Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν έπεισε η άνευρη αναλαμπή με ισχνό τζίρο στο ΧΑ +1,03% στις 635 μον. – Προβληματίζει η παρατεταμένη απαξίωση

Δεν έπεισε η άνευρη αναλαμπή με ισχνό τζίρο στο ΧΑ +1,03% στις 635 μον. – Προβληματίζει η παρατεταμένη απαξίωση
Η απουσία πωλητών και η εμφάνιση ελάχιστων αγοραστών έδωσε μικρή ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά πάνω από τις 630 μονάδες αλλά η αντίδραση δεν έπεισε
(upd15) Μη πειστική αναλαμπή, που μετά τις 15:00 ξεθώριασε, σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 635 μονάδες, το οποίο μετά από παρατεταμένη απαξίωση, αδράνεια και χαμηλούς τζίρους σήμερα κινήθηκε ήπια ανοδικά αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την αντίδραση αυτή...
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρήκε ως πρόσχημα την ένταση με την Τουρκία για να παραμείνει αδρανής και απαξιωμένη αλλά οι επενδυτές γνωρίζουν ότι αυτή η ένταση δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι ένα ζήτημα αλλά και οι προσδοκίες για φάρμακο και εμβόλιο αυξάνονται.
Εντός των προσεχών 4-5 εβδομάδων θα υπάρχουν σοβαρές ανακοινώσεις στην ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοιού στα μέτωπα του φαρμάκου και εμβολίου. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παραμένει σε γενικές γραμμές παγιδευμένο στην απραξία, στην μετριότητα, στην αδυναμία αντίδρασης, στους χαμηλούς τζίρους, στην επενδυτική αδιαφορία και στην έλλειψη ορατότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Απρίλιο έως τέλη Αυγούστου του 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πραγματοποιήσει διακύμανση μεταξύ 610 και 658 μονάδων
Στα της σημερινής αγοράς, οι μετοχές των τραπεζών ανέκαμψαν με την Εθνική +2,2% και Alpha Bank +2,5%, αλλά με πολύ μέτριες συναλλαγές.
Στον FTSE 25 το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών κινήθηκε ανοδικά με την Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζει ανοδικά. 
Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, με τους ειδικούς επιστήμονες να κρούουν ηχηρά το καμπανάκι του κινδύνου και να ζητούν από τους πολίτες να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπάρχει διασπορά του ιού σε όλη σχεδόν την χώρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επόμενη εβδομάδα έως και την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς αυτή είναι που θα δείξει το εάν απέδωσαν τα μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο του 15Αύγουστου στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και το πώς κινείται η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.
Ο Γενικός Δείκτης κάτω από τις 630 μονάδες με εμφανή την δυσκολία να προσεγγίσει τις 650 μονάδες και με βασικό εμπόδιο την συναλλακτική απραξία ..
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στα επίπεδα των 320-330 μονάδων.
Νομοτελειακά οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες έρχονται λόγω των stress tests του 2021, του Ηρακλή 2 που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με τιτλοποιήσεις NPEs και κρατικές εγγυήσεις αλλά ακόμη και με την ανύπαρκτη bad bank της ΤτΕ θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

Οριακές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων

Οριακές πωλήσεις καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,09% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό  10ετές στο 1,01% και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη να φτάνει έως και το -0,66% και τον Γενικό Δείκτη έως και το -0,37%.
Ωστόσο, πλέον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,03% στις 635 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,02 μονάδες και χαμηλό 627,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 635 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 329 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει επενδυτές και όχι ευκαιριακά funds;

Μέχρι τώρα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η Ελλάδα προσελκύει μόνο ευκαιριακά funds για τα προβληματικά δάνεια.
Είναι επενδυτές που δεν συμμετέχουν στην παραγωγική πρόοδο της Ελλάδος απλά εκμεταλλεύονται ένα περιουσιακό στοιχείο του ιδιωτικού χρέους με στόχο να αποκομίσουν υπεραξίες.
Υπάρχει σοβαρή έλλειψη μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Ελλάδα.
Τι πρέπει να γίνει;
Θα πρέπει να γίνουν 4 πράγματα
1)Η Ελλάδα εν μέσω ύφεσης, καταστροφής παραγωγικών κλάδων από τον κορωνοιό, να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιστροφής στην δημοσιονομική προσαρμογή.
Εάν αυτό δεν συμβεί οι ξένοι επενδυτές δεν θα εμπιστεύονται την Ελλάδα, ούτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
2)Όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για μια ριζική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών τόσο θα σέρνεται η οικονομία και μαζί και το χρηματιστήριο.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια για εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων.
3)Να διαμορφωθεί ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο ισχυρών κινήτρων με φορολογικό συντελεστή στο 20% για τις επιχειρήσεις σταθερό για πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδίδεται πολύ πιο γρήγορα, δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να χρονίζει για χρόνια συντηρώντας μια φαύλη κατάσταση.
4)Θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Υπάρχουν πολλές χρεοκοπημένες εταιρίες που φυτοζωούν δηλαδή είναι zombie companies.
Η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν είναι ανταγωνιστικές.

Τραπεζικά νέα

Μπορεί το ενδιαφέρον στο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση που έλαβε ΦΕΚ στις 17 Ιουλίου του 2020 να επικεντρώθηκε στις ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν στο τρόπο διοίκησης των εταιριών, τις σχέσεις με τους μετόχους αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου και των υποχρεώσεων των επιτροπών ελέγχου που θα τεθούν σε ισχύ από το ερχόμενο καλοκαίρι (2021) ωστόσο οι παρεμβάσεις που αφορούν στα ενημερωτικά δελτία φαίνεται ότι έχουν βάλει φωτιά στους αναδόχους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους.
Και αυτό διότι πλέον προβλέπονται ρητά ζητήματα αστικής ευθύνης αλλά και βαριές ποινές για παραβάσεις που σχετίζονται με ανακρίβειες και παραλείψεις στα ενημερωτικά δελτία εταιριών που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά. Την ίδια στιγμή όμως απαλλάσσονται από την υποχρέωση ενημερωτικού δελτίου εκδόσεις έως 5 εκατ ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών θέλουν να αποχωρήσουν, λόγω αποτιμήσεων δεν μπορούν, αλλά επί της ουσίας θέλουν να ρευστοποιήσουν και να κλείσουν το κεφάλαιο ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι όμηροι των βασικών μετόχων που δεν θέλουν να επενδύσουν ούτε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως υπάρχει ένας μέτοχος ο οποίος όχι μόνο δεν θέλει να φύγει, αλλά μπλοκάρει οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση κεφαλαίου, ο μέτοχος αυτός θα έπρεπε να είχε ήδη αποχωρήσει.

Η επικαιρότητα

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Τετάρτη 26/8 τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις αρμοδιότητες που έχουν πάρει οι αναπληρωτές υπουργοί μετά τον ανασχηματισμό που έγινε στις αρχές του Αυγούστου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει από καιρό να «κουρέψει» τις αρμοδιότητες στους μέχρι τότε υπερυπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταικούρα προκειμένου να προχωρήσουν συγκεκριμένες δράσεις, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις γρηγορότερα.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι μία μέρα πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού την Τρίτη 4 Αυγούστου, το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ανακοινώνοντας τις προθέσεις του να αναβαθμίσει τον Νίκο Παπαθανάση σε αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αυτό δημιούργησε την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντόνως φτάνοντας στο σημείο να θέτει την παραίτηση του επί τάπητος καθώς το Μαξίμου θα του αφαιρούσε από τις αρμοδιότητές του όλο το πακέτο των επενδύσεων και θα τον «κόντυνε» πολιτικά ακόμα περισσότερο.  
Η ίδια εικόνα, ωστόσο, κυριαρχεί και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου μία σειρά από περιστατικά έδειξε ότι η συμβίωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τον Αναπληρωτή του Θόδωρο Σκυλακάκη είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον.
Αυτό που έχει ενοχλήσει τον κ. Σταικούρα είναι ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έλαβε μόνο τις αρμοδιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις αρμοδιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής με την γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και τον επικεφαλής της Θανάση Πετραλιά. Και όχι μόνο…
Η αλήθεια είναι, πέραν των άλλων, ότι ο κ. Σκυλακάκης έχει λάβει εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρμοδιότητες δημοσιονομικής πολιτικής, αρμοδιότητες επαφών με τους Ευρωπαίους και εκπροσώπησης  στα ευρωπαϊκά όργανα καθώς και την τελική επιστασία για τις προσλήψεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.
Έχει γίνει ένας υπερυπουργός με τεράστιες αρμοδιότητες ενώ οι Σταικούρας-Γεωργιάδης διαδραματίζουν, πλέον, ένα μάλλον τυπικό ρόλο…

Στάση αναμονής στις αγορές ενόψει της ομιλίας Powell (Fed)

Με μικρές μεταβολές κινούνται σήμερα 26/8 οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει της ομιλίας του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell αύριο στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας και μετά τα νέα ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq την Τρίτη.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole, στο Wyoming των ΗΠΑ.
Ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να περιγράψει πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο πολιτικής της Fed που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να τρέξει σε πιο αυξημένα επίπεδα απ' ό,τι στο παρελθόν.
Αυτό θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να τερματίσει την πρακτική της αύξησης των επιτοκίων με την πρώτη ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές ενισχύονται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -0,12% στις 28.213 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 μονάδες σημειώνει κέρδη +0,13% στις 3.448 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq μονάδες καταγράφει άνοδο +0,44% στις 11.516 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX υποχωρεί στις 21,98 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινείται με κέρδη +0,28% στις 13.097 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες -0,05% στις 20.019 μονάδες.

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διεργασίες γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και να αναμένουν το συμπόσιο του Jackson Hole 27 και 28 Αυγούστου 2020, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αλλά τώρα λόγω κορωνοιού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ξεδιπλώσουν τους σχεδιασμούς τους και προϊδεάζουν για μελλοντικές στρατηγικές στην νομισματική πολιτική.
Στις αγορές, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με οριακές απώλειες -0,02%, ενώ ο Hang Seng HSI σημείωσε πτώση 0,2% και ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,2%.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε κατά μόλις 0,1%, με τις αγορές να κλείνουν στην Ταϊβάν στο +0,58%, στη Σιγκαπούρη στο -0,69% και στην Ινδονησία στο -0,21%
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,73%.

Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, πλην της Πειραιώς, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, πλην της Πειραιώς, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται και με την Εθνική και Alpha bank να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται καθηλωμένες εδώ και πολύ καιρό κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,16 ευρώ, με άνοδο 2,25% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5438 ευρώ, με άνοδο +2,53%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 839 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2120 ευρώ, με πτώση -0,66% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4180 ευρώ, με άνοδο +0,77% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,50 ευρώ, με κέρδη +0,51% και με κεφαλαιοποίηση 226 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1784 ευρώ, με άνοδο +1,02% και όγκο 73 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και έντονη μεταβλητότητα.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,28 ευρώ με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση στα 8,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ με άνοδο 0,74% και αποτίμηση 6,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,93 ευρώ, με άνοδο 2,83% και αποτίμηση 839 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,97 ευρώ, με άνοδο +0,44% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,27 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,57 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,94 ευρώ με άνοδο 2,25% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,81 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,14 ευρώ, με άνοδο +2,29% και κεφαλαιοποίηση 760 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,07 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0512 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,09%, με την Ιταλία στο 1,01%

Οριακές πωλήσεις, καταγράφηκαν στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ακολούθησαν την τάση στην Νότια Ευρώπη όπου σημειώνονται επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 8 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,09% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,01%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,08% με το αμερικανικό 10ετές 0,59% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,12%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,35 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,76 και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,10% και απόδοση πώλησης 1,08%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,42 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,42 μονάδες βάσης και 1,31% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στα ιταλικά ομόλογα

Πωλήσεις καταγράφηκαν σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, παρά τις προσδοκίες για φάρμακο και εμβόλιο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Αυγούστου 2020 στο 1,01%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/8/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,01% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,89%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης