Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μετά την απαγόρευση του TikTok, στο μικροσκόπιο του Trump και η Alibaba

ΗΠΑ: Μετά την απαγόρευση του TikTok, στο μικροσκόπιο του Trump και η Alibaba
«Λοιπόν, εξετάζουμε και άλλα πράγματα, ναι», ήταν η απάντηση του D. Trump ερωτηθείς για το εάν θα ασκήσει πίεση και σε άλλες κινεζικές εταιρείες, όπως ο γίγαντας της τεχνολογίας Alibaba

Πίεση σε περισσότερες κινεζικές εταιρείες, όπως ο γίγαντας της τεχνολογίας Alibaba, μετά την απαγόρευση του TikTok, θα επιχειρήσει να ασκήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump.
Αποκαλυπτική των προθέσεών του ήταν η απάντηση που έδωσε ο D. Trump κληθείς να απαντήσει σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 15/8 για το εάν υπήρχαν άλλες συγκεκριμένες εταιρείες που ανήκουν στην Κίνα και μελετούσε την απαγόρευσή τους, όπως η Alibaba, ο οποίος είπε «λοιπόν, εξετάζουμε και άλλα πράγματα, ναι».
Ήδη, ο D. Trump ασκεί πιέσεις σε κινεζικές εταιρείες, όπως την εφαρμογή για μικρά βίντεο TikTok που δεσμεύθηκε να απαγορεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ διέταξαν την Παρασκευή 14/8 την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία τους ByteDance να εκποιήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις της TikTok εντός 90 ημερών, με γνώμονα τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που χειρίζεται.
Ο D. Trump, ο οποίος ανήγαγε την μεταβολή της εμπορικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως κεντρικό θέμα της προεδρίας του, έχει επικρίνει έντονα την Κίνα, ενώ συγχαίρει τις αγορές γεωργικών προϊόντων όπως η σόγια και το καλαμπόκι από το Πεκίνο, στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στις 14/8 στην υπογραφή διατάγματος που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει μέσα σε 90 ημέρες τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump, κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.
Σε ένα πλαίσιο έντονων εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε πριν από μία εβδομάδα μέτρα σχετικά με το TikTok και την πλατφόρμα WeChat, με την τελευταία να ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent και να έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων.
Ο ίδιος διέταξε να σταματήσουν σε διάστημα 45 ημερών, κάθε συναλλαγή με αμερικανικούς εταίρους.
Σύμφωνα με νέο διάταγμα που υπογράφηκε στις 14/8, ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό».
Πάντως, σύμφωνα με το διάταγμα, η ByteDance θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κατέστρεψε όλα τα δεδομένα «Αμερικανών χρηστών, που αποκτήθηκαν ή διοχετεύθηκαν από το TikTok και τη Musical.ly», μια αμερικανική εφαρμογή που εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρία και ενσωματώθηκε στο TikTok.
Στο μεταξύ, ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι και ευρύτερα και μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η συναλλαγή αυτή εκτιμάται από 10 δισ. έως 30 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο D. Trump έχει δηλώσει πολλάκις ότι αν γίνει η εξαγορά «ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή χωρίς τις αμερικανικές αρχές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης