Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η σκανδαλώδης έξοδος από το ΧΑ της FG Europe, η απομόχλευση λίγους μήνες μετά τη δημόσια πρόταση και οι …εκθέσεις αποτίμησης

Η σκανδαλώδης έξοδος από το ΧΑ της FG Europe, η απομόχλευση λίγους μήνες μετά τη δημόσια πρόταση και οι …εκθέσεις αποτίμησης
Με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ο όμιλος FG Europe και με δείκτη net dept/EBITDA μόλις 2,2 φορές
Η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων χρήσης 2019 από την FG Europe, αποδεικνύει ότι η δημόσια πρόταση έγινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και επιβεβαιώνουν παλαιότερα δημοσιεύματα του Bankingnews, τα οποία στηλίτευαν και την έκθεση αποτίμησης και το τίμημα με βάση τα όσα ήταν μέχρι τότε γνωστά.
Όμως λόγω αποτελεσμάτων χρήσης 2019 και προφανώς επειδή οι ασκούντες τη διοίκηση του ομίλου είχαν καλύτερη εικόνα από όσους διάβαζαν μόνο τα δημοσιευμένα μέχρι τότε στοιχεία (χρήση 2018), δείχνουν πως η εισηγμένη έφυγε με εξαιρετικά ελκυστικούς δείκτες.
Η αποτίμηση βάσει της δημόσιας πρότασης ήταν 26 εκατ. ευρώ
Ουσιαστικά τα πρόσωπα που συντονίστηκαν και κατέθεσαν τη δημόσια πρόταση κατείχαν το 91% του συνόλου των μετοχών και επομένως η δημόσια πρόταση αφορούσε μόλις το 9% περίπου των μετοχών άρα πρόσφεραν περίπου μόλις 2,5 εκατ. ευρώ.
Το πληροφοριακό δελτίο είχε ημερομηνία 16 Ιουλίου 2019, ενώ η δημόσια πρόταση έγινε στις αρχές Μαΐου και σημειώνεται πως το τίμημα που ανακοινώθηκε ήταν χαμηλότερο από την τότε τιμή της μετοχής με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο τίτλος την επόμενη μέρα (9/5/19).
Τότε είχαν δημοσιευτεί μόνο τα αποτελέσματα χρήσης 2018 ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου 2019 δημοσιεύτηκαν στο ΧΑ στις 30.9.19.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ό όμιλος είχε συνολικές πωλήσεις 54,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 20,4 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης της RF Εnergy.
Από συνεχιζόμενες δραστηριότητες είχε ζημία 1,8 εκατ. ευρώ.
Το Bankingnews είχε σχολιάσει και το χαμηλό τίμημα και το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναπροσαρμογή του τιμήματος μετά την πώληση της RF Energy η οποία έγινε σε σημαντικά υψηλότερη τιμή από αυτή που είχε προσδιορίσει ο αποτιμητής.
Τι συνέβη όμως στη χρήση 2019;
Οι συνολικές πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 94,1 εκατ. ευρώ από 78,29 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξησης 20,19% ή 3,6 φορές πάνω από την αποτίμηση της εταιρείας.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 10,7 εκατ. ευρώ από 9,59 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,26%.
Από συνεχιζόμενες δραστηριότητες είχε καθαρή ζημία 1 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ κατέγραψε κέρδη 22,8 εκατ. ευρώ από τη διακοπείσα δραστηριότητα (RF Energy).
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 36,6 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ άρα η δημόσια πρόταση έγινε με p/bv σημαντικά κάτω από μία φορά.
Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 77,4 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μετά και την είσπραξη των 10 εκατ. ευρώ από την πώληση του 51% της θυγατρικής στην Ιταλία ανήλθαν στα 24,3 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δανεισμός μαζί με τις μισθώσεις ανερχόταν στα 48,1 εκατ. ευρώ επομένως ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 23,8 εκατ. ευρώ.
Ο δανεισμός δίνει σχέση net debt/EBITDA μόλις 2,2 φορές, μία σχέση εξαιρετικά χαμηλή.
Επιπλέον διέθετε αποθέματα 27,3 εκατ. ευρώ, εμπορικές απαιτήσεις 39 εκατ. ευρώ και υπήρχαν μακροπρόθεσμες απαιτήσεις 7,3 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω δείχνουν πως οι δείκτες αποτίμησης ήταν χαμηλοί και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται πως τότε είχε αντιδράσει και η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μήπως μετά τα συνεχόμενα κρούσματα φθηνών εξόδων από το ΧΑ οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να τοποθετούν ανεξάρτητους αποτιμητές;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης