Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H γνώριμη εικόνα της επενδυτικής αδιαφορίας παρέμεινε στο ΧΑ -0,57% στις 633 μον. - Τουρκία και κορωνοϊός καθηλώνουν την αγορά

H γνώριμη εικόνα της επενδυτικής αδιαφορίας παρέμεινε στο ΧΑ -0,57% στις 633 μον. - Τουρκία και κορωνοϊός καθηλώνουν την αγορά
Ο Γενικός Δείκτης στις 633 μονάδες, κρατώντας τη σημαντική στήριξη των 630 μονάδων ενώ συνεχίστηκε η συναλλακτική απραξία.
(upd10)Πτωτικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 633 μονάδες, με επίκεντρο την συναλλακτική απραξία που συνεχίστηκς... ενώ έντονος είναι προβληματισμός στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά  με τα ελληνοτουρκικά αλλά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, στις τράπεζες μετά από τις απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδρίακα άνω του 5%, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,36% ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν  στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Ελλάκτωρα -1,75%, ΕΧΑΕ -1,72%....
Η σημερινή λήξη στα παράγωγα δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μικρή μεταβολή ενώ ο τζίρος αυξήθηκε μόλις 1 εκατ. ευρώ με τις συναλλαγές να μην ξεπέρνούν το 1 εκατ. τεμάχια.
Ταυτόχρονα πτωτικά κινούνται και οι ευρωαγορές με τον DAX στην Γερμανία -1% καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 51,6 μονάδες έναντι 54,9 τον Ιούλιο σύμφωνα με τον δείκτη PMI.
Ενώ παραμένει πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ο δείκτης διέψευσε όλες τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέμενε σταθερός τον Ιούλιο καθώς η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο, καθώς «η ανάκαμψη υπονομεύθηκε από τις ενδείξεις αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης»
Eν τω μεταξύ, με την πανδημία του κορωνοϊού εξανεμίστηκε το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2020 στην Ελλάδα, καθώς οι εισπράξεις κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα των μεγάλων περιορισμών στις μετακινήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, βουτιά 97,5% κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ, έναντι 2.558 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 81,3% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούνιος 2020: 36 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2019: 195 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη, στις εξελίξεις με τα ελληνοτουρκικά, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ ανέφεραν ότι «δεν είναι ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα είναι επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας προς τη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος είναι συνεχείς.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνεχίζει τη βόλτα του στην περιοχή στο πλαίσιο μιας NAVTEX που είναι βασισμένη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ περιφέρεται και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο έως τις 23 Αυγούστου, οπότε και λήγει η NAVTEX.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της και την Τετάρτη (26/8/2020) αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, κοιτάσματα φυσικού αερίου 320 δισ. κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Tayyip Erdogan, σήμερα 21 Αυγούστου σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό.
Η Τουρκία κατάφερε να βρει αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας οπότε μπορεί προσωρινά να εκτονωθεί η ένταση με την Ελλάδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες κρατώντας την σημαντική στήριξη των 630 μονάδων ενώ επιβεβαιώθηκε η δυσκολία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,36% και  ακολούθησαν Eurobank -0,95%, Alpha Bank -0,74% ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε η Εθνική στο +0,31%.
Με αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς που είναι βασικός μέτοχος της MIG με ποσοστό 31% αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα, 21 Αυγούστου 2020, τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και καθορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 4 Σεπτεμβρίου .
Επισήμως η MIG αναφέρει ότι η αιτία της αναβολής της Γενικής Συνέλευσης ήταν για θέματα αποφάσεων που αναμένονται από διάφορα υπουργεία και αφορούν εταιρείες που βρίσκονται στην εταιρία συμμετοχών MIG
Σαφές μήνυμα προς τις αγορές στέλνει η ΕΚΤ η οποία ξεκαθαρίζει ότι τα 1,35 τρισεκ. ευρώ που αποτελούν το Πρόγραμμα Πανδημίας μέσω του οποίου αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα είναι το μέγιστο όριο.
Ως γνωστό η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρόγραμμα Πανδημίας, η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα έχει φθάσει στα 11 δισεκ. ευρώ περίπου παρ΄ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Η ΕΚΤ έχει δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης το επίσημο στο οποίο δεν συμμετέχει η Ελλάδα και το ανεπίσημο που ονομάζει Πρόγραμμα Πανδημίας ύψους 1,35 τρισεκ. ευρώ και με βάση το οποίο αγοράζει κρατικά και εταιρικά χρεόγραφα.
Από τα ελληνικά ομόλογα δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 23-24 δισεκ. το μέγιστο με βάση τον συντελεστή αγοράς χρέους ως προς το συνολικό χρέος που βρίσκεται σε κυκλοφορία.
Η Ελλάδα έχει σχεδόν 60 δισεκ. ομόλογα σε κυκλοφορία εκ των οποίων τα 13 δισεκ. είναι έντοκα γραμμάτια.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,08% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό  10ετές στο 0,93% και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,82% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,14%.
Περί τις 13:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +2,32% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,27% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,63%.
Λίγο μετά τις 16:00 με έντονες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -4,67% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,45% και ο Γενικός Δείκτης -1,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,57% στις 633 μονάδες έχοντας υψηλό στις 640,94 μονάδες και χαμηλό 629,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 630 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 328 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 330 μονάδων και ακολουθούν οι 300 και οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σχεδόν 18 συγχωνεύσεις τραπεζών, απορροφήσεις υποχρεωτικές ή μη αλλά η οικονομική κρίση και η τραπεζική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα μια επιθετικού τύπου συγκέντρωση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Η Ελλάδα διαθέτει το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο τραπεζικού συστήματος στον κόσμο και παραδόξως… διαθέτει και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων NPEs ως προς τα συνολικά δάνεια – ως ποσοστό NPEs ratio – στον κόσμο.
Επίσης διαθέτει και την χειρότερη σχέση αναβαλλόμενη φορολογικής απαίτησης DTC προς ίδια κεφάλαια 15,5 δισεκ. προς 29 δισεκ. συνολικά κεφάλαια επίσης στον κόσμο.
Το πρώτο κύμα της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το α΄ τρίμηνο του 2021 και τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα από 106 δισεκ. που ήταν πριν λίγα χρόνια θα έχουν υποχωρήσει στα 35 δισεκ.
Θα έχουν απομείνει τα 35 δισεκ. και τα νέα NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση στην οικονομία ίσως 6-8 δισεκ. ευρώ.
Μπορεί οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές να ιντριγκάρουν τους επενδυτές, τους μετόχους, να δημιουργούν μια επενδυτική ευφορία και παραζάλη αλλά στην πράξη προκαλούν κυκεώνα προβλημάτων.
Κατά καιρούς αναφέρονται δύο δίδυμα, από την μια Alpha bank με Πειραιώς και από την άλλη Eurobank με Εθνική τράπεζα.
Οι πιθανότητες να υπάρξει deals στις ελληνικές τράπεζες μετά την εξυγίανση είναι κατά την άποψη μας απειροελάχιστες στα όρια του 1% και 99% να μην γίνει τίποτε.
Στην Ελλάδα έχουμε 4 τράπεζες σχεδόν ισοδύναμες, κάποιες σε καλύτερη κεφαλαιακή μοίρα από κάποιες άλλες και με λιγότερα προβληματικά δάνεια αλλά με όρους δομής ισολογισμών πάνω – κάτω είναι ίδιες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου η ΕΚΤ και ο SSM σκόπιμα δημιούργησαν το 2012 όταν αποφάσισαν ότι στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει οι μαθηματικές, επενδυτικές, λογικές, στατιστικές πράξεις να αποδεικνύουν ότι το 1+1 κάνει εάν όχι 2 τουλάχιστον 1,8.
Το άθροισμα 1+1 σήμερα μας κάνει 1,3 με 1,4 με το ζόρι και πολύ λέμε.
Μέχρι το άθροισμα να μας οδηγεί κοντά στο 2 εξαγορές ή συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να υπάρξουν.
Εξαιρούμε τις μικρές τράπεζες όπου εκεί υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν θαύματα και προφανώς, δεν αναφερόμαστε στην zombie bank Attica bank.

Η επικαιρότητα

Συνεχίζεται η δραματική επέλαση του κορωνοϊού ανά τον κόσμο εντείνοντας την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα που αναζωπύρωσε την πανδημία, ακόμη και σε περιοχές που φαίνεται πως είχαν θέσει υπό έλεγχο την πορεία της, όπως η Γερμανία, η Ισπανία που σημειώνουν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.
ΗΠΑ, Μεξικό και Βραζιλία βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στην Ευρώπη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γαλλία καταγράφηκε ο χειρότερος απολογισμός μετά τον Μάιο, ενώ ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε και στη Γερμανία.
Στην Ευρώπη, η διαχείριση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να επιβληθεί lockdown στο σύνολο της κοινωνίας χάρη στην προετοιμασία των αρχών και στις γνώσεις που έχουν συσσωρευθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες, διαβεβαίωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Εν τω μεταξύ, ενώ οι πρώτες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί δεν είχαν εντοπίσει ισχυρά στοιχεία ότι τα παιδιά συμβάλλουν πολύ στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού εντούτοις πιο πρόσφατες έρευνες αρχίζουν να δείχνουν πόσο μεταδοτικά ενδέχεται να είναι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από covid-19, ακόμη και αυτά που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 22.683.235 και οι θάνατοι σε 793.773
Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με σταθερά τριψήφια να είναι τα νούμερα των κρουσμάτων καθημερινά.
Στις 20 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώθηκαν ακόμη 269 νέα, ενώ η αυστηροποίηση των μέτρων όπως η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και το «σφιχτό» ωράριο σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους σε πλήρη σύνθεση.
«Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου» είπε.
Εισήγηση για να φορούν μάσκα οι μαθητές από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έκαναν προς το υπουργείο Παιδείας οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
«Την αποδεχόμαστε» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο δελτίο του ALPHA παραπέμποντας για τις επιμέρους λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις της Δευτέρας.
Όπως είπε υπουργός Παιδείας η πρόταση των ειδικών είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας.
Επίσης, μιλώντας στο Open, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι η μάσκα είναι μία ασπίδα για την υγεία των παιδιών και υπογράμμισε ότι οι μαθητές δε θα είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν όλη την ώρα στο σχολείο, αλλά μόνο στους εσωτερικούς χώρους.
Eπίσης με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών θα δοθούν δωρεάν τρείς υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μέσω των Δήμων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7934, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 239.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 21/8 οι ασιατικές αγορές καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, αν και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης επηρεάζουν ακόμη την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Η σημερινή άνοδος, οδηγήθηκε και από την ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος επωφελείται από την παραμονή των πολιτών σε περιορισμούς ενώ ηεπενδυτική διάθεση βελτιώθηκε από τις αναφορές ότι το εμβόλιο στο οποίο εργάζεται η Pfizer είναι σε καλό δρόμο για να λάβει εγκρίσεις τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,17%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,50%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,23% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,34%

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα Παρασκευή 21/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους  να αξιολογούν τα βασικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI, που θεωρείται καλή ένδειξη για την υγεία μιας οικονομίας, υποχώρησε τον Αύγουστο στις 51,6 μονάδες έναντι 54,9 τον Ιούλιο.
Ενώ παραμένει πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ο δείκτης διέψευσε όλες τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέμενε σταθερός τον Ιούλιο καθώς η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο, καθώς «η ανάκαμψη υπονομεύθηκε από τις ενδείξεις αύξησης των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης»
Παράλληλα, τις αγορές επηρεάζουν και τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν την ευελιξία του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,60%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P στο -0,05% και ο Nasdaq στο +0,03% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1% (20,76 δολ.)

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα


Με πτώτικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στις δημοπρασίες κατάφεραν να περιορίσουν τις ισχυρές απώλειες που ξεπέρασαν το -5%...ενώ η Εθνική έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1460 ευρώ, με άνοδο +0,31% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,54 ευρώ, με πτώση -0,74%, με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 834 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με πτώση -2,36% με όγκο 896 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4160 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 0,5180 ευρώ, με πτώση -1,71% και με κεφαλαιοποίηση 232 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1766 ευρώ, με πτώση -2,43 και όγκο 126 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας,ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,51 ευρώ με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση στα 8,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,46% και αποτίμηση 6,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,79 ευρώ, με πτώση -0,11% και αποτίμηση 879 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3250 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,7850 ευρώ, με άνοδο +0,26% και αποτίμηση 2,65 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με πτώση  -0,36% και κεφαλαιοποίηση 921 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,26 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,78 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,16 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,63 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0523 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,08%, με την Ιταλία στο 0,94%

Σταθεροποίηση καταγράφηκε στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας με βάση τους οίκους αξιολόγησης ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 23-24 δισεκ. το μέγιστο με βάση τον συντελεστή αγοράς χρέους ως προς το συνολικό χρέος που βρίσκεται σε κυκλοφορία.
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread  στις 14 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,08% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,30 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,97%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,52 και μέση απόδοση 1,08% με απόδοση αγοράς 1,12% και απόδοση πώλησης 1,04%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων με έντονη την ανησυχία για την οικονομία και τον κορωνοιό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Αυγούστου 2020 στο 0,94%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/8/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση +0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης