Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ασύλληπτη ύφεση 25% στον Λίβανο το 2020 – Παραμένει σε «καθεστώς χρεοκοπίας»

Fitch: Ασύλληπτη ύφεση 25% στον Λίβανο το 2020 – Παραμένει σε «καθεστώς χρεοκοπίας»
Ύφεση 25% στον Λίβανο αναμένει η Fitch Ratings
Μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της τάξεως του 25% αναμένει για το ΑΕΠ του Λίβανου η Fitch Ratings, το 2020, απόρροια της ήδφη υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, τη πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της πρόσφατης καταστροφικής έκρηξης στη Βηρυτό.
Ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε σε «καθεστώς χρεοκοπίας» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Η Fitch επικαλείται επιπλέον το δημόσιο χρέος σε ξένο νόμισμα, μετά την αποτυχία του κράτους να πληρώσει το ευρω-ομόλογο που έληξε στις 9 Μαρτίου 2020.
«Τον Απρίλιο, ο Λίβανος παρουσίασε ένα σχέδιο χρηματοοικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία με εξωτερικούς ή εγχώριους ομολογιούχους.
Ορισμένοι αλληλένδετοι παράγοντες παρεμποδίζουν την πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και του ισολογισμού της Banque du Liban), η εγχώρια διαφωνία μεταξύ της πρόσφατα παραιτηθείσας κυβέρνησης και του χρηματοπιστωτικού τομέα σχετικά με την αναδιάρθρωση, η αποτυχία εξασφάλισης συμφωνίας ΔΝΤ και πλέον η ανάγκη για νέα κυβέρνηση.
Η πρόοδος στη μεταρρύθμιση και στην αναδιάρθρωση του χρέους θα απαιτήσει μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ πολιτικών και οικονομικών ελίτ, οι προοπτικές για τις οποίες παραμένουν αβέβαιες.
Η κυβέρνηση παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία παρείχε αδιάσειστες αποδείξεις για τις εκτεταμένες αποτυχίες διακυβέρνησης της χώρας.
Δεν είναι σαφές πότε θα δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση και εάν θα επιταχυνθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2022.
Η διεθνής κοινότητα έχει τονίσει την ανάγκη να δείξει η πολιτική τάξη του Λιβάνου τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις για το ξεκλείδωμα της εξωτερικής χρηματοδότησης. Το ΔΝΤ πιθανότατα θα απαιτούσε ορισμένες ενέργειες προτού συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. (…)
Εν τω μεταξύ, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί απότομα, με πολλαπλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αύξηση του πληθωρισμού (90% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο) και πτώση του ΑΕΠ, που επιδεινώθηκε από τη μαζική ζημιά και την αναστάτωση που προκλήθηκε από την έκρηξη.
Το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ σε 103% το 2020, από 176% το 2019, με σταδιακή μείωση σε λιγότερο από 90% έως το 2026», αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης