Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πολύ κοντά 5ος μέτοχος για το FSRU Αλεξανδρούπολης - Προχωρούν οι διαγωνισμοί για το έργο

tags :
Πολύ κοντά 5ος μέτοχος για το FSRU Αλεξανδρούπολης - Προχωρούν οι διαγωνισμοί για το έργο
Σήμερα (24/08) οι υπογραφές για την «είσοδο» της Bulgartransgaz στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade
Περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο υλοποιεί η Gastrade συμφερόντων Κοπελούζου, προκάλεσε η ιδιαίτερη επιτυχία του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο έργο.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, με παραπάνω από έναν υποψήφιους «μνηστήρες» για να αποτελέσουν τον 5ο μέτοχο της Gastrade. Έτσι, εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα οριστικοποιηθεί μία ακόμη εταιρεία η οποία θα εισέλθει στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.
Αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία που να φωτογραφίζουν το προφίλ αυτών των υποψήφιων «μνηστήρων», θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο FSRU. Κι αυτό γιατί γνώμονας της Gastrade είναι όλοι οι μέτοχοι να «φέρουν» προστιθέμενη αξία στο πλωτό τερματικό, συμβάλλοντας στην υλοποίηση και τη λειτουργία του.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (24/08) το πρωί επισφραγίζεται και επίσημα η «είσοδος» του 4ου μετόχου, με την υπογραφή της συμμετοχής της Bulgartransgaz στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, σε τελετή στο Ζάππειο παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας. Το «παρών» στην Gastrade δίνουν ήδη η ΔΕΠΑ και η Gaslog.

Εντός Σεπτεμβρίου ο προτιμητέος ανάδοχος για την πλωτή μονάδα

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει η Gastrade για την υλοποίηση του έργου. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος ανάδοχος για την προμήθεια της πλωτής μονάδας (FSRU).
Η διορία υποβολής προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό ολοκληρώθηκε στις 10 Αυγούστου, έπειτα από την ολιγοήμερη παράταση που είχε δοθεί από την εταιρεία. Έτσι, θα ακολουθήσει ο τεχνικός τους έλεγχος, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη η τεχνική τους αξιολόγηση.
Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος ανάδοχος για το σύστημα αγωγών που θα συνδέει τον πλωτό σταθμό με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Στον αντίστοιχο διαγωνισμό υποβλήθηκαν τρεις προσφορές από Ευρωπαίους κατασκευαστές, με την τεχνική τους αξιολόγηση να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έτσι, βρίσκεται στην τελική ευθεία η οικονομική τους αξιολόγηση.

Εφικτή η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης έως το τέλος του έτους

Σύμφωνα με την Gastrade, με βάση την εξέλιξη στην «ωρίμανση» του έργου, είναι εφικτή η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FiD) έως το τέλος του έτους.
Η πλωτή μονάδα θα έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), ενώ θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης.
Η εγκατάσταση θα συμπληρώνεται από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ), για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη, δεσμευτική φάση του market test ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. Με δεσμευτικές προσφορές που στο σύνολο τους έφθασαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, αλλά και τελικοί καταναλωτές, κατέδειξαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση της υποδομής.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης