Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η οικονομία των ΗΠΑ, εν αναμονή των νέων δημοσιονομικών μέτρων

Moody’s: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η οικονομία των ΗΠΑ, εν αναμονή των νέων δημοσιονομικών μέτρων
Mια επέκταση στην επιδοματική πολιτική είναι κρίσιμης σημασίας για την αμερικανική οικονομία, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι στέκεται η οικονομία των ΗΠΑ, εν αναμονή του νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης, το οποίο έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Στις 14 Αυγούστου, η Γερουσία ανέστειλε τις εργασίες της χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων για τον νοικοκυριών, που μαστίζονται από την πανδημική κρίση.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εγείρονται μεγάλα εμπόδια, όμως η Moody’s αναμένει ότι τελικά το Κογκρέσο θα καταλήξει σε μια συμφωνία για τα μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, η καθυστέρηση που σημειώνεται μειώνει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών, καθώς και την ικανότητα των ανέργων να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ως αποτέλεσμα, η λιανική, ο κλάδος της στέγασης και η κατανάλωση γενικά θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.
Η οικονομική δυσπραγία των ανέργων θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να αυξήσει τις δαπάνες για το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης, επιδεινώνοντας τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Trump πρόσφατα υπέγραψε διάταγμα για την παροχή ανακούφισης από πανδημία.
Εντούτοις, τέτοιου είδους ενέργειες ενέχουν κινδύνους και είναι απίθανο να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη ζημία στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Το επίδομα ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα, που έληξε στα τέλη Ιουλίου, αποτελούσε βασική εισοδηματική πηγή για σχεδόν 30 εκατομμύρια πρώην εργαζόμενους.
Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, ήτοι τα επιδόματα, ανήλθαν, γενικότερα, σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Image
Αυτά τα επιδόματα στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες, αφού οι απώλειες θέσεων εργασίας έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τους χαμηλού εισοδήματος εργαζομένους, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη τάση κατανάλωσης από ό, τι τα νοικοκυριά μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα νοικοκυριά διοχετεύουν τα επιδόματα ανεργίας στην κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.
Με τη λήξη αυτής της πρόσθετης υποστήριξης, τα νοικοκυριά θα επηρεαστούν δυσμενώς.
Αναπόφευκτα θα μειώσουν τις δαπάνες.
Όσον αφορά την επίδραση στο ΑΕΠ, δεν θα είναι μεγάλος βραχυπρόθεσμα, επειδή τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο των συνολικών καταναλωτικών δαπανών.
Image
 Ωστόσο, το πρόβλημα θα ενταθεί σε μακροπρόθεσμη βάση.
Σημειώνεται πως η λήξη των επιδομάτων συμπίπτει χρονικά με τη λήξη στο μορατόριουμ για τις εξώσεις, με πολλούς πολίτες να δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιό τους.
Μάλιστα, οι καθυστερήσεις κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, μια επέκταση στην επιδοματική πολιτική είναι κρίσιμης σημασίας για την αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης