Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το γεωπολιτικό ρίσκο εντείνεται, αλλά οι αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν

tags :
Rabobank: Το γεωπολιτικό ρίσκο εντείνεται, αλλά οι αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν
Θετικό είναι το momentum για τις αγορές, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank

Παρότι το γεωπολιτικό ρίσκο εντείνεται σε διεθνές επίπεδο, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Την ίδια στιγμή, και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πάρει αδικαιολογήτως την ανιούσα, με το δολάριο απλώς να αναμένει... ένα ατύχημα, αναφέρει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.

Θετικό είναι το momentum για τις ασιατικές αγορές, αν και η Ιαπωνία υπολείπεται κάπως…
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με +2,2%, ενώ ο Nikkei έπεσε 0,9%.
Βέβαια, αυτό το αποτέλεσμα είναι κάπως αναμενόμενο, λόγω της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας PBOC, η οποία με ένα τσουνάμι ρευστότητας κατέκλυσε την αγορά, ως αντιστάθμισμα στη μείωση που είδε το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2020 (–27,8% σε ετήσια σύγκριση).
Από την άλλη, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι περίπου 0,70%, έναντι 0,50% τις προηγούμενες ημέρες.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump εξήγγειλε νέα μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών Alibaba, WeChat και TikTok, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Ιράν.
Παράλληλα, πούλησε δεκάδες μαχητικά αεροπλάνα F-16 στην Ταϊβάν, σε μια κίνηση που επιδείνωσε έτι περαιτέρω τις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Στην Κίνα, ο πρόεδρος Jinping το Σάββατο ανέφερε ότι «το θεμέλιο της πολιτικής οικονομίας της Κίνας βασίζεται μόνο στη μαρξιστική πολιτική οικονομία».
Σε αυτό το πλαίσιο, για όσους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να αποφύγουν την ένταση χάριν της οικονομίας, πρέπει να αναφερθεί πως κάθε άλλη χώρα πρέπει είτε να αποδεχτεί τον άνισο ανταγωνισμό, οπότε η τεράστια κλίμακα της Κίνας θα «σκουπίσει» τις βιομηχανίες της, είτε θα θεσπίσει αντισταθμιστικά μέτρα πίσω από ένα προστατευτικό τείχος.
Στη Λευκορωσία, υπάρχει ένα έντονο κύμα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της χώρας Lukashenko.
Η Ρωσία μιλά για αποστολή στρατευμάτων, εάν χρειαστεί, κάτι που θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στην Ουκρανία.
Κίνημα διαμαρτυρίας υπάρχει και στην Ταϊλάνδη (ύφεση -9,7% το β’ τρίμηνο).
Η Ταϊλάνδη δεν έχει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης εκτός, αλλά είχε καθοριστικό ρόλο στον Ψυχρό Πόλεμο και θα μπορούσε να είναι και πάλι ρόλο στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Αντίθετα, το Ισραήλ ανακοίνωση την Κίνα ως σημαντικό εμπορικό εταίρο – κάτι που σηματοδοτεί ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική αναπροσαρμογή.
Στο μεταξύ, στην Ευρώπη βρίσκονται με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Βρετανία και Γαλλία έχουν επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, ενώ παρόμοια μέτρα αναμένεται να ακολουθήσει η Ελλάδα.
Στην Τουρκία, μεγάλη είναι η οργή για παλαιότερες δηλώσεις του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα Joe Biden, ενώ η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά.
Εν μέσω, λοιπόν, αυτού του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, οι ανοδικές προβλέπεται να τύχουν περαιτέρω ανόδου, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να κινούνται ανοδικά.
Το δολάριο ΗΠΑ, από την άλλη, εξακολουθεί να αναμένει ένα ατύχημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης