Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε πανδημία και μακροοικονομία - Κέρδη +0,12% για Dow Jones, o DAX -0,71%

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε πανδημία και μακροοικονομία - Κέρδη +0,12% για Dow Jones, o DAX -0,71%
Νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας και τα μακροοικονομικά στοιχεία
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 14/8 στα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.  Στο επίκεντρο της επενδυτική προσοχής παραμένει και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Δημοκρατικών με τον Λευκό Οίκο για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, η εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας που ήδη επιβαρύνεται από την αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να εκτροχιαστεί.
Στο ραντάρ των επενδυτών, στο μεταξύ, επιστρέφουν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας καθώς αυτό το σαββατοκύριακο αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα αξιολογήσουν την πορεία εφαρμογή της πρώτης φάσης της συμφωνίας του περασμένου Ιανουαρίου.
Πιέσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄τρίμηνο, το οποίο σημείωσε «βουτιά» 12,1%.
Την ίδια ώρα, η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με πολλές χώρες να προχωρούν στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και στην επιβολή καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Στο μέτωπο της πανδημίας σε έξαρση είναι ο κορωνοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 21 εκατομμύρια και τις αρχές να εξετάζουν νέα μέτρα.
Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη, που πατά με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα.
Ήδη πολλές χώρες , μεταξύ των οποίων η Βρετανία, επιβάλλουν καραντίνα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από προορισμούς με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Ισπανία και η Γαλλία.
Στην Ευρώπη η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα επιστρέφουν.
Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα το Παρίσι και τη Μασσαλία καθώς και την περιοχή γύρω από αυτήν ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον νέο κοωονοϊό, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.
Την ίδια ώρα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας και κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία στη δεύτερη θέση.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη +0,12% στις 27.931 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση -0,02% στις 3.722 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,21% στις 11.019 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,81 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,71% στις 12.901 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες -1,13% στις 20.028 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς οι ώρες εργασίας σημείωσαν βουτιά εν μέσω της πανδημίας.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα – που μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο – αυξήθηκε κατά 7,3% το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το β'  τρίμηνο του 2009.
Σημειώνεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου η παραγωγικότητα είχε υποχωρήσει 0,3%.
Η αύξηση της παραγωγικότητας ακολούθησε την κατάρρευση των ωρών εργασίας κατά 43,0%, το περισσότερο στην ιστορία της έρευνας που ξεκίνησε το α'  τρίμηνο του 1947.
Το εργατικό κόστος επίσης σημείωσε άλμα, εμφανίζοντας άνοδο 12,2%.
Αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ωστόσο ο ρυθμός της αύξησης δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 2,3%.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι λιανικές πωλήσεις χωρίς να περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 1,9%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 1,2%.
Τέλος, το υπουργείο αναθεώρησε τις πωλήσεις του Ιουνίου στο +8,4%.

Απώλειες στις ευρωαγορές

Πιέσεις δέχθηκαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄τρίμηνο, το οποίο σημείωσε «βουτιά» 12,1%.
Την ίδια ώρα, η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με πολλές χώρες να προχωρούν στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και στην επιβολή καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Η απόφαση για καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Γαλλία πυροδότησε έντονες πιέσεις στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών και ξενοδοχείων.
Image
Βουτιά 12,1% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β' 3μηνο του 2020, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ των 27 μειώθηκε κατά 11,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εξακολούθησαν τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 στα περισσότερα κράτη μέλη.
Έτσι, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,7% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν μακράν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη των στοιχείων το 1995.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 14,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά από -3,1% και -2,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με την ανησυχία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να εντείνεται.
Χωρίς κατεύθυνση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ευνόησε τις μετοχές των εξαγωγέων, ωστόσο κάποιοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 23.289,36 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με οριακή πτώση -0,05%, στις 1.623,38 μονάδες.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 4,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Oδείκτης Shanghai Composite υποχώρησε  0,2%, ενώ ο Shenzhen Composite -0,1%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HangSeng υποχώρησε -0,2%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Sony κατέγραψε άνοδο +2%, ενώ η Softbank σημείωσε απώλειες -1,5%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης