Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα 217 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στην Ελλάδα, στα 7.684 συνολικά, 235 οι θάνατοι - Μοντέλο Πόρου σε... Μύκονο, Χαλκιδική

Ανησυχία για τα 217 νέα κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στην Ελλάδα, στα 7.684 συνολικά, 235 οι θάνατοι  - Μοντέλο Πόρου σε... Μύκονο, Χαλκιδική
Oι επιστήμονες αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες με την επιστροφή στα αστικά κέντρα και των τελευταίων αδειούχων
(upd5) Η Μύκονος και η Χαλκιδική είναι οι επόμενες περιοχές όπου αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, με αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα νέα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 21 Αυγούστου ανακοινώθηκαν από τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Οι επιστήμονες αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες με την επιστροφή στα αστικά κέντρα και των τελευταίων αδειούχων.
Μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι ο κίνδυνος οι νεότεροι σε ηλικία, οι οποίοι παραθέριζαν στα ελληνικά νησιά και χωρίς να τηρούν πιστά τα μέτρα ασφαλείας, να μεταδώσουν τη νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.
Το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και θα επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.
Χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 220 είναι εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα.
Οι περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παραμένουν στις πρώτες θέσεις με 98 και 70 κρούσματα, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 235, καθώς κατέληξαν ένας 51χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ και ένας 79χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΓΝ Ξάνθης, ενώ τα συνολικά κρούσματα σε 7.472.

Κάλυψη Μητσοτάκη σε Κικίλια για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Κάλυψη στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τη δήλωση του σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού παρείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα ήθελα να πω σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν άδικα τον υπουργό ότι προανήγγειλε κάτι το οποίο δεν υπάρχει να δουν τα πραγματικά δεδομένα.
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για τον κορωνοϊό.
«Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», προσέθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά της Covid-19 που βρίσκονται σε φάση δοκιμών.
Συνεπώς, επισήμανε, με τη «λελογισμένη αισιοδοξία» που γεννά η επιστημονική πρόοδος, και μέχρι να έρθει το εμβόλιο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση».
Καθώς συνεχίζεται η επιστροφή των αδειούχων του καλοκαιριού στα αστικά κέντρα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του ιού.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στις ψευδείς ειδήσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών οι οποίοι έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορονοϊός, πόση ζημιά μπορεί να κάνει, αυτών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι φοράνε τη μάσκα τους κάθε μέρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συμπολίτες τους και τους ανθρώπους που αγαπούν».
Τόνισε πως ακριβώς οι αφηγήσεις των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα κατά του ιού θα δείξουν στη μειοψηφία των Ελλήνων που αμφισβητεί τον κίνδυνο ότι το πρόβλημα αποτελεί πραγματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τους πολίτες, και δεν πρόκειται για κατασκεύασμα που ταιριάζει σε δυσνόητες θεωρίες συνομωσίας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και καταγράφηκε ότι, με βάση τα στοιχεία από τις 8 Αυγούστου και μετά, το 70% των εγχώριων κρουσμάτων έχει στενή επαφή με ήδη υφιστάμενο κρούσμα.
Στοιχείο που βοηθά την καλύτερη ιχνηλάτηση και την προσπάθεια περιχαράκωσης των κρουσμάτων για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα.
Τονίστηκε ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλέον νεότερες ηλικίες ενώ οι θάνατοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας.
Επίσης, σημειώνεται ότι ήταν αρνητικό το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τροφίμων.
Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία και η διάταξη δυνάμεων στο Σύστημα Υγείας.
Με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων, σε συγκεκριμένες υγειονομικές μονάδες, τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής σύστασης στους διοικητές των νοσοκομείων, για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων από το υγειονομικό προσωπικό.

Κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο

Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν και σε γηροκομείο Μητρόπολης, στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Ευόσμου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απο τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» που ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, οι 15 βρέθηκαν θετικοι στον ιό.
Θετικά ήταν τα αποτελέσματα των τεστ και σε 7 από τους υπαλλήλους της μονάδας, στην οποία ο αριθμός των φιλοξενουμένων ανέρχεται σε 45.

Αιχμές Κικίλια προς τους νέους: Δεν δόθηκε λάθος μήνυμα μετά την επιτυχία - Οι νέοι θέλησαν να εκτονωθούν και δεν τήρησαν τα μέτρα

Αιχμές προς τους νέους για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα άφησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν δόθηκε κάποιο λάθος μήνυμα μετά το άνοιγμα της οικονομίας.
«Λάθος μήνυμα δεν υπήρξε.
Υπήρξε μία χαλάρωση στον κόσμο που έμεινε κλεισμένος στο σπίτι για καιρό.
Οι νεαρές ηλικίες θέλησαν να εκτονωθούν.
Είναι θεμιτό.
Όμως δεν τηρήθηκαν τα μέτρα.
Μεταδίδουν και οι ασυμπτωματικοί.
Η αύξηση των κρουσμάτων μάς οδήγησε στη λήψη μέτρων» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας ερωτηθείς εάν μετά την αρχική επιτυχημένη διαχείριση της κατάστασης δόθηκε το λάθος μήνυμα στους πολίτες και γι' αυτό υπήρξε εφησυχασμός.
Επαναλαμβάνοντας εμφατικά τη φράση «μάσκα, μάσκα, μάσκα», ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού της διασποράς.
Η χρήση μάσκας με τον σωστό τρόπο.
«Το λένε οι επιστήμονες ότι είναι βασική η χρήση μάσκας.
Αλλά και η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.
Είχαμε διασπορά και ελπίζουμε ότι μετά από 15 ημέρες θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα», τόνισε.
Πάντως, σημειώνεται ότι οι επιστήμονες παραδέχονται πως το άνοιγμα του τουρισμού συνέβαλε σημαντικά στη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ειδικά τις πρωτές ημέρες που άνοιξε ο τουρισμός εισέρχονταν από τα χερσαία σύνορα της χώρα αρκετοί τουρίστες, οι οποίοι ήταν φορείς του κορωνοϊού, και δεν είχαν εντοπιστεί από τους ελέγχους, οι οποίοι ήταν απλά δειγματοληπτικοί.
Οι τουρίστες αυτοί κυκλοφορούσαν στην κοινότητα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην Ελλάδα παρατηρούνταν σημαντική χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ραγδαία.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν συνέβαλε στη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη δήλωση του για το εμβόλιο του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά το αντίθετο, ότι απομένουν ακόμη πολλοί μήνες για να συμβεί κάτι τέτοιο και στον χρόνο που μεσολαβεί θα πρέπει όλοι να φοράμε τις μάσκες μας και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, για να φυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους», ενώ επανέλαβε τη φράση του Ηλία Μόσιαλου: «Όπως μάθαμε να φοράμε ζώνη ασφαλείας, θα πρέπει αυτή την περίοδο του κορωνοϊού να φοράμε τη μάσκα».
Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία για την προμήθεια των 400.000.000 δόσεων εμβολίου στις χώρες της ΕΕ και την αναλογία που θα έρθει στην Ελλάδα, στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, εφόσον περάσει όλες τις φάσεις των δοκιμών.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ευπαθείς ομάδες και μετά όσοι πρέπει να θωρακιστούν περισσότερο».
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όλοι έχουν δει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει «κίνημα κατά του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό», αναφέροντας πάντως ότι θα υπάρξει αυστηρή σύσταση από τις Αρχές, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν έχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Τα μέτρα για όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του παν. Πατρών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογραμμίζει πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού».
Όπως τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα είναι λίγο παραπάνω από 1.
Στο τραπέζι τόσο των επιστημόνων, όσο και της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ.
Σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, για επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία και περιμένουμε και νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτό.
Ειδικότερα θα αξιολογηθούν τα μέτρα των προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε η κυβέρνηση να δει αν αυτά έχουν αποδώσει και θα ληφθούν αποφάσεις για:
•    Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
•    Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
•    Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
•    Τοπικά lockdown
•    Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊό

Αυξημένο ιικό φορτίο

Έχουμε εκτενή γεωγραφική διασπορά και είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε μεταδόσεις και σε κλειστές ομάδες, όπως οίκοι ευγηρίας ή υγειονομικοί και αστυνομικοί, είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως όλα αυτά είναι ανησυχητικά.
Απέδωσε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων χθες στο ότι το σαββατοκύριακο λόγω και των αργιών δεν έγιναν αρκετά τεστ, εξ ου και ο μικρός αριθμός που είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα.
Η κατάσταση παραμένει άσχημη και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για να περιοριστεί όσο είναι καιρός η διασπορά, τόνισε σημειώνοντας πως εδώ και 20 μέρες τα περισσότερα κρούσματα ήταν εγχώρια.
Ακόμα δεν έχει μελετηθεί η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων, αλλά είναι βέβαιο ότι και η χαλάρωση και η μη τήρηση των μέτρων είναι που μας έχει οδηγήσει εδώ, είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας χθες στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, επίσης απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στα περισσότερα τεστ, αλλά και στο αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.
Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των 269 κρουσμάτων, λέγοντας ότι έχει «μια επιμονή» να είναι πάνω από 200.
Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήθελε να δει και την επόμενη μέρα για να βεβαιωθεί για αυτήν την «ανησυχητική, μικρή αυξητική τάση».

Τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να γίνουν διψήφια

Ειδικοί και αρχές απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς σε άλλη περίπτωση τα πράγματα μπορεί να λάβουν άσχημη τροπή. Υπογραμμίζουν δε ότι το ζητούμενο είναι, τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφιο αριθμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Αθανάσιο Τσακρή, υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας.
Μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για «δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για νέα μέτρα που «πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουμε».
Αναφερόμενος στα νέα αυτά μέτρα κ. Τσακρής έκανε λόγο «για γενικευμένη χρήση μάσκας και μαζικό μοριακό έλεγχο».
«Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια» υπογράμμισε.
Μάλιστα, μιλώντας για τη χρήση μάσκας ο κ. Τσακρής υπογράμμισε πως αν γενικευτεί η χρήση της σε ποσοστό 80-90% είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το lockdown».

Το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.
Η εκ περιτροπής διδασκαλίας βγήκε από το τραπέζι καθώς αποφασίστηκε η καθολική χρήση μάσκας, δηλ. και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς.
«Καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ.
Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα σχολεία, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών.
Τα 5 ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εξής:
*    Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα αφορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
*    Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις -Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
*    Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
*    Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
*    Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης