Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τη διασπορά του κορωνοϊού σε γηροκομεία και υγειονομικούς - Στα 7.684 τα κρούσματα, 236 οι θάνατοι - Παρέμβαση εισαγγελέα για το γηροκομείο

Συναγερμός για τη διασπορά του κορωνοϊού σε γηροκομεία και υγειονομικούς - Στα 7.684 τα κρούσματα, 236 οι θάνατοι - Παρέμβαση εισαγγελέα για το γηροκομείο
Τα νέα κρούσματα παραμένουν τριψήφια σε καθημερινή βάση, ενώ σταθερά διψήφιος παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων
(upd5) Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ η αυστηροποίηση των μέτρων όπως η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και το «σφιχτό» ωράριο σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, δεν έχει αποτυπωθεί.
Τα νέα κρούσματα παραμένουν τριψήφια σε καθημερινή βάση, ενώ σταθερά διψήφιος παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 195 ήταν εγχώρια και τα 22 εισαγόμενα.
Συνεχίζοντας το σερί των προηγούμενων ημερών, οι περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, με 89 και 44 αντίστοιχα.
Οι θάνατοι ανέρχονται σε 236, καθώς σήμερα κατέληξε ένας 72χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Παπανικολάου. Είχε βγει από τη ΜΕΘ την Τρίτη, καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει βελτίωση, ωστόσο υποτροπίασε αιφνίδια και κατέληξε χθες το βράδυ.
εκ των οποίων οι 82 (34,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα μέτρα, εάν χρειαστεί

Η διασπορά του κορωνοϊού θα επανεκτιμηθεί συνολικά στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα «κλειδώσει» ή όχι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου και για όλους τους μαθητές, με βάση όμως τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ο σχεδιασμός θα αλλάξει.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown», όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN, στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας περιορισμού της διασποράς έχουν τεθεί κυρίως οι αδειούχοι του καλοκαιριού, οι οποίοι επιστρέφουν σε αστικά κέντρα, αλλά εντάσσονται στη ρουτίνα της καθημερινότητας με νέους πλέον όρους.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη χθες για τον κορωνοϊό, κοινοποιώντας δηλαδή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει κάθε σχετική πρωτοβουλία, αρκεί να τεθούν υπό έλεγχο τοπικά τα νέα κρούσματα.

Η εστία κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο

Οι κλειστές δομές αποτελούν το νέο πονοκέφαλο για τους υγειονομικές αρχές μετά και τα 22 θετικά κρούσματα (15 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι) που βρέθηκαν χθες στην «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Ευτυχώς, όλοι οι ηλικιωμένοι προς το παρόν έχουν ήπια συμπτωματολογία και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ανησυχία καθώς δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού στη δομή.
Υπενθυμίζεται ότι, ο έτερος οίκος ευγηρίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η «Αγία Κυριακή», δυστυχώς αριθμεί ήδη έξι θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό.

Τα κρούσματα στους υγειονομικούς

Ήδη πάνω από 70 υγειονομικοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο, με τους 50 να είναι ασυμπτωματικοί.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο.
 «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», επισήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών

Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα έναντι άλλων χωρών.
«Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684.
Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο  αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα» υποστήριξε.
Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην  132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους σε πλήρη σύνθεση.
«Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου» είπε.

Προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά κορωνοϊό στο γηροκομείο στον Εύοσμο

Προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού και σε δεύτερο γηροκομείο της Θεσσαλονίκης παρήγγειλε σήμερα ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Άγγελος Βάσσιος.
Σημειώνεται ότι θετικοί σε Covid-19 διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως, καθώς και επτά άτομα από το προσωπικό.
Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι δύο στο Ιπποκράτειο και ένα άτομο στο Παπανικολάου (οι περισσότεροι με ήπια συμπτώματα), ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού (33 ηλικιωμένοι-τρόφιμοι, 3 εργαζόμενοι) ενώ έξι από τους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται από τις 12 Αυγούστου σε νοσοκομεία της πόλης έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, από τις 13 Αυγούστου έχει ζητήσει για το γηροκομείο τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.
Μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 42, καθώς ακόμη έξι άτομα βρέθηκαν θετικά.

Πάρτι με 400 άτομα στη Μύκονο - Συμμετείχε και ζευγάρι θετικό στον κορωνοϊό

Συναγερμός σήμανε για ακόμα μία φορά στο νησί της Μυκόνου.
Ειδικότερα, ζευγάρι που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και βρισκόταν σε ξενοδοχείο αναφοράς, έσπασε την καραντίνα και πήγε σε πάρτι που γινόταν σε βίλα του νησιού στη Φτελιά και στο οποίο υπήρχαν τουλάχιστον 400 άτομα.
Το ζευγάρι συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. πέρασε χειροπέδες και στον υπεύθυνο της βίλας.

Λινού: Δέκα αδιάγνωστα κρούσματα κορωνοϊού για κάθε ασυμπτωματικό ασθενή

Το καμπανάκι έκρουσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν πάνω από τα 200 σχεδόν σε καθημερινή βάση.
«Νομίζω ότι είμαστε σε ανοδική τάση.
Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος.
Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα.
Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ.
Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.
«Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση.
Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», προσέθεσε.
Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς που έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες είπε:
«Η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό.
Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι».

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι

«Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων» δήλωσε ο  καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, ενώ τόνισε πως την «ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη.
«Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια».
Προσέθεσε, ακόμη,  πως σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς υπάρχει μια ευρεία διασπορά, ενώ για τους παραθεριστές ανέφερε πως μετά τις διακοπές απαιτείται αυτοπεριορισμός επτά ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους.

Γκάγκα: Η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή

«Μπορεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή.
Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί.
Και θέλω να σταθώ στους συνωμοσιολόγους.
Τους προσκαλώ να μπουν στους θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊο να δουν», δήλωσε η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων: «Μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει να είναι κλειστά.
Τα παιδιά είναι πιο ασφαλές να βρίσκονται στα σχολεία πάρα να είναι σε παιδικές χαρές χωρίς μέτρα.
Σύμφωνα με τις μελέτες, τα παιδιά κινδυνεύουν ακόμα λιγότερο, δεν μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και στο μεγαλύτερό τους ποσοστό δεν νοσούν.
Θα ξεκινήσουν τα σχολεία με αυστηρά πρωτόκολλα με μάσκες και ανοιχτά παράθυρα».

Τα νέα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Εν τω μεταξύ από αύριο (21/8/2020) τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκδική. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, αποφασίστηκαν τα κάτωθι:
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21 Αυγούστου και ωρα 06.00  έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 06.00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης