Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επανέρχονται Τσιόδρας - Χαρδαλιάς μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στα 8.819 συνολικά - Οι αποφάσεις για σχολεία 1/9 - Νέα μέτρα στα Χανιά

Επανέρχονται Τσιόδρας - Χαρδαλιάς μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στα 8.819 συνολικά  - Οι αποφάσεις για σχολεία 1/9 - Νέα μέτρα στα Χανιά
Ενδέχεται να υπάρξει παράταση στο άνοιγμα σχολείων- Τελική απόφαση 1η Σεπτεμβρίου - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μαθητές
(upd11) Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και στην κυβέρνηση για την ραγδαία εξάπλωση και διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι και αυτές που θα δείξουν το πώς θα κινηθεί η χώρα τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου και το κυριότερο το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.
Υπό αυτά τα δεδομένα και λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε την επαναφορά της ενημέρωσης από τους Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 18:00 σε μια προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης ως προς την αναγκαιότητα τήρησης των απαιτούμενων μέτρων.
Μάλιστα, όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει θα τον αντικαθιστά ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε ότι θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, με χρήση μάσκας από όλους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ημερομηνία να μετατεθεί.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε, ενώ κάλεσε τις οικογένειες να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σήμερα Δευτέρα 24/8.

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 170, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις  πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.819 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 55,3% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 242 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 31 (71% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 8.819 κρουσμάτων, 1.886 (21,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.009 (45,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image

Image
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 858.138 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9.453 (1,1%)
ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image

Το άνοιγμα των σχολείων

Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Στόχος είναι το πρώτο κουδούνι να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η ημερονηνία έναρξης να μετατεθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κεραμέως κάλεσε τις οικογένειες να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας», υποστήριξε η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.
«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.
«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», τόνισε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας.
Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης.
Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα.
Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Οι 3 «κόκκινοι» δήμοι της Αττικής


Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τρεις περιοχές της Αττικής.
Ο λόγος για τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά.
Συγκεκριμένα, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιώργος Κωνσταντέλος: «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Νέα μέτρα στα Χανιά για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό εφαρμόζονται στα Χανιά.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιοχή, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με δεδομένη τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Χανίων:
•    Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
•    Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
•    Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
•    Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 7 ημέρες από ώρα 06:00 της Τρίτης 25-08-2020, έως και ώρα 06:00 της Τρίτης 01-09-2020.

Αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στον Πόρο

Την άρση των ειδικών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στον Πόρο ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία επισημαίνοντας ωστόσο ότι το νησί παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Τρίτη 25-08-2020 και ώρα 06.00 έως Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00 θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
*    Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
*    Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Όσον αφορά την άρση των ειδικών μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους στην τήρηση των έκτακτων μέτρων που επεβλήθησαν στο νησί.
Η υπεύθυνη στάση τους δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, αυτά πραγματικά αποδίδουν και πολύ γρήγορα ξαναβρίσκουμε την κανονικότητά μας.
Σε αυτό το πνεύμα υπευθυνότητας συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζί με όλους τους πολίτες».  
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
* Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και Λέσβου.
* Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τον κορωνοϊό – Να μην έρθουν οι νέοι σε επαφή με ευπαθείς ομάδες

Την εκτίμηση πως οι επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα κορυφωθεί η επιστροφή των αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, θα είναι πραγματικά κρίσιμες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Βρισκόμαστε στη χρονική περίοδο που επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές, από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, η πιο υπερκινητική ομάδα του πληθυσμού, οι ηλικίες από 20 έως 40, οι συμπολίτες μας που κατά κύριο λόγο μετακινήθηκαν, έκαναν διακοπές, ήρθαν σε επαφή με πολύ κόσμο.
Στις ηλικίες αυτές υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο και μάλιστα μεταδίδουν τον ιό κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Κικίλιας.
«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρέπει αυτοί οι νέοι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, δηλαδή με τους γονείς τους, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ή με ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και ενδεχομένως θα μπορούσε να τους δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν και εφόσον κολλήσουν τον ιό».
Μιλάμε για πολύ κόσμο ο οποίος επιστρέφει και στην Αττική, που είναι επιβαρυμένη αυτή την εποχή, όπως βλέπουμε από την επιδημιολογική καμπύλη, και στη Μακεδονία και γενικά στα αστικά κέντρα» και έκανε έκκληση «σε όλους, και στους πιο μεγάλους και στους πιο νέους, να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθειά μας.
Πρέπει να μπορέσουμε, με πειθαρχία, με αυτοπεριορισμό και αίσθηση της ευθύνης, να προασπίσουμε όλοι μαζί τη Δημόσια Υγεία» τόνισε ο υπ.Υγείας, αναφέροντας πως «διπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εν μέσω κρίσης κορωνοϊού και τώρα προχωράμε σε 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, μέχρι το τέλος του 2020».
«Προσλάβαμε πάνω από 6.000 υγειονομικούς, ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και ενισχύσαμε όλες τις δομές μας.
Στη μάχη αυτή θα παραμείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είτε λήγει η σύμβασή τους, άμεσα, είτε σε κάποιους μήνες, οι συμβάσεις αυτές θα επεκταθούν και θα ανανεωθούν.
Όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, επίκεινται οι διαδικασίες της μονιμοποίησης, με κριτήρια, φυσικά, των επικουρικών νοσηλευτών μας οι οποίοι είχαν προσληφθεί εν μέσω Covid και προ Covid» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας.

Μαγιορκίνης (επιδημιολόγος): Βιώνουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, είναι πιο ήπιο από το πρώτο

Τη θέση ότι ήδη βιώνουμε το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο όμως είναι ηπιότερου του πρώτου διατύπωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο.
Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων.
Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.
Ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ο κ.Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε».
«Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται.
Προς το παρόν αυτό δεν είναι ορατό.
Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες» υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.
«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πως αυτή κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.
«Ωστόσο, αν παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου.
Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα.
 Όμως αυτά είναι plan b και plan c.
Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου» ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας «επιδιορθωτικής κίνησης στην Αττική» όπως «καλύτερη επιτήρηση των μέτρων», λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νομό το τελευταίο διάστημα.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στη Λέσβο

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Λέσβο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Λέσβου τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 8 ημέρες από σήμερα Δευτέρα 24-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
η Περιφέρεια Αττικής,

οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Μέχρι 1/9 σε ισχύ τα νέα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων του κορονοϊού, τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης οι παραπάνω περιοχές και αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
* Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
* Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και
- οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Σύψας: Μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο, μπαίνουμε με δύσκολες συνθήκες στο φθινόπωρο

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων,  Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι είναι σαφής η επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό.
«Έχουμε αυξητική τάση κάθε μέρα είναι προφανές ότι πρέπει να ανησυχούμε.
Είναι σαφής η επιβάρυνση της επιδημίας, σε κάθε περίπτωση: έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αυξημένες διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία και αναμένουμε και την επιστροφή από τα νησιά.
Αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Άρα λοιπόν, έχουμε μια κακή κατάσταση γενικά» υποστήριξε μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ.Σύψας, ο οποίος αφού εξέφρασε την ανησυχία του από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων λόγω της μη συμμόρφωσης των Ελλήνων στα μέτρα αποστασιοποίησης, τόνισε πως το χειρότερο είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι.
«Η μόνη ελπίδα μας είναι μήπως και σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εφόσον επιδράσουν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί.
Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες.
Από κει και πέρα, θα μπούμε στο φθινόπωρο με δύσκολες συνθήκες, όπως προβλέπω κι όπως εξελίσσεται η κατάσταση!
Ξεκινάμε να μπαίνουμε στην εποχή της επιβάρυνσης για τον κορωνοϊό με ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μην ξεχνάτε ότι περιμένουμε και τη γρίπη.  
Άρα δεν έχουμε καλές εξελίξεις, αυτό είναι το συμπέρασμα» επισημαίνει ο κ.Σύψας, ο οποίος ωστόσο απέκλεισε ενδεχόμενο, η εικόνα που διαμορφώνεται να οδηγήσει σε τοπικό lockdown την Αττική.
«Μόνο αν γίνει η καταστροφή (σ.σ. θα έχουμε τοπικό lockdown στην Αττική), που δεν το νομίζω.
Αλλά νομίζω αυτό που είναι καιρός να γίνει, είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα.
Γιατί απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχει ακόμα συμμόρφωση, παρ’ όλη την επιδείνωση που υπάρχει.
Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα, είναι προφανές.
Πολλοί τηρούν τα μέτρα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν συμμορφώνεται και διασπείρει τον ιό συνεχόμενα» αναφέρει ο κ.Σύψας.

Θεοδωρικάκος: Το σχέδιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών

Στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές εργαζόμενων και πολιτών που συναναστρέφονται με το δημόσιο, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, κάνοντας αναφορά στο πώς θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού στη χώρα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως  ήδη εφαρμόζεται εκ νέου το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, ενώ απαραίτητα θα πρέπει οι υπάλληλοι και οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Για τους υπαλλήλους, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,  ο υπουργός ανέφερε ότι προβλέπεται να δουλεύουν «backoffice», δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού και όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία, ενώ με ειδική άδεια θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους οι εργαζόμενοι, των οποίων οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο.
«Αυτό που μας νοιάζει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με ιδιωτικό τομέα και την πιθανότητα συνεννόησης με τον Υπουργό Εργασίας ώστε να ισχύσει ό, τι ισχύει στο δημόσιο,  ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα και «θα το παρακολουθήσουμε».
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, εντός της  εβδομάδας θα γίνονται αιτήσεις στους δήμους για την πρόσληψη 9.474 ατόμων για την καθαριότητα των σχολείων, εκ των οποίων οι 5.000θα  δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.

Ρεκόρ με 284 κρούσματα την Κυριακή 23/8, στους 242 οι νεκροί

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε στην έκθεση επιδημιολογικής  επιτήρησης ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 23/8/2020.
Ανακοινώθηκαν 284 νέα κρούσματα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων ημερήσιων μολύνσεων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας.
Συνολικά καταγράφονται 8.664 κρούσματα ενώ το τελευταίο 24ωρο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στους 31 οι διασωληνωμένοι.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:  

Ανακοινώνουμε σήμερα 284 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.
1852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Η γεωγραφική κατανομή των 284 κρουσμάτων έχει ως εξής:

- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 5 στην Π.Ε Αχαΐας
• 2 στην Π.Ε Γρεβενών
• 2 στην Π.Ε. Δράμας
• 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
• 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 στην Π.Ε Ζακύνθου
• 1 στην Π.Ε Ηλείας
• 3 στην Π.Ε Ημαθίας
• 2 στην Π.Ε Ηρακλείου
• 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
• 2 Π.Ε Καβάλας
• 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή
• 2 στην Π.Ε Καστοριάς
• 2 στην Π.Ε Κοζάνης
• 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 8 στην Π.Ε Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
• 3 στην Π.Ε Μαγνησίας
• 1 στην Π.Ε Πέλλας
• 3 στην Π.Ε Πιερίας
• 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
• 1 στην Π.Ε Σερρών
• 2 στην Π.Ε Τρικάλων
• 1 στη Π.Ε Φωκίδας
• 4 στην Π.Ε Χανίων
• 2 στην Π.Ε Χίου
• 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης