Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου διεθνώς - Είναι ασύμφορες οι εξορύξεις

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου διεθνώς - Είναι ασύμφορες οι εξορύξεις
Τεράστια προγράμματα εξόρυξης σε Βραζιλία, Αγκόλα και Κόλπο του Μεξικό βρίσκονται υπό αμφισβήτηση
Ο πόλεμος των Φώκλαντ ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή τη δεκαετία του 80 ήταν ξεκάθαρα μια σύγκρουση συμφερόντων και όχι τόσο εθνικής κυριαρχίας όπως υποστήριζε τότε η Margaret Thatcher ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα των μικρών απομακρυσμένων από τη Βρετανία νησιών, σε απόσταση αναπνοής από την Αργεντινή προσέφεραν 1.7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Βρετανία, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο.
Ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση αλλάζει σημαντικά και η λίστα με τα "λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία" όπως αποκαλούν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων σε διάφορα σημεία του πλανήτη θα μπορούσαν να τους στοιχίσουν περισσότερο από το κέρδος τους.
Μετά την πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου έκαναν το διάστημα αυτό μια σημαντική και δυσάρεστη διαπίστωση: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ενδέχεται να μην αξίζει να αντλείται.
Η κρίση επιταχύνει την παγκόσμια στροφή προς την καθαρότερη ενέργεια με αποτέλεσμα  τα ορυκτά καύσιμα να έχουν στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερη πτώση στην τιμή τους από την αναμενόμενη, ενώ η εκπομπή άνθρακα θα γίνει πιο ακριβή. Αυτές οι δύο απλές διαπιστώσεις οδηγούν πετρελαϊκούς κολοσσούς στο συμπέρασμα ότι το να αναζητούν νέα σημεία για εξορύξεις δεν έχει πλέον οικονομική αξία.
 
Οι πετρελαικοί κολοσσοί ακυρώνουν τα προγράμματά τους

Η BP Plc στο πλαίσιο αυτό δήλωσε στις 4 Αυγούστου ότι δεν θα κάνει πλέον εξερεύνηση σε νέες χώρες για πετρέλαια.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετώπιζε τις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης, την άφθονη προσφορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις του Covid-19. Η πανδημία πιθανότατα θα προωθήσει αυτήν την αιχμή και θα αποθαρρύνει την εξερεύνηση, σύμφωνα με την Rystad Energy AS που εκτιμά ότι το 10% των παγκόσμιων πετρελαϊκών πόρων - περίπου 125 δισεκατομμύρια βαρέλια – θα παραμείνουν απούλητα.
«Θα υπάρξουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Muqsit Ashraf, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος υπεύθυνος για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία της Accenture Plc. "Και οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός."
Το έργο Sea Lion στα νησιά Falklands που αναμενόταν να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο για την Rockhopper Exploration Plc όταν εντόπισε το κοίτασμα το 2010. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αργότερα και μετά από μια ακόμη αντιπαράθεση μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας για τη νομιμότητα του έργου, η πρώτη φάση του ακόμη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η  Premier Oil Plc, συνεργάτης της Rockhopper, να αναστείλει το έργο της Sea Lion στις αρχές του 2020 ενώ στις 15 Ιουλίου διέγραψε 200 εκατομμύρια σε επενδύσεις, καθώς δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δευτερη φάση του έργου.

Image
Ασύμφορη η εξόρυξη πετρελαίου


Παρόμοια είναι η στάση κι άλλων πετρελαϊκών κολοσσών οι οποίες σταματούν την υλοποίηση τέτοιων έργων ως ασύμφορα.
Η BP δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα αξιολογήσει το χαρτοφυλάκιο των νέων εξορύξεων της και θα συνεχίσει μόνο αυτές που έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο επικεφαλής της εταρείας Dominic Emery ήδη υπαινίχθηκε πέρυσι οτι πολλά έργα δεν θα ξεκινήσουν ενώ το μόνο που μπορεί να αποδώσει είναι ο αμερικανικός σχιστόλιθος.
Η πίεση για τον περιορισμό των εκπομπών μπορεί επίσης να ωθήσει τις εταιρείες να εγκαταλείψουν τα πιο μεγάλα αποθέματα άνθρακα με την γαλλική Total SE να έχει πληρώσει ήδη τον περασμένο μήνα, 8 δισεκατομμύρια δολάριο ως πρόστιμο για ρύπους.
Ο κατάλογος των έργων εξόρυξης πετρελαίου παγκοσμίως που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι εξορύξεις στη θάλασσα της Βραζιλίας, στην Αγκόλα και στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε ο Parul Chopra, αντιπρόεδρος έρευνας στο Rystad. Τα έργα του καναδικού ελαιοτριβείου, όπως η επέκταση της ανάπτυξης Sunrise στην Αλμπέρτα, είναι επίσης αμφίβολα, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης