Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Αν και το Trump show έχει χάσει την λάμψη του, ο Trump θα μπορούσε υπό όρους να κερδίσει στις 3/11/2020

Mises Institute: Αν και το Trump show έχει χάσει την λάμψη του, ο Trump θα μπορούσε υπό όρους να κερδίσει στις 3/11/2020
O Trump φαίνεται να είναι σε θέση να υιοθετήσει τη στρατηγική του Biden το ερώτημα είναι εάν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον Biden και να κερδίσει ξανά τους αμερικανούς πολίτες
Ο Trump είναι αγωνιστής, θα μπορούσε να κερδίσει εκ νέου την προεδρική κούρσα στις 3 Νοεμβρίου 2020 αναφέρει σε νέα ανάλυση του το Mises institute το αυστριακό Think Tank.
Θα ήταν αξιοσημείωτο πολιτικό επίτευγμα, σε σύγκριση με την εκπληκτική αναστάτωση του 2016.
Μια παγκόσμια πανδημία (στατιστικά αμφίβολη) καταστρέφει τη χώρα, ενώ οι ταραχές καταστρέφουν μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Η αμερικανική οικονομία παράγει λιγότερα κατά 30% από ό, τι πριν από ένα χρόνο, 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτός εργασίας και εξαρτώνται από τα ομοσπονδιακά επιδόματα και το 60% όλων των εστιατορίων ενδέχεται να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία. Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα πληρώσουν ενοίκιο, δάνεια ή λογαριασμούς πιστωτικών καρτών για το άμεσο μέλλον. Εκατομμύρια παιδιά δεν θα πάνε καθόλου στο σχολείο, ή απλά θα κοιτάζουν τους δασκάλους τους μέσω του διαδικτύου.
Άλλοι φορούν μάσκες προσώπου, το μπάσκετ που είναι μια  θρησκεία στην Αμερική, μπορεί να ακυρωθεί εντελώς.
Το Μανχάταν του Trump είναι μια πόλη-φάντασμα.
Και τα μέσα ενημέρωσης είναι εναντίον του.
Ωστόσο, σε όλο αυτό το χάος, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Trump δεν είναι χειρότερες, ίσως είναι καλύτερες, από το την περίοδο του 2016 που έδινε μάχη με την Clinton.
Με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα ο Biden των δημοκρατικών προηγείται με 7,6% με ποσοστό 50% έναντι 42,4% του Trump.
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι 10 μονάδες και η μικρότερη 4 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.
Το νιώθει ο Trump;
Από τη στιγμή που ξεκίνησε μια σειρά από συνεντεύξεις τύπου σχετικά με το covid 19, συνοδευόμενος από τον απαίσιο (και ανεξήγητα ακόμα απασχολούμενο) Δρ Anthony Fauci, έχει χάσει ποσοστό και αποδοχή στο κοινό.
Εμφανίστηκε στη Νότια Ντακότα στις 4 Ιουλίου μπροστά από το όρος Rushmore, και συνεχίζει να παίζει με δημοσιογράφους, αλλά η πολιτική του δυναμική δεν είναι η ίδια.
Η Αμερική έχει εξαντληθεί και το Trump Show δεν έχει νέα σενάρια.
 Αυτά τα σενάρια εκδίδονται τώρα από τον οικοδεσπότη της Fox News, Τούκερ Κάρλσον: με 4,3 εκατομμύρια θεατές και βλέποντας μονόλογους κάθε βράδυ, είναι η de facto λαϊκιστική φωνή που ήταν κάποτε ο Trump.
Περιτριγυρισμένος από κακούς συμβούλους και μπλοκαρισμένος από τη δική του διοίκηση ο Trump απέχει λιγότερο από ενενήντα ημέρες από τις εκλογές χωρίς σαφές μήνυμα ή στρατηγική.
Το 2016 το μήνυμα η Αμερική πρώρα ήταν καθαρό και έπιασε, το 2020 είναι ξεπερασμένο.
Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Trump, φαίνεται να ξεχνούν πώς και γιατί κέρδισε τις εκλογές του 2016.
H πολιτική του εκστρατεία αντιπροσώπευε μια επίπληξη στο σύστημα και εμπεριείχε μια έντονη έκφραση λαϊκιστικής περιφρόνησης για τις τεχνοκρατικές ελίτ.
Αυτή η περιφρόνηση ήταν και είναι απολύτως δικαιολογημένη: η πολιτική τάξη στην Αμερική πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες αναστατώνοντας την εκπαίδευση, την ιατρική, την εξωτερική πολιτική, τη διπλωματία, το χρήμα, τον τραπεζικό κλάδο, το δολάριο ΗΠΑ, τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τις οικογένειες και την κοινωνική συνοχή γενικά.
Ο άξονας Μπους / Κλίντον / Ομπάμα αντιπροσώπευε την χειρότερη περίοδο του διοικητικού κράτους.
Ήταν μια ευκαιρία για 60 εκατομμύρια Αμερικανούς να βγουν εκτός σεναρίου και να ψηφίσουν κατά της Κλίντον Μέρος ΙΙ.
Αυτά συνέβησαν το 2016.
Αυτή η ευκαιρία φαίνεται ότι έχει χαθεί.
Ποια πολιτική του Trump είναι ποιοτικά διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του;
Ποιο ομοσπονδιακό τμήμα ή οργανισμός είναι περισσότερο ισχυρός σήμερα από ότι τον βρήκε;
Τα ελλείμματα ενός έτους είναι τρισεκατομμύρια.
Και τι έχει κάνει για να φέρει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που είναι πιο υπεύθυνο για τα ακραία δημοσιονομικά ελλείμματα; Ο Trump δεν φαίνεται να έχει απαντήσεις.
Δεύτερον, υιοθετήθηκε μια σημαντική εξωτερική πολιτική με το σύνθημα η Αμερική πρώτα.
Αυτό σήμαινε, στα μάτια των ψηφοφόρων, την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τρομερά δαπανηρούς πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν μετά το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αυτοκτονίες, κανένα από αυτά δεν είχε νόημα πια για το κοινό της Αμερικής.
Πόσο κεφάλαια θα δαπανήσουμε για τη φροντίδα βετεράνων  δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που έχουν υποστεί σωματικά και ψυχικά τραύματα;
Οι ΗΠΑ ανατίναξαν το Ιράκ και δεν ξέρουν πώς να το φτιάξουν. Στο Αφγανιστάν, έμαθαν οι αμερικανοί από τις εμπειρίες Σοβιετικών και Βρετανών;
Η Αμερική θέλει και πρέπει να βγει από τη Μέση Ανατολή.
Η απόλυτη ματαιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι προσαρμοσμένη στα μηνύματα του Trump  και δεν είναι βαθιά κομματική.
Αξιοποίησε αυτό το συναίσθημα επιδέξια κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, αλλά απέτυχε να αποσύρει στρατεύματα ή να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες.
Ακόμη χειρότερα, επέτρεψε στην πτέρυγα του Bolton να έχει εύκολη πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και ήταν πρόθυμος να διασκεδάσει λάθη για το Ιράν και την Κίνα.
Ο Trump απέτυχε να αλλάξει ριζικά ακόμη και τη ρητορική γύρω από την εξωτερική πολιτική, η οποία παραμένει παγιοποιημένη. Μια λαϊκιστική εξωτερική πολιτική απαιτεί ταπεινότητα, όχι ύβρεις.
Τρίτον, ο Trump πρέπει να ενεργήσει ως θεματοφύλακας για την μεσαία αστική τάξη της Αμερικής ενάντια στις χειρότερες υπερβολές της Αμερικανικής Αριστεράς.
Μερικοί Αμερικανοί ήθελαν απλώς έναν θεματοφύλακακ ενάντια στην αριστερή ακαδημαϊκή κοινότητα, στα αριστερά μέσα ενημέρωσης.
Ο Trump είναι άνετος σε κοσμοπολίτικους και διαφορετικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, και δεν ενδιαφέρον για τους γάμους των ομοφυλόφιλων.
Όμως, υποσχέθηκε να αντισταθεί στον ριζοσπαστισμό της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, όλα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα, όχι καλύτερα, από τότε που ανέλαβε ο Trump.
Στην πραγματικότητα, η αντίδραση απέναντι στον Trump έχει ενθαρρύνει τους σοσιαλιστές και τους μαρξιστές απαιτούν επανάσταση στην Αμερική, εδώ και τώρα.
Εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Antifa και το Black Lives Matter, με ανοιχτή υποστήριξη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνηγορούν στις λεηλασίες σε πόλεις.
Εν ολίγοις, η Χριστιανική Μέση Αμερική αισθάνεται λιγότερο ασφαλής μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας του Trump.
Εάν υπάρχει μια πραγματική «σιωπηλή πλειοψηφία» θα  αποφασίσει το 2020 αλλά όχι με τους όρους του 2016 αλλά του 2020 και εκεί πρέπει να δώσει έμφαση ο Trump.

Μπορεί ο Trump να κερδίσει τον Νοέμβριο;
Σίγουρα.
Πρόσφατα εξέδωσε αμφίβολες εκτελεστικές εντολές που είναι βέβαιο ότι θα είναι δημοφιλείς, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης 400 δολαρίων εβδομαδιαίως στα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας και ενός συνεχιζόμενου μορατόριουμ για εξώσεις.
Ωστόσο η συνεχιζόμενη βία στους δρόμους συνεχίζει να μαστίζει αμερικανικές πόλεις, ακόμη και σε μικρότερες πόλεις όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.
Ο Trump δεν είναι ο Νίξον και δεν μπόρεσε να προβάλλει μια εικόνα «νόμου και τάξης» στην καμπάνια του, όπως έκανε ο Νίξον το 1968.
Ακόμα, η σιωπή της Αριστεράς για ταραχές –αν όχι απόλυτη υποστήριξη– παίζει υπέρ του Trump.
Τα πράγματα μπορεί να είναι άσχημα στην Αμερική, αλλά οι σκηνές χάους και λεηλασίας δεν αρέσουν στους αμερικανούς.
Ο μέσος ψηφοφόρος δεν κατηγορεί τον Trump.
Θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι η Αριστερά δεν θα του επιτεθεί εξίσου αν είχε διατάξει κάποια δρακόντεια (και αντισυνταγματικά) μέτρα.
Έδειξε αξιοπρεπή ένστικτα σε σχέση με την πανδημία, προτιμώντας να αφήσει τα ζητήματα σε μεγάλο βαθμό στις Πολιτείες.
Αυτή ήταν μια καλή πολιτική, προσέγγισε το ζήτημα της πανδημίας από την κορυφή προς τα κάτω αλλά αυτό στη δημόσια υγεία γενικά παράγει χειρότερα αποτελέσματα.
 Ωστόσο, ο Trump δεν έχει διατυπώσει μια ισχυρή εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του covid 19, αντίθετα επιτρέπει στον Fauci να συζητάει δημοσίως για τα εμβόλια που θα έρθουν στο μέλλον.
Ομοίως, οι μέσοι ψηφοφόροι δεν τον κατηγορούν για τη δολοφονία του George Floyd, ούτε τον κατηγορούν για τις ταραχές των Antifa και Black Lives Matter.
Η κακομεταχείριση της αστυνομίας είναι τοπικό ζήτημα.
Αλλά αυτό το πλεονέκτημα θα μηδενιστεί εάν η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε χάος και ταραχές έως τον Νοέμβριο.
Έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και συνεχίζονται οι αναταραχές στο Σιάτλ, το Πόρτλαντ, το Σικάγο, και ακόμη και μικρότερες πόλεις όπως το Ρίτσμοντ.
Η οργή ωφελεί τον Τραμπ, αλλά η κόπωση της κοινωνίας σε όλα αυτά δεν θα τον βοηθήσει.
Παρομοίως, οι καραντίνες και η μάσκα μπορεί να είναι  πλεονέκτημα για τον Trump εάν στην πραγματικότητα οι θάνατοι και τα κρούσματα υποχωρήσουν προς τις εκλογές.
Ο θυμός για την οικονομία επικεντρώνεται στους κυβερνήτες που επέβαλλαν την καραντίνα όχι στον Trump, αυτός ο παράγοντας έχει μεγαλύτερη σημασία για τις πιθανότητες επανεκλογής του.
O Trump φαίνεται να είναι σε θέση να υιοθετήσει τη στρατηγική του Biden το ερώτημα είναι εάν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον Biden και να κερδίσει ξανά τους αμερικανούς πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης