Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται σε διμερή διάλογο με την Τουρκία και στο βάθος… Χάγη – Καμία χειροπιαστή στήριξη από ΗΠΑ, ΕΕ – Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις

Η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται σε διμερή διάλογο με την Τουρκία και στο βάθος… Χάγη – Καμία χειροπιαστή στήριξη από  ΗΠΑ, ΕΕ – Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις
H Τουρκία θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Καστελόριζο και υφαλοκρηπίδα
Το δρόμο για τον διμερή διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας δείχνουν οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των μεγάλων θεσμικών παικτών (ΗΠΑ, Γερμανία, Ε.Ε, ΝΑΤΟ) σχετικά με την διένεξη που έχει ξεκινήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες περί ευρωπαϊκής και αμερικάνικης στήριξης, η ελληνική διπλωματία, όπως σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει, δεν έχει λάβει καμία χειροπιαστή στήριξης από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις του.
Τόνισε ότι πρέπει να ρίξουν τους τόνους και οι δύο δυνάμεις και απλά υπενθύμισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυροί.
Καμία έγκληση στην Τουρκία να αποφύγει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, καμία παραίνεση να φύγει από την ελληνική
υφαλοκρηπίδα το Οruc Reis και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία.
Mάλιστα, πριν στεγνώσει το μελάνι των δηλώσεων του Αμερικάνου ΥΠ.ΕΞ μάθαμε ότι θα συναντηθεί και με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών  Τσαβούσογλου στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία τήρησε απόλυτα την πολιτική των ίσων αποστάσεων αδιαφορώντας ότι η μία από τις δυνάμεις που θίγεται από την τουρκική επεκτατικότητα είναι φίλια ευρωπαϊκή χώρα.
Άλλωστε, όπως έχει αφήσει σκόπιμα να διαρρεύσει το Βερολίνο η Μέρκελ εμφανίζεται απογοητευμένη με την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ, όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε αποσοβήσει άλλο ένα θερμό επεισόδιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεσμικά, δια μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ του Ύπατου Εκπροσώπου
Εξωτερικών της Ε.Ε μπορεί να ήταν αιχμηρή κατά της Τουρκίας αλλά δεν ενεργοποίησε τα όπλα για να επιβάλει την νομιμότητα στην περιοχή.
 Όπως σας είχαμε πει, η ελληνική διπλωματία περίμενε την άμεση ενεργοποίηση των οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία η οποία δεν έγινε.
Και δεν αναμένεται να γίνει πριν την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο.
Ακόμα και αν αποφασιστούν θα πρέπει να ψηφιστούν σε Σύνοδο αρχηγών κρατών τον Σεπτέμβριο 2020.
Εν τω μεταξύ θα έχουν αρχίσει οι απευθείας συνομιλίες και είναι αμφίβολο εάν θα επιβληθούν κυρώσεις ενόψει διαλόγου καθώς θα δυναμιτίσουν το κλίμα.
Από την άλλη το ΝΑΤΟ για άλλη μία φορά, παρέμεινε προκλητικά αδιάφορο απέναντι στην διένεξη Ελλάδας - Τουρκίας και μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας
Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος έστειλε πλοίο και αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή κομίζοντας, ωστόσο, εκ νέου το αίτημα για αγορά από την ελληνική κυβέρνηση γαλλικών φρεγατών.
Η ελληνική διπλωματία είχε θέσει από την πρώτη στιγμή ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάθε διάλογος με την Τουρκία, την απόσυρση του Οrus Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Παρ’ όλα αυτά, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει εκεί συνεχίζοντας ακάθεκτο το έργο του και κυρίως επιτείνοντας μία γενική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις πλάτες των μεγάλων δυνάμεων.
Από την άλλη, οι συμμαχίες που έχει αναπτύξει προσώρας με Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ καθώς και η επανασύνδεση Ισραήλ με ΗΑΕ τις είναι αχρείαστες και δεν δίνουν κάποιο απτό αποτέλεσμα.
Η Τουρκία μπορεί να είναι εχθρική χώρα με τις προαναφερθείσες αλλά, όπως φαίνεται, δεν στερούν στην Τουρκία τον κεντρικό ρόλο που παίζει στην περιοχή.
Μία ψύχραιμη σκοπιά των πραγμάτων δείχνει ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει με την Tουρκία, θα είναι εντελώς προσχηματικός καθώς η Άγκυρα δεν θα συμφωνήσει ποτέ να αναγνωρίσει ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα.
Οπότε, αυτομάτως αλλά μεσοπρόθεσμα χρονικά οδηγούμαστε στη διέξοδο την οποία προσδοκούν και οι Τούρκοι.
Στο Δικαστήριο της Χάγης και σε όσα ετεροβαρή αποτελέσματα αυτό θα επιφέρει.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης