Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο φιάσκο στη Σύνοδο παρά τις πιέσεις της Ελλάδας - Ίσες αποστάσεις από Merkel, «πλήρης αλληλεγγύη» από Michel - Βέλη Μητσοτάκη, Αναστασιάδη κατά ΕΕ

Νέο φιάσκο στη Σύνοδο παρά τις πιέσεις της Ελλάδας - Ίσες αποστάσεις από Merkel, «πλήρης αλληλεγγύη» από Michel - Βέλη Μητσοτάκη, Αναστασιάδη κατά ΕΕ
Σε μηνύματα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρου αρκέστηκε η ΕΕ παρ' όλο που το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανέβει επικίνδυνα
Στο κενό έπεσαν για ακόμα μία φορά οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεων της.
Κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγέτων, με βασικό θέμα τη... Λευκορωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει στείλει το Oruc Reis για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην ΕΕ και συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε για ακόμα μία φορά ότι είναι θετικός σε διάλογο με την Τουρκία, μόνο όμως για την ΑΟΖ και όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών.
Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, καθώς όχι μόνο η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, αλλά φυλάσσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Στον αντίποδα, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στη Λευκορωσία, ενώ όσον αφορά την Τουρκία περιορίζεται σε λεκτικές καταδίκες της προκλητικότητας.
Το ίδιο συνέβη και σήμερα, όταν σε δηλώσεις τους μετά την τηλεδιάσκεψη, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, (η οποία είναι από τους μοναδικούς ηγέτες που υπολογίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan) όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ακολούθησαν την... πεπατημένη, εκφράζοντας την... αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τη Λευκορωσία.
Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία.
«Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Επιμένει... στις ίσες αποστάσεις η Merkel

Στην πολιτική των ίσων αποστάσεων όσον αφορά την ελληνοτουρκική κρίση επιμένει η Γερμανία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel εξέφρασε από τη μία πλευρά την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο απέφυγε να λάβει σαφή θέση.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών (με βασικό θέμα τη Λευκορωσία) και εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.
Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ursula von der Leyen: Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο

Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μεταθέτοντας ωστόσο το θέμα για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο.
«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων» τόνισε.

Michel: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.
Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις.
Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο.
Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Kurz (Αυστρία): Πλήρως αλληλέγγυοι με Ελλάδα και Κύπρο, πρέπει να αντιδράσουμε κατά της Τουρκίας

"Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία", ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz.
Σε σημερινές δηλώσεις του, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως "η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποστρέφει το βλέμμα της από αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου".
Ο Sebastian Kurz ζήτησε από την ΕΕ "να καταδικάσει με κάθε δριμύτητα τις ενέργειες της Τουρκίας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας".
"Και εδώ δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται μόνον λόγια του αέρα. Διαφορετικά, η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά", διαμήνυσε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg σε μήνυμά του μετά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, διατύπωνε την σαφή θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει "πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο".
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει "πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού", ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τονίζοντας ότι "η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί", και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του ο Alexander Schallenberg, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, είχε επισημάνει ότι "η τουρκική πολιτική -- μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία".
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Μαρτίου και με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz είχε διαμηνύσει πως "σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
"Η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία", είχε επισημάνει ο Sebastian Kurz., ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της ΕΕ.
"Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan", είχε τονίσει ο ίδιος με κάθε σαφήνεια.
"Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Erdogan", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ο ίδιος, στις τοποθετήσεις του για τις τότε εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει επισημάνει με κάθε σαφήνεια πως "η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά.
Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα".
Είχε επίσης καταγγείλει ότι "ο Erdogan εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη.
Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Erdogan".

Το βλέμμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 Αυγούστου

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η ελληνική πλευρά ενημερώνει τους Ευρωπαίους για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/%C3%BC.jpg

Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.
Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις -εάν υπάρξουν τελικώς- θα εξεταστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο κι εκεί οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Επίθεση Αναστασιάδη στην ΕΕ

Σαφείς αιχμές για την στάση της ΕΕ απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της ΕΕ για τη Λευκορωσία.
«Αναμένω, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης χαιρετίζοντας την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφος της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.
Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Ο κίνδυνος ατυχήματος

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά δεν διστάζει να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω του συνωστισμού πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 40 τουρκικά πολεμικά πλοία με αντίστοιχο αριθμό ελληνικών να τα έχουν υπό στενή παρακολούθηση εμφανίζονται στα ελληνοτουρκικά ραντάρ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.
Ο συνωστισμός αυτός, πολεμικών πλοίων, τις τελευταίες ώρες, σε μια μικρή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι σχετικός με τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ότι υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος.
Μάλιστα στην περιοχή δεν πλέουν μόνο ελληνικά και τουρκικά πλοία. Έντονη είναι η παρουσία και ευρωπαϊκών πλοίων.
Είναι χαρακτηριστικός πως έξω από την Λέσβο, πλέει η γερμανική φρεγάτα «Μπερλίν» η οποία όμως παρακολουθεί το προσφυγικό, ενώ εκεί στα ανοικτά της Κρήτης βρίσκεται και η γαλλική «Λαφαγιέτ», η οποία προσφάτως συνόδευσε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στις κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία.
Επίσης, κατέπλευσε στη Σούδα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams, αλλά και ένα εντυπωσιακό σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Πρόκειται για το υψηλής ταχύτητας καταμαράν USNS Trenton το οποίο βρίσκεται σε αποστολή στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

State Department προς Τουρκία: Σταματήστε αμέσως τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ καλεί το State Department την Τουρκία, με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του State Department εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου.
Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις» σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης