Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα και πάλι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ζήτημα αποπληθωρισμού των εισφορών θέτουν Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία

Στον αέρα και πάλι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ζήτημα αποπληθωρισμού των εισφορών θέτουν Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία
Η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία εξασφάλισαν μεγαλύτερες εκπτώσεις στον προϋπολογισμό ως αντίτιμο για την αποδοχή του πακέτου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ έναντι του Covid-19 της ΕΕ
Νέο ζήτημα έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι τέσσερις χώρες που πυροδότησαν την πρόσφατη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, θέτουν πλέον ζήτημα μείωσης της αξίας των εισφορών τους λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και του πληθωρισμού που προκαλείται από την πανδημία.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι τέσσερις κυβερνήσεις της ΕΕ μάχονται για να προστατεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στις εκπτώσεις των εισφορών τους στον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι η αξία των επιστροφών τους κινδυνεύει να μειωθεί στα επόμενα χρόνια λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και του πληθωρισμού που προκαλείται από την πανδημία.
Οι 4 χώρες, υπό την ηγεσία της Δανίας και της Ολλανδίας, πιέζουν να αναπροσαρμόσουν τις πολύτιμες εκπτώσεις τους - οι οποίες κερδίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ τον περασμένο μήνα - κατά 2% ετησίως για να αποφευχθεί η μείωση των πραγματικών όρων έναντι του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία εξασφάλισαν μεγαλύτερες εκπτώσεις στον προϋπολογισμό ως αντίτιμο για την αποδοχή του πακέτου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ έναντι του Covid-19 της ΕΕ κατά τη διάρκεια των ματαθώνιων διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα.
Η συμμαχία των πλουσιότερων κρατών του Βορρά - που είναι καθαροί εισφορείς στον προϋπολογισμό της ΕΕ - υποστήριξε ότι οι εφάπαξ μειώσεις συμβάλλουν στον περιορισμό των συνεισφορών τους και διασφαλίζουν την οικονομική δικαιοσύνη.
Ωστόσο, οι εκπτώσεις - μια κληρονομιά της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, με την πρώτη έκπτωση που κέρδισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Margaret Thatcher το 1984 - έχουν διχάσει κράτη μέλη.
Πριν από τις διαπραγματεύσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν υποστηρίξει την εξάλειψη όλων των εκπτώσεων μετά το Brexit.
Διπλωμάτες από τις εν λόγω χώρες όμως δήλωσαν ότι έχοντας κερδίσει σημαντικές αυξήσεις στις εκπτώσεις τους - που αξίζουν συνολικά 7,6 δισ. ευρώ ετησίως - θα πιέσουν τώρα να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται 2% «αποπληθωριστής» στα ετήσια ποσά για να αποφευχθεί η απομείωση της αξίας, καθώς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να χάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε πραγματικούς όρους λόγω της προβλεπόμενης κακής οικονομικής απόδοσης.
Η αξία των εκπτώσεων συγκαταλέγεται μεταξύ ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης και στη συμφωνία του προϋπολογισμού της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Ο επταετής προϋπολογισμός ύψους 1,07 τρισ. ευρώ της ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από το τέλος του έτους για να τεθεί σε ισχύ.
Ορισμένα από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επικυρώσουν το σχέδιο ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληγές των Financial Times, η απαίτηση των '4' να ενισχύσουν την αξία των εκπτώσεων ήταν μέρος ενός ευρύτερου διαπραγματευτικού παιχνιδιού για να κερδίσουν άλλες παραχωρήσεις στις συνομιλίες - συγκεκριμένα στο πόσο που θα συνδέσει τη διανομή των κεφαλαίων με τη συμμόρφωση.
Οι χώρες αυτές έχουν υποστηρίξει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις για κυβερνήσεις που παραβιάζουν θεμελιώδεις αξίες όπως η ελευθερία του Τύπου και οι πολιτικές ελευθερίες.
Βέβαια, στη σύνοδο κορυφής, η Αυστρία κατάφερε να διπλασιάσει την έκπτωση της στα 565 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η Ολλανδία κέρδισε αύξηση από 1,5 δισ. ευρώ σε 1,9 δισ. ευρώ και η Δανία από 222 εκατ. ευρώ σε 377 εκατ. ευρώ.
Η Γερμανία ήταν η μόνη από τις χώρες με έκπτωση που δεν έλαβε αύξηση, με την καγκελάριο Angela Merkel να λέει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή της, καθώς το Βερολίνο κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Οι υψηλότερες επιστροφές συνοδεύτηκαν από περικοπές στις προτεινόμενες επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης από 500 δισ. ευρώ σε 390 δισ. ευρώ μειώνοντας τις δαπάνες για πανευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία, την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη.
Η Janez Lenarcic, η επίτροπος διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι οι «λυπηρές, ατυχείς λεπτομέρειες» της «υπέροχης μεγάλης εικόνας της Ευρώπης που πορεύεται μαζί».
«Έπρεπε να επιτευχθεί συμβιβασμός και αυτό ήταν το τίμημα», είπε στους Financial Times.
"Αυτό δεν μας κάνει όλους ευχαριστημένους, επειδή πιστεύω στην ανάγκη να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη με τον υπόλοιπο κόσμο και να βοηθήσει άλλους".
Ένα πρόγραμμα 7,7 δισ. ευρώ που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας των συστημάτων υγείας των κρατών μελών της ΕΕ είχε «διαγραφεί εντελώς» από το πακέτο Ανάκαμψης, είπε, όπως και ένα Ταμείο Φερεγγυότητας 26 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Επιπλέον, η συνολική πρόταση της Επιτροπής για ανθρωπιστική βοήθεια στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης και του νέου επταετούς προϋπολογισμού μειώθηκε στην τελική συμφωνία από 14,8 δισ. ευρώ σε 9,8 δισ. ευρώ - περισσότερο από ό, τι στον προηγούμενο επταετή προϋπολογισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης