Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις της Τυνησίας – Κρίσιμη η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις της Τυνησίας – Κρίσιμη η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής
Οι γιατροί προετοιμάζονται για τον κίνδυνο να υπάρξει «κατάρρευση» του συστήματος υγείας την επαρχία Χουχούι της Αργεντινής
Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις - Ελ Χάμα και Ελ Χάμα Γαρμπία- , στη νοτιοανατολική Τυνησία,προχώρησαν οι τυνησιακές αρχές μέχρι τις 27 Αυγούστου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν, επιβλήθηκε με άμεση ισχύ 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Ελ Χάμα και Ελ Χάμα Γαρμπία, στη νοτιοανατολική Τυνησία, όπου καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αλλά και αναστολή των δρομολογίων των τρένων προς και από την περιοχή.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 17:00 ως τις 05:00 μέχρι την 27η Αυγούστου.
Στη Χάμα, μια πόλη των 100.000 κατοίκων, συνολικά έχουν καταγραφεί 441 κρούσματα, εκ των οποίων 50 την Πέμπτη 20/8 και πρόκειται κυρίως για νεαρούς, ασυμπτωματικούς φορείς, καθώς και πέντε θάνατοι αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην τυνησιακή επικράτεια τον Μάρτιο.
Σε ολόκληρη την Τυνησία καταγράφονται 2.543 κρούσματα και 63 θάνατοι, αλλά η χώρα ανακοινώνει ημερήσιους απολογισμούς μολύνσεων που ξεπερνούν τις 100 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομία, ειδικά τον καίριας σημασίας τομέα του τουρισμού.
Ωστόσο, η τυνησιακή κυβέρνηση προειδοποιεί πως δεν είναι σε θέση να επιβάλλει νέο lockdown.
Τέλος, οι γάμοι και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις αποφασίστηκε να απαγορευθούν ξανά στην πόλη στα μέσα Αυγούστου, ενώ καφέ και εστιατόρια δεν μπορούν να προσφέρουν αφεψήματα ή γεύματα παρά μόνο σε πελάτες που τα παίρνουν μαζί τους.

Αργεντινή: Στο «κόκκινο» το βόρειο τμήμα της χώρας

Αντιμέτωπη με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι η επαρχία Χουχούι, μια από τις φτωχότερες της Αργεντινής, αν και πέρασε σχεδόν 100 ημέρες χωρίς να καταγράψει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης.
Οι γιατροί προετοιμάζονται για τον κίνδυνο να υπάρξει «κατάρρευση» του συστήματος υγείας.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Γύρω στο 93% των κλινών στις μονάδες εντατικές θεραπείας είναι κατειλημμένο», προειδοποιεί ο Σέρχιο Μπαρέρα Ρουίς, γιατρός στο νοσοκομείο Wecensalao Gallardo, στην πόλη Παλπαλά, και στέλεχος του ιατρικού συλλόγου της Αργεντινής, σημειώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για την κατάρρευση».
Ο γιατρός εκτιμά ότι «σε δύο ή τρεις εβδομάδες, θα έρθει η κορύφωση στο Σαν Σαλβαδόρ», την πρωτεύουσα της επαρχίας, που γειτονεύει με τη Βολιβία, 1.500 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες, που ήδη μετράει τρεις «κόκκινες ζώνες», περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Μεταξύ των τριών «κόκκινων ζωνών» στην επαρχία είναι η Λεδέσμα, όπου βρίσκεται η βιομηχανία ζάχαρης της ισχυρής οικογένειας Μπλακιέρ, που δεν διέκοψε την παραγωγή της παρά τα 300 κρούσματα μόλυνσης και τους 10 νεκρούς μεταξύ των 3.150 εργαζομένων της, αλλά και η Σούσκες, περιοχή όπου βρίσκονται μεταλλεία και η εξόρυξη λιθίου επίσης ουδέποτε ανεστάλη.
Η επαρχία Χουχούι κατέγραψε την Παρασκευή 21/8 ακόμη 250 νέα κρούσματα μόλυνσης και 10 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των περιπτώσεων μόλυνσης να φθάνει πλέον τις 5.874 σε αυτή και το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 165, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Οι αρχές ανησυχούν για την έξαρση της μετάδοσης σε αυτή την επαρχία των 719.000 κατοίκων, όπου ζει λιγότερο από το 2% των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής, αλλά πια υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στη χώρα, πίσω μόνο από το Μπουένος Άιρες (όπου καταγράφεται σχεδόν το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων).
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 10/6 η επαρχία Χουχούι είχε έξι κρούσματα μόλυνσης, όμως στις 1/7 ο αριθμός έφτασε τα 2.347.
Στο μεταξύ, το 30% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην επαρχία έχει μολυνθεί και έτσι, η Χουχούι είναι πλέον αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, αλλά και ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, οξυγόνου και άλλου απολύτως αναγκαίου ιατρικού υλικού, όπως οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, προειδοποιεί ο ιατρικός σύλλογος της Αργεντινής.
Ήδη, στην επαρχία στάλθηκαν ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό δύο φορές και η κυβέρνηση έχει φθάσει στο σημείο να προσφέρει σε γιατρούς αμοιβές 200.000 πέσος (περίπου 2.000 ευρώ) για 15 ημέρες εργασίας, ποσό τριπλάσιο από τον μέσο μηνιαίο μισθό για τους επαγγελματίες στις εν λόγω θέσεις υπό κανονικές συνθήκες.

Νέα Ζηλανδία: Έξι κρούσματα το τελευταίο  24ωρο

Κατέγραψε έξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας τις προηγούμενες 24 ώρες, το οποίο αποσαφήνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε στην κοινότητα.
Τα 4 από τα κρούσματα συνδέονται με προϋπάρχουσα εστία στην πόλη Όκλαντ, ενώ για τα υπόλοιπα δύο διενεργείται έρευνα.
Συνολικά στη Νέα Ζηλανδία τα κρούσματα φτάνουν τους 1.321 και έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι.
Τα ενεργά κρούσματα είναι 111 και 9 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και τρεις βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 24/8 η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για το εάν θα αρθεί ή θα παραταθεί το lockdown στο Όκλαντ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης