Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Σουηδία, σταθερό το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Σουηδία, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Σουηδίας από τη S&P Global Ratings
Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη αξιολόγηση- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σουηδίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι η Σουηδία διαθέτει πολλά περιθώρια για να αντέξει σε οποιοδήποτε προσωρινό οικονομικό σοκ.
Με χαμηλή επιβάρυνση χρέους, η Σουηδία μπορεί να διατηρήσει μια ισχυρή και βιώσιμη δημοσιονομική θέση μακροπρόθεσμα, καθώς ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία της θα ανακάμψει γρήγορα το 2021.
Η χώρα διαθέτει επίσης έναν ισχυρό εξωτερικό ισολογισμό και ένα αποτελεσματικό καθεστώς νομισματικής πολιτικής.
Η πανδημία COVID-19 θα ωθήσει τη σουηδική οικονομία σε ύφεση το 2020.
Ωστόσο, η S&P εκτιμά ότι τα ισχυρά δημόσια οικονομικά της χώρας επιτρέπουν μια ισχυρή πολιτική απάντηση που δεν θα επιδεινώσει διαρθρωτικά τις βασικές πιστωτικές μετρήσεις.
Επίσης, παρόλο που η σουηδική κυβέρνηση βρισκόταν σε μειονεκτική θέση λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου, η ταχεία χάραξη πολιτικής ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 απέδειξε ότι μπορεί να βρει συναίνεση κατά τη διάρκεια των σοκ.
«Η Σουηδία διέθεσε πακέτα υποστήριξης πρωτοφανούς μεγέθους για τη διάσωση θέσεων εργασίας και εταιρειών, καθώς και για την υποστήριξη της γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης.
Το μέγεθος των πακέτων υποστήριξης καταδεικνύουν τη δημοσιονομική ευελιξία και τη θεσμική αποτελεσματικότητα της Σουηδίας. (…)
Τα περιουσιακά στοιχεία του σουηδικού χρηματοοικονομικού τομέα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 290% του ΑΕΠ από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο, κατά την άποψή μας, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι κρατικές εγγυήσεις παραμένουν περιορισμένες.
Παρόλο που η μετακίνηση της έδρας της Nordea στη Φινλανδία το 2018 μείωσε τα περιουσιακά στοιχεία του σουηδικού χρηματοπιστωτικού τομέα στο ΑΕΠ κατά σχεδόν 60%, παραμένουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το μέγεθος του τραπεζικού και του τραπεζικού συστήματος για τη σουηδική οικονομία. (…)
Συνεχίζουμε να βλέπουμε την πολιτική στόχευσης του πληθωρισμού της Riksbank ως αξιόπιστη», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου για τη Σουηδία:
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης