Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η απιστία σε βάρος του δημοσίου στην Creta Farms και ο αλλοιωμένος πίνακας πιστωτών

Αποκάλυψη: Η απιστία σε βάρος του δημοσίου στην Creta Farms και ο αλλοιωμένος πίνακας πιστωτών
Η ανάκληση των οικονομικών καταστάσεων και η … Αρχή Ξεπλύματος
Μείζον ζήτημα απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου εγείρεται από τα ευρήματα της έκθεσης της Deloitte για την Creta Farms γεγονός που ουσιαστικά θέτει άνευ αντικειμένου την αίτηση επικύρωσης συμφωνίας συνδιαλλαγής. Και αυτό διότι διαπιστώνονται ζητήματα που αφορούν στην λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων και εκτεταμένη φοροδιαφυγή πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου οι οποίες δεν αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας αλλά και στην ανάλυση του ενεργητικού και του παθητικού όπως έχει καταγραφεί στην αίτηση επικύρωσης συμφωνίας συνδιαλλαγής.
Έτσι αν υποθετικά επικυρωθεί η αίτηση για τη συμφωνία συνδιαλλαγής από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου τότε ουσιαστικά βλάπτεται το ελληνικό δημόσιο του οποίου δεν αποτυπώνονται οι πραγματικές απαιτήσεις του.
Παρά την προσπάθεια του CRO κ. Χουρδάκη μέσω διαρροών να δημιουργήσει την εικόνα ότι δεν επηρεάζεται το ενεργητικό της εταιρίας από το πόρισμα της Deloitte η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική καθώς απαιτείται άμεσα αλλαγή των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού όπως αποτυπώνεται στην αίτηση συνδιαλλαγής.
Η μεταβολή αυτή εξηγεί και την επιμονή Χουρδάκη επί μήνες να μην αποπληρώνει την Deloitte ώστε η τελευταία να παραδώσει το πόρισμα.
Το γεγονός μάλιστα φαίνεται να έχει εντοπιστεί και από τις δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση οι οποίες εφ όσον τεκμηριώσουν ότι η πρακτική Χουρδάκη ήταν επί σκοπού δεν αποκλείεται να διατυπώσουν ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της αίτησης συμφωνίας συνδιαλλαγής η EY ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως ο έλεγχος της Deloitte δεν επηρεάζει τα οικονομικά στοιχεία της εξυγίανσης.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ Χουρδάκης είχε λάβει γνώση του draft του πορίσματος το οποίο δεν έχει διαφορές σε σχέση το οριστικό πόρισμα. Ουσιαστικά δηλαδή η πλευρά της EY που τρέχει τη διαδικασία και στελέχη της έχουν εμπλακεί ενεργά εν γνώση της επιχείρησε να δημιουργήσει μη αληθή εικόνα στο δικαστήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου λόγω της σωρείας φορολογικών παραβάσεων που εντοπίζει το πόρισμα της Deloitte είναι πιθανόν να οδηγήσουν και σε δραματική αλλαγή του πίνακα πιστωτών. Και αυτό διότι στους πιστωτές θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες απαιτήσεις του δημοσίου μεταβάλλοντας τα ποσοστά του κάθε πιστωτή.
Έτσι είναι αρκετά πιθανό το ποσοστό απαιτήσεων των τραπεζών να μην επαρκεί για την υλοποίηση των δρομολογημένων διαδικασιών με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για τη συμφωνία συνδιαλλαγής.
Βεβαίως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ο πίνακας πιστωτών καταρτίστηκε πριν την έκθεση της Deloiite.
Ωστόσο είναι σαφές ότι τα στοιχεία που ανέδειξε ο έλεγχος αφορούν προγενέστερες του πίνακα πιστωτών περιόδους και κατά συνέπεια τίθεται ζήτημα ανακριβούς πίνακα πιστωτών που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο.
Ουσιαστικά το πόρισμα της Deloitte οδηγεί σε ανάκληση των οικονομικών καταστάσεων προγενέστερων χρήσεων ενώ δεδομένων των απίστευτων ευρημάτων από πλευρά φορολογικών παραβάσεων τίθενται και ζητήματα ξεπλύματος χρήματος με το ερώτημα να γεννάται σε ποιο χρόνο θα κινηθεί η Αρχή ξεπλύματος και θα προχωρήσει στη δέσμευση του ενεργητικού γεγονός που μπορεί και να σημάνει το οριστικό τέλος της κρητικής επιχείρησης.
Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν πίεση και στον Υπουργό ανάπτυξης κο Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει ισχυριστεί κατ επανάληψη ότι η Creta Farms σώθηκε.
Ωστόσο πλέον δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε ζητήματα απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου των συμφερόντων του οποίου είναι ταγός αλλά και το ενδεχόμενο η διαδικασία να καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος.
Και φαίνεται ότι έχει τη διέξοδο να ισχυριστεί ότι η ενημέρωση που έχει από τις τράπεζες ήταν εκείνη που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται ζήτημα παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα η Creta Farms αποδεικνύεται ότι αποτελεί κλασσική περίπτωση επιχειρηματικού χοιροστασίου στο βούρκο του οποίου κυλίστηκαν από τραπεζικά στελέχη και συμβούλους επιχειρήσεων μέχρι ορκωτοί ελεγκτές και δικηγόροι…

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης