Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital Research: Οι επενδυτές που πίστεψαν το αφήγημα για ανάκαμψη τύπου V θα απογοητευτούν

Dohmen Capital Research: Οι επενδυτές που πίστεψαν το αφήγημα για ανάκαμψη τύπου V θα απογοητευτούν
Σε μια άκρως απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές ο Bert Dohmen, ιδρυτής της Dohmen Capital Research προειδοποιεί ότι προσεχώς θα έρθει βίαιη διόρθωση
Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη για άλλη μία φορά ο Bert Dohmen, ιδρυτής της Dohmen Capital Research, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι επενδυτές που κατάπιαν το αφήγημα για ανάκαμψη τύπου V θα απογοητευτούν, καθώς προσεχώς θα έρθει βίαιη διόρθωση.
Το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον ομοιάζει με άλλες εποχές, όταν η κερδοσκοπία είχε χτυπήσει κόκκινο.
Μάλιστα, η φούσκα που έχει τροφοδοτήσει η Fed είναι ανάλογη με αυτή που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 2000.
Τα σημάδια είναι πολλά, αναφέρει ο ιδρυτής της Dohmen Capital Research.
Στο παρακάτω διάγραμμα συγκρίνεται ο δείκτης SPY με τον δείκτη RSP (για τα ETFs στον S&P 500).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης RSP εξακολουθεί να κινείται σε αρνητική περιοχή.
Παρόμοια απόκλιση εντοπίζεται και στα ETFs του σύνθετου τεχνολογικού δείκτη Nasdaq, ενώ ο ίδιος Nasdaq κινείται σε ιστορικά υψηλά.

Έτσι, σε αυτό περιβάλλον, οι επενδυτές αισθάνονται ικανοποίηση βλέποντας τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής σε νέα υψηλά, να δίνουν ώθηση στην αγορά.
Ωτόσο, για να διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης στους δείκτες, οι μετοχές της FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Νetflix, Alphabet - Google) έπρεπε να αυξήσουν το «βάρος» τους.
Παρακάτω συγκρίνεται ο δείκτης NYFANG με τον ευρύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη VALUG (μοβ), ο οποίος προσφέρει μια καλύτερη ιδέα για το τι κάνει στην πραγματικότητα η πλειονότητα των μετοχών:

Την τελευταία φορά που υπήρξε μια τέτοια απόκλιση, αν και σε μικρότερη κλίμακα, ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου πριν από τη συντριβή.
Σύμφωνα με την έρευνα της Dohmen Capital Research, η αγορά φαίνεται να έχει ήδη κορυφωθεί, στις 8 Ιουνίου.
Οι περισσότερες μετοχές ανέκρουσαν πρύμναν περίπου σε αυτή την ημερομηνία και παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που έφτασαν τον Ιούνιο.
Δεν είναι δυνατόν οι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογία να συνεχίσουν να αυξάνουν τους δείκτες.
Το παρακάτω γράφημα του NASDAQ 100 είναι αποκαλυπτικό.
Ο δείκτης έχει συναντήσει αντίσταση τρεις ξεχωριστές φορές (κόκκινα βέλη) στη γραμμή τάσης που καθιέρωσε λίγο πριν καταρρεύσει νωρίτερα αυτό το έτος:

Επιπλέον, ο δείκτης πλησιάζει γρήγορα στο 61,8% σε ό,τι αφορά το εργαλείο Fibonacci «Extension (Ext)» .
Ακριβώς όπως τα εργαλεία Fibonacci «retracement (RT)» χρησιμεύουν ως ισχυρά επίπεδα στήριξης και αντίστασης μετά από ένα σφάλμα, το Fibonacci «Extension» παρέχει αντίσταση μετά την υπέρβαση των παλαιότερων υψηλών τιμών.
Σημειώνεται πως το εργαλείο ανάλυσης του Fibonacci-Retracements αποτελεί τη βάση για μετακινήσεις υποχώρησης ή διόρθωσης των τιμών, ενώ το εργαλείο Fibo-extension χρησιμοποιείται για το περιθώριο θετικής εξέλιξης, προκειμένου να καθοριστεί η πιθανή επέκταση της τιμής.
Γιατί λοιπόν δεν έχουμε δει μια δεύτερη σημαντική πτώση στους κύριους δείκτες;
Η απάντηση έγκειται στην «εναλλαγή σε κυκλικές μετοχές», που μονοπωλεί τη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα.
Σε ημέρες δύσκολες για τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, οι αεροπορικές, οι πετρελαιοπαραγωγοί και άλλες κυκλικές μετοχές διατηρούν τους δείκτες σε κίνηση.
Ωστόσο, οι μετοχές παγκοσμίως είναι μέρος μιας ανεπανάληπτης φούσκας, τα πραγματικά επιτόκια έχουν καταστεί αρνητικά, ο χρυσός και το ασήμι έχουν πλημμυρίσει από κερδοσκόπους, ενώ και οι τιμές των κατοικιών έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Μένει τώρα να απαντηθεί το εξής κρίσιμο ερώτημα:
Στην εποχή του «όλα είναι φούσκα», πού μπορούν οι επενδυτές να επενδύσουν με ασφάλεια τον πλούτο τους;
Αν και δεν είναι μια δημοφιλής άποψη, ειδικά καθώς ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Warren Buffet είπε κάποτε, «όταν έρχεται η παλίρροια, βλέπεις κανέναν να κολυμπά γυμνός».
Αναφερόταν σε μια bull market που μετατράπηκε σε bear market.
Αυτό συμβαίνει όταν η bull market παρουσιάζει υπερβολική μόχλευση.
Σύμφωνα με την Dohmen Capital Research, η bear market που έρχεται θα είναι καταστροφική.
Οι επενδυτές που έχουν «καταπιεί» τη… θεωρία των ταύρων και πως θα έχουμε οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V θα απογοητευτούν.
Στην τεχνική ανάλυση, τα προηγούμενα υψηλά αποτελούν πολύ ισχυρή αντίσταση.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη σημάδια πως έρχεται ένα bear market rally.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης