Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Ισπανίας, στο «Α-» η αξιολόγηση - Ύφεση 12,5% το 2020, στο 123% το χρέος

Scope: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Ισπανίας, στο «Α-» η αξιολόγηση - Ύφεση 12,5% το 2020, στο 123% το χρέος
Υποβαθμίζεται το outlook της Ισπανίας από τη Scope 
Σε αρνητικό -από σταθερό- υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της Ισπανίας η Scope Ratings, διατηρώντας σε «Α-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο οίκος σημειώνει ότι, ακόμη υπό μία σχετικά ευνοϊκή οικονομική και δημοσιονομική πορεία από το 2021 και μετά, πιθανότατα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αντιστρέψει η ισπανική οικονομία τη δημοσιονομική επιδείνωση που έχει ήδη προκύψει από το σοκ του Covid-19.
Η αναπτυξιακή δυναμική της Ισπανίας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το σοκ, επιδεινώνοντας τις προϋπάρχουσες διαρθρωτικές ευπάθειες της αγοράς εργασίας.
Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας Α- αντικατοπτρίζει τη σημαντική υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδίως των δράσεων έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία, μαζί με το ανθεκτικό προφίλ χρέους της Ισπανίας , συμβάλλουν στη βραχυπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους της Ισπανίας.
Η πανδημία έβαλε στοπ σε 6 συνεχή έτη μέσης ετήσιας ανάπτυξης 2,6% από το 2013 έως το 2019, σε σύγκριση με 1,9% για την Ευρωζώνη.
Η Scope υπολογίζει σε 12,5% τη συρρίκνωση του ΑΕπ για το 2020.
Πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ισπανίας και συγκρίνεται μόνο με την αναμενόμενη ύφεση 9% για την Ευρωζώνη και 10% για την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Σε αυτή τη βάση, η Scope αναμένει ο λόγος δημόσιου χρέους της Ισπανίας να αυξηθεί στο 123% περίπου του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, και στη συνέχεια θα μετριαστεί κάπως σε 121% το 2021, για να σταθεροποιηθεί στο 125% περίπου του ΑΕΠ έως το 2024.
Το σοκ του Covid-19 τονίζει έτσι περαιτέρω την ήδη αδύναμη αγορά εργασίας της Ισπανίας.
Ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από περίπου 26% το 2013 σε 14% το 2019, παρέμεινε περίπου το διπλάσιο του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ πριν από την πανδημία, σημαντικά υψηλότερο από εκείνο της Ιταλίας (10%) και της Πορτογαλίας (6,5%).
Τέλος, η Scope επισημαίνει ότι το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας παραμένει εξαιρετικά διχασμένο, εν μέρει λόγω της άλυτης κατάστασης στην Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης