Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην αρχή του β' κύματος κορωνοϊού η Ελλάδα - Πιθανά νέα τοπικά lockdown - Στους 245 οι νεκροί - Σε ποιές περιοχές υπάρχουν περιορισμοί

Στην αρχή του β' κύματος κορωνοϊού η Ελλάδα - Πιθανά νέα τοπικά lockdown - Στους 245 οι νεκροί - Σε ποιές περιοχές υπάρχουν περιορισμοί
Έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένουν οι λοιμωξιολόγοι στην Ελλάδα - Σε ποιές περιοχές υπάρχουν περιορισμοί
(upd6) Στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας της νόσου COVID-19 βρίσκεται τόσο η χώρα μας όσο και ο υπόλοιπος πλανήτης.
Χθες 25/8 η Ελλάδα κατέγραψε 168 νέα κρούσματα και τρεις νέους θανάτους, που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 245.
Τα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προέβλεπαν έως και 400 κρούσματα ανά ημέρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένο ιικό φορτίο περιόρισαν την δραματική εξάπλωση του ιού και επιβράδυναν τον ρυθμό αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων, εξήγησε ότι όντως ο μέσος όρος ηλικίας έχει πια πέσει στα 39 έτη.
«Η ψυχολογική κόπωση που είχαν επιφέρει τα πρωτόγνωρα μέτρα ελέγχου της επιδημίας κατά την πρώτη φάση ήταν οδήγησαν την χαλάρωση και τη διάθεση των νέων ανθρώπων για εκτόνωση» είπε.
Ο Αύγουστος είναι μακράν ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα από την έναρξη της επιδημίας.
Για αυτό το λόγο και οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους στην επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και αναμένουν να δουν πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την υιοθέτηση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά επέδρασαν ή όχι θετικά στη συγκράτηση της διασποράς του ιού.
Τότε είναι που θα φανεί ποια είναι η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, εάν θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 7/9 και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περαιτέρω μέτρα για τον έλεγχο του κορωνοϊού.

Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή - H αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συνετέλεσε το άνοιγμα του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, τονίζοντας όμως «ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή», καθώς η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος.
Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη, αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διασποράς του ιού και σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα που συγκεντρώνονται.
Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα ενωμένοι «έχουμε δώσει τη μάχη με επιτυχία και μόνον έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα την Τρίτη 25/8.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 168, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.987 (ημερήσια μεταβολή +1,9%), εκ των οποίων 55,4% άνδρες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 245 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 31 (71% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)

Image
Image

Από το σύνολο των 8.987 κρουσμάτων, 1.910 (21,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.074 (45,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image


Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Image

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα)


Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 872.550 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9.668(1,1%).»
ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε)

Image



Βατόπουλος: Να ενημερώσει καλύτερα ο ΕΟΔΥ για τις περιοχές με πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρουν οι πολίτες

Να ενημερώσει καλύτερα ο ΕΟΔΥ για τις περιοχές, στις οποίες έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού ώστε να το ξέρουν οι πολίτες και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας ζήτησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μικρή αύξηση των κρουσμάτων λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και των αυξημένων τεστ που τους γίνονται.
Όπως είπε,το βασικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα για τις αποστάσεις, για το πλύσιμο χεριών και κυρίως για τη χρήση μάσκας.
«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος - αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, υψηλού κινδύνου» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως 15 ημέρες, να χρησιμοποιούν μάσκα, να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ο κ.Βατόπουλος επεσήμανε πως «αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3  - 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».
Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι για παράδειγμα με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία αλλά με 400 δεν κλείνουν, καθώς όπως τόνισε, συνεκτιμώνται μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα, πόσο γρήγορα αυξάνονται και άλλοι.
«Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα.
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ): Έχουμε διασπορά του κορωνοϊού σε αρκετές Περιφέρειες

Το καμπανάκι του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα κρούει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διασπορά του ιού σε αρκετές Περιφέρειες.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους αριθμούς.
Πρέπει να το διαχειριστούμε.
Μπορεί να είναι υπό έλεγχο ακόμα η κατάσταση, αλλά αν συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ.Παναγιωτακόπουλος, αναφέροντας πως σημασία, δεν έχουν μόνο οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αλλά κάποια ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τα κρούσματα όπως η διασπορά του ιού.
«Δεν είναι μόνο το αριθμητικό αλλά και το ποιοτικό στοιχείο στα κρούσματα.
Ένα από τα πιο σημαντικά ποιοτικά στοιχεία είναι η διασπορά.
Υπάρχει διασπορά σε αρκετές περιφέρειες» τόνισε ο κ.Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν όσοι επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να κάνουν τεστ, απάντησε ότι «δεν υπάρχει επίσημη καθολική σύσταση για τεστ».
«Εξαρτάται από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Ποιος είσαι, από ποιο μέρος διακοπών ήρθες, αν έχεις ευπαθή άτομα στο περιβάλλον σου κλπ» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ερωτηθείς για το διάστημα της επώασης του ιού, υπογράμμισε, ότι αυτό ποικίλει.
«Η επώαση του ιού μπορεί να γίνει μέχρι δύο εβδομάδες.
Αλλά αυτό είναι ο μέσος όρος.
Σε 5-6-7 μέρες, εμφανίζεται στους περισσότερους ο ιός.
Μια εβδομάδα είναι αρκετό διάστημα για να κάτσει κάποιος σπίτι του» είπε ο κ.Παναγιωτακόπουλος σχετικά με το πόσο πρέπει να αυτοπεριοριστεί κάποιος μετά τις διακοπές.

Το άνοιγμα των σχολείων

Την 1η Σεπτεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Στόχος είναι το πρώτο κουδούνι να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η ημερονηνία έναρξης να μετατεθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η κα. Κεραμέως κάλεσε τις οικογένειες να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας», υποστήριξε η κα. Κεραμέως.

Κεραμέως (υπ.Παιδείας): Κανείς κίνδυνος από την χρήση μάσκας από τους μαθητές

Τη θέση ότι δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από την χρήση μάσκας από τους μαθητές διατύπωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας πως αντιθέτως τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για άλλες λοιμώξεις.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Κεραμέως απευθύνθηκε σε γονείς που αντιδρούν λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό που μπορούν να κάνουν για το παιδί τους είναι η χρήση της μάσκας».
«Η μάσκα έχει ήδη μπει στην καθημερινότητά μας, τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων και τώρα μπαίνει και στο σχολείο.
Είναι ένα μάθημα ζωής.
Να μάθουν τα παιδιά μας να προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις.
Η προσαρμοστικότητα είναι μια ειδική δεξιότητα στην οποία το σχολείο έχει να διαδραματίσει καίριο ρόλο» υποστήριξε η κα.Κεραμέως, η οποία είπε πως αρχίζει συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου γιατροί να πηγαίνουν στα σχολεία και να εξηγούν στους μαθητές τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση αναφορικά με τις δηλώσεις της για τον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, η κα. Κεραμέως τόνισε ότι ο αριθμός είναι 17 στα σχολεία σε όλη την επικράτεια ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο μέσος όρος είναι «από 18 έως 22, όχι περισσότερο».
Ερωτηθείσα αν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα προστασίας, τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών επικεντρώνει στην επισταμένη χρήση μάσκας, στους καθαρισμούς, στα διαφορετικά διαλείμματα, στην προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, στους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, η υπ.Παιδείας είπε ότι με βάση το πρωτόκολλο θα κλείνει μόνο το τμήμα, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για εκπαιδευτικό που εισέρχεται σε περισσότερες από μια τάξεις, τότε η υπόθεση θα αξιολογείται από τον ΕΟΔΥ.
 
Περιοριστικά μέτρα στα Χανιά για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό εφαρμόζονται από σήμερα Τρίτη 25/8 στα Χανιά.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιοχή, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με δεδομένη τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Χανίων:
•    Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
•    Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
•    Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
•    Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 7 ημέρες από ώρα 06:00 της Τρίτης 25-08-2020, έως και ώρα 06:00 της Τρίτης 01-09-2020.

Αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στον Πόρο

Την άρση των ειδικών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στον Πόρο ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία επισημαίνοντας ωστόσο ότι το νησί παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Τρίτη 25-08-2020 και ώρα 06.00 έως Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00 θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
*    Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
*    Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Όσον αφορά την άρση των ειδικών μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους στην τήρηση των έκτακτων μέτρων που επεβλήθησαν στο νησί.
Η υπεύθυνη στάση τους δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, αυτά πραγματικά αποδίδουν και πολύ γρήγορα ξαναβρίσκουμε την κανονικότητά μας.
Σε αυτό το πνεύμα υπευθυνότητας συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζί με όλους τους πολίτες».  

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στη Λέσβο

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Λέσβο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Λέσβου τέθηκε από χθες Δευτέρα 24/8 και έως την 1η Σεπτεμβρίου σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
η Περιφέρεια Αττικής,

οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Οι 3 «κόκκινοι» δήμοι της Αττικής

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τρεις περιοχές της Αττικής.
Ο λόγος για τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά.
Συγκεκριμένα, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιώργος Κωνσταντέλος: «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης