Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προστατεύοντας την υγεία και την οικονομία, συγχρόνως: Ένα πολύ δύσκολο στοίχημα

Προστατεύοντας την υγεία και την οικονομία, συγχρόνως: Ένα πολύ δύσκολο στοίχημα
Και στα δύο κρίσιμα μέτωπα - και αυτό της υγείας και αυτό της οικονομίας - η εικόνα που αναδύεται είναι ιδιαίτερα σκοτεινή για την Ελλάδα
Tα νέα που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από όλον τον πλανήτη δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Και στα δύο κρίσιμα μέτωπα - και αυτό της υγείας και αυτό της οικονομίας - η εικόνα που αναδύεται είναι ιδιαίτερα σκοτεινή.
Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη αναζωπύρωση της πανδημίας του Covid 19 και σε ένα δεύτερο κύμα δραστικής αύξησης αριθμού κρουσμάτων ασθενούντων και νεκρών.
Αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται καθόλου και πουθενά στον πλανήτη.
Η ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ ήδη αντιμετωπίζει δυσθεώρητη ανεργία και πρωτοφανή ύφεση, οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες εμφανίζουν εντυπωσιακή μείωση του ΑΕΠ τους.
Ακόμα χειρότερα, τα πράγματα στις λιγότερες ανεπτυγμένες χώρες τείνουν να γίνουν εφιαλτικά καθώς εκατομμύρια άνθρωποι φαίνεται να βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση.
Που βρισκόμαστε όμως εμείς στην Ελλάδα;
Υπάρχει μία διάχυτη εντύπωση στην κοινή γνώμη πως έχουμε «χαλαρώσει» πολύ.
Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό και αληθινό αλλά ήταν και αναμενόμενο.
Η κυβέρνηση ήδη από τα τέλη Μαϊου, είχε προδιαγράψει την ανάγκη για γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας μας και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπογράμμιση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει πλέον και η δυνατότητα για ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown.
Δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον η «πολυτέλεια»
Είναι όμως άραγε η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο στην Ελλάδα πραγματικά τραγική;
Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
Ναι μεν υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων - που σχετίζεται άμεσα μεν με τη δραστική αύξηση των διεξαγόμενων τεστ - που όμως δεν έχει ακόμη (;) οδηγήσει σε δραστική αύξηση είτε των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είτε των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού. 
Συνολικά και αν το δούμε το πράγμα ψύχραιμα και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τους θανάτους από τον Covid 19 και με τεράστια ποσοστιαία απόσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο.
Φυσικά η συνολική υγειονομική προοπτική δεν είναι καθόλου σαφής και δεν θα μπορούσε να ήταν άλλωστε μπροστά σε ένα τέτοιο παγκόσμιο επιδημιολογικό φαινόμενο, το οποίο παραμένει πολύ δύσκολα προβλέψιμο σε κάθε πλευρά του και το οποίο δεν παύει να διαθέτει πάρα πολλές χαοτικές διαστάσεις και πιθανότητες μετεξέλιξης.
Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα από την οικονομία μας δεν φαίνονται, επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Το επιχειρούμενο άνοιγμα του τουρισμού μας το οποίο φαίνεται να έδωσε κάποιες ανάσες, δείχνει ότι βρέθηκε τελικά αρκετά κάτω, από τις περισσότερες αισιόδοξες προβλέψεις.
Οι αερομεταφορές, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένες στην στενή μέγγενη της ανεπαρκούς ζήτησης και των αρκετά αυστηρών υγειονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί ως σήμερα και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να υφίστανται (και ίσως μάλιστα επιδεινούμενοι) στο προσεχές μέλλον.
Θα βγει αυτό το τόσο δύσκολο στοίχημα άραγε για την οικονομία και την κοινωνίας μας;
Θα αντέξει η οικονομία μας αυτούς τους οδυνηρούς περιορισμούς και χωρίς να οδηγηθούμε σε μια πλημμυρίδα θανάτων από την πανδημία;
Δυστυχώς το μέλλει γενέσθαι παραμένει ενοχλητικά ασαφές.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει θετικό μέλλον για την οικονομία μας μέσα σε μια κατάσταση υγειονομικού χάους. 
Αλλά και αντίστροφα, δεν μπορεί κανείς να αισιοδοξεί βάσιμα για την διατήρηση της υγείας μας (και του συνολικού συστήματος υγείας και πρόνοιας που διαθέτουμε) μέσα σε μια οικονομία γονατισμένη και απονεκρωμένη.
 Δεν χωρά αμφιβολία πως βιώνουμε μία εποχή πολύ σκληρής δοκιμασίας για όλους μας, για την κυβέρνηση και για τους πολίτες, για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές, σε όλα τα επίπεδα.
Το στοίχημα της επιβίωσης, υγειονομικής και οικονομικής μαζί, είναι πολύ δύσκολο που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης