Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι προειδοποιήσεις της Fed παρέσυραν διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,45% στις 636 μον. – Ένδειξη αδυναμίας η συσσώρευση διαρκείας 600-660 μον.

Οι προειδοποιήσεις της Fed παρέσυραν διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,45% στις 636 μον. –  Ένδειξη αδυναμίας η συσσώρευση διαρκείας 600-660 μον.
Ο Γενικός Δείκτης στις 636 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες ενώ ένδειξη αδυναμίας αποτελεί η συσσώρευση διαρκείας των 600-660 μονάδων
(upd18)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 636 μονάδες, μετά την τριήμερη άνοδο, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, απόρροια των προειδοποιήσεων της Fed για το τεράστιο πλήγμα του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ειδικότερα, στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν  στην Πειραιώς -3,79% ενώ πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Motor Oil -3,87%, ΕΛΠΕ -2,22%, Coca Cola -2,2%...
Επίσης, με απώλειες κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -1,3% καθώς μετα την δημοσίευση των πρακτικών της Fed αναμένεται και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ της συνεδρίασης του Ιουλίου.
Από την άλλη, οι δείκτες στην Wall Street κινούνται ήπια πτωτικά έως -0,20% και παρά το γεγονός ότι οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 1,1 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, από 971 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον ενώ ένα μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει γιατί η Ελλάδα που βάλλεται ως μέλος της ΕΕ από την προκλητική Τουρκία δεν έχει καταφέρει να πείσει την Ευρώπη ώστε να πάρει πραγματικά μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις ουσίας όχι μόνο γενικόλογες λεκτικές αναφορές ανούσιας παρέμβασης.
Η Ελλάδα προσπαθεί με τακτικούς ελιγμούς όπως με την Αίγυπτο ή ακόμη και με το Ισραήλ και την Γαλλία να διαμορφώσει την στρατηγική της ποντάροντας σε βοήθεια τρίτων όχι προτάσσοντας τα ίδια μέσα ώστε να αποδείξει και επιδείξει πυγμή απέναντι στους τούρκους που είναι συστηματικοί παραβάτες.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βγει στην θάλασσα και παραβιάζοντας ή μη ύδατα και υφαλοκρηπίδα άλλων χωρών να αποκτήσει πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα είτε της Ανατολικής Μεσογείου, είτε της Μαύρης Θάλασσας.
Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιείται σήμερα 20/8 συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron
Εν τω μεταξύ, έντονος παραμένει ο προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα  διατηρώντας  την ανησυχία κυβέρνησης και επιστημόνων, την ώρα που το βλέμμα τους είναι ήδη στραμμένο στην επόμενη μέρα της επιστροφής των αδειούχων στις βάσεις τους.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 636 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες ενώ συνεχίζεται η συσσώρευση διαρκείας στις 600-660 μονάδες ..
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -3,79% και ακολούθησαν Alpha Bank -3,58%, Eurobank -3,23% και Εθνική -3,18%.
Η πανδημία φαίνεται πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις να περιοριστεί και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους ο αριθμός των τραπεζών στην Ευρώπη, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Enria είχε ερωτηθεί σχετικώς και διατύπωσε θετική άποψη για το θέμα των συγχωνεύσεων ενώ δεν απέκλεισε παρόμοιες εξελίξεις και στη χώρα μας μολονότι αυτή διαθέτει ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τραπεζών.
Δύο βασικές προϋποθέσεις εξετάζει ο SSM για τη συγκεκριμένη εξέλιξη της συγχώνευσης:
- Η διαδικασία να υπακούει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα που να οδηγούν στην εξυγίανση μετά τη συγχώνευση.
- Από τη συγχώνευση να μην δημιουργούνται τράπεζες τόσο μεγάλες που να μην επιτρέπεται να αποτύχουν καθώς θα συμπαρασύρουν στην αποτυχία τους την οικονομία της χώρας τους και ενδεχομένως και μεγάλου τμήματος της οικονομίας της Ευρωζώνης.
- Zητά από την καινούρια τράπεζα να μην διανέμει τα κέρδη της έως ότου δημιουργήσει σταθερά αποθεματικά
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,08% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,63% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,31%.
Λίγο πριν τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,74%. 
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κορυφώθηκαν οι πωλήσεις στου τραπεζικούς τίτλους και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,52%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,45% στις 636 μονάδες έχοντας υψηλό στις 644,29 μονάδες και χαμηλό 635,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,1 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 557 χιλ. ευρώ και όγκου 136 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο Φουρλής.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 636 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 331 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 330-335 μονάδων και ακολουθούν οι 300 και οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Η ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι η επιδείνωση στα δάνεια στην Ελλάδα λόγω του κορωνοιού θα κινηθεί μεταξύ 6 και 18 δισεκ. ευρώ νέα προβληματικά δάνεια.
Ας υποθέσουμε ότι τα 18 δισεκ. είναι ακραία εκτίμηση καθώς οι εταιρίες και οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με το παρελθόν.
Οι παρελθούσες κρίσεις διδάσκουν ότι ακόμη και 7 χρόνια μετά από μια βαθειά οικονομική και τραπεζική κρίση υπάρχουν NPEs.
Επίσης με βάση τις κρίσεις των τελευταίων 40 ετών η συμπεριφορά των νέων NPEs είναι τύπου ανάστροφου U αυξάνονται απότομα, απαιτούνται λίγα χρόνια για να κορυφώσουν και εν συνεχεία ξεκινάει η αποκλιμάκωση.
Ας υποθέσουμε ότι τα νέα NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση του κορωνοιού θα κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 6 με 8 δισεκ. ευρώ.
Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που προήλθαν από τον Covid 19 λίγο κάτω από 1 δισεκ. ευρώ.
Το 1 δισεκ. ευρώ αντιστοιχεί στο 12% περίπου των δυνητικών προβλέψεων που θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες ενώ γνωρίζουν το μέγεθος των προβλημάτων ακόμη και με την στήριξη των moratorium και των ελαστικών κριτηρίων διενεργούν προβλέψεις όχι αυτές που πρέπει αλλά αυτές που μπορούν.
Οι τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν υψηλές προβλέψεις γιατί αυτό θα σημάνει ζημίες και κακή εικόνα στην αγορά.
Ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει ελαστικοποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν να εμφανίσουν ζημίες, πέραν αυτών που δικαιολογούν π.χ. από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και εξυγίανση των ισολογισμών.
Συν τοις άλλοις για τις ζημίες αυτές δεν θα ενεργοποιηθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει στις ελληνικές τράπεζες στα 15,5 δισεκ. ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 29 δισεκ.
Με βάση το σενάριο των 8 δισεκ. οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν άλλα 7 δισεκ. προβλέψεις ή με βάση το σενάριο των 6 δισεκ. NPEs θα πρέπει να διενεργηθούν άλλα 5 δισεκ. προβλέψεις.
H αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διενεργούν τις πρέπουσες προβλέψεις, όπως έκαναν άλλες τράπεζες π.χ. Santander αλλά αυτές που μπορούν ώστε να μην χαλάσουν την εικόνα τους στις αγορές και επενδυτές.

Η επικαιρότητα

Εφιάλτης διαρκείας αποδεικνύεται ο κορωνοϊός με το σαρωτικό του πέρασμα για όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να παραμένουν η χώρα που πλήττεται βαρύτατα, ακολουθούμενη από την Βραζιλία και την Ινδία.
Και στην Ευρώπη ωστόσο, η ανησυχία παραμένει υψηλή, καθώς η άνοδος των κρουσμάτων συνεχίζεται με έντονο ρυθμό ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία.
Και μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο κλίμα, σε νεότερες δηλώσεις του ο Β.Gates υποστήριξε πως ο κορωνοϊός θα έχει εκατομμύρια θύματα, καθώς η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τα τέλη του 2021.
Η Νορβηγία ανακοίνωσε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, των ταξιδιωτών από Ελλάδα, Βρετανία, Αυστρία, Ιρλανδία, ενώ η Σουηδία σε έναν θλιβερό απολογισμό, ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτων σε ένα 6μηνο εδώ και 150 χρόνια.
Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε τους 788 χιλ., ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 22,4 εκατ. σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες με την επιστροφή στα αστικά κέντρα και των τελευταίων αδειούχων.
Μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι ο κίνδυνος οι νεότεροι σε ηλικία, οι οποίοι παραθέριζαν στα ελληνικά νησιά και χωρίς να τηρούν πιστά τα μέτρα ασφαλείας, να μεταδώσουν τη νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχοντας στα 7.684 και οι νεκροί έφτασαν τους 236.
Η Μύκονος και η Χαλκιδική είναι οι επόμενες περιοχές όπου ήδη εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, με αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 21 Αυγούστου
Όσον αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.
Η εκ περιτροπής διδασκαλίας βγήκε από το τραπέζι καθώς αποφασίστηκε η καθολική χρήση μάσκας, δηλ. και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 20/8 οι ασιατικές αγορές μετά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,3%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,77%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,54% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,66%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αλλά και των νέων απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία στη χώρα, απόρροια της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού, σημειώνεται, προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, πάνω από το 1 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τα 1,11 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, από 971 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,35%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,4%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P στο -0,10% και ο Nasdaq στο +0,15% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,76% (20,60 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και με την Πειραιώς να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1425 ευρώ, με πτώση -3,18% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5440 ευρώ, με πτώση -3,58%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 840 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,27 ευρώ, με πτώση -3,79% με όγκο 486 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 555 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,42 ευρώ, με πτώση -3,23% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5270 ευρώ, με άνοδο +0,76% και με κεφαλαιοποίηση 235 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1810 ευρώ, με πτώση -3,21% και όγκο 79 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,02 ευρώ, με πτώση -2,11% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Coca Cola...
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,72 ευρώ με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση στα 8,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,72 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 6,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,7940 ευρώ, με πτώση -0,42% και αποτίμηση 880 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,77 ευρώ, με πτώση -0,51% και αποτίμηση 2,65 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,22 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 925 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,28 ευρώ, με πτώση -2,22% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,44 ευρώ, με πτώση -3,87% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,72 ευρώ με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,31 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με πτώση -2,6% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,08 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 212 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0514 ευρώ, με πτώση -3,93% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,08%, - Βελτίωση στην Ιταλία, το 10ετές στο 0,92%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτιώση στα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,08% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,30 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,97%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,52 και μέση απόδοση 1,08% με απόδοση αγοράς 1,12% και απόδοση πώλησης 1,04%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων παρά την έντονη ανησυχία για την οικονομία και τον κορωνοιό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Αυγούστου 2020 στο 0,92%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/8/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση +0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης