Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Διάταγμα Trump αναγκάζει την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok

ΗΠΑ: Διάταγμα Trump αναγκάζει την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok
Σύμφωνα με νέο διάταγμα, ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό»
Στην υπογραφή διατάγματος που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει μέσα σε 90 ημέρες τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης, προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump.
 «Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (...) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί στο διάταγμά του, το οποίο υπέγραψε την Παρασκευή 14/8,  ο D. Trump, ο οποίος κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.
«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης», ήταν η  αντίδραση εκπροσώπου της ByteDance, που πρόσθεσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια».
Σε ένα πλαίσιο έντονων εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε πριν από μία εβδομάδα μέτρα σχετικά με το TikTok και την πλατφόρμα WeChat, με την τελευταία να ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent και να έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων.
Ο ίδιος διέταξε να σταματήσουν σε διάστημα 45 ημερών, κάθε συναλλαγή με αμερικανικούς εταίρους.
Σύμφωνα με νέο διάταγμα που υπογράφηκε στις 14/8, ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό».
Πάντως, σύμφωνα με το διάταγμα, η ByteDance θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κατέστρεψε όλα τα δεδομένα «Αμερικανών χρηστών, που αποκτήθηκαν ή διοχετεύθηκαν από το TikTok και τη Musical.ly», μια αμερικανική εφαρμογή που εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρία και ενσωματώθηκε στο TikTok.
Στο μεταξύ, ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι και ευρύτερα και μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η συναλλαγή αυτή εκτιμάται από 10 δισ. έως 30 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο D. Trump έχει δηλώσει πολλάκις ότι αν γίνει η εξαγορά «ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή χωρίς τις αμερικανικές αρχές.
Η απαίτηση προκάλεσε έντονες επικρίσεις και παρατηρητές κατήγγειλαν «μαφιόζικες» μεθόδους, ενώ άλλοι ειδικοί για τη διαδικτυακή ασφάλεια εκτίμησαν ότι το TikTok δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης