Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο κόκκινο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο - Ο Erdogan απειλεί με πόλεμο και ο Μητσοτάκης προσφέρει κλάδο ελαίας και διάλογο

Στο κόκκινο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο - Ο Erdogan απειλεί με πόλεμο και ο Μητσοτάκης προσφέρει κλάδο ελαίας και διάλογο
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, απέφυγε να πάρει σαφή θέση στην ελληνοτουρκική κρίση
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όχι απλώς είναι τεταμένη, αλλά μυρίζει... μπαρούτι.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προχώρησε ακόμα ένα βήμα σήμερα και σε έντονο ύφος απείλησε την Ελλάδα ακόμα και με πόλεμο.
«Είμαστε  αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την Ελλάδα για... ψευτομαγκιές.
Μάλιστα, διεμήνυσε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι «η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται».
Πρόκειται για ιδιαίτερα εμπρηστικές δηλώσεις που προκάλεσαν έντονη ανησυχία, καθώς -ακόμα και στην περίπτωση που γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση» όπως ευελπιστούν πολλοί- επιδεινώνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε παράταση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, έως τις 27 Αυγούστου, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για εν νέου παράταση έπειτα και από αυτή την ημερομηνία.

Ο... κλάδος ελαίας από Μητσοτάκη

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τις συμφωνίες της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες με Αίγυπτο και Ιταλία.
«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας.
Γι' αυτό και θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα ανοιχτό εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Άγκυρα.
Υπό έναν όρο όμως: να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις.
Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά ζητά διάλογο με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η γειτονική χώρα θα σταματήσει τις προκλήσεις.
Το γεγονός όμως ότι ο «κλάδος ελαίας» προσφέρθηκε λίγες ώρες μετά την απειλή του Erdogan για πόλεμο σημαίνει πολλά...
Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, στέλνει ένα… εγκρατές μήνυμα προς την Τουρκία.
Διότι από την μία η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προχωρά στις κινήσεις της για τη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί τη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, από την άλλη όμως το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα είναι ξεκάθαρο.
Αυτό που μεταδίδεται μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια προς την τουρκική κυβέρνηση είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.
Εάν η Ελλάδα ήθελε να στείλει διαφορετικό μήνυμα προς την Τουρκία, θα προχώρησε σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής είναι μόνη της.
Καμία χώρα δεν θα την στηρίξει, καμία χώρα δεν θα την συνδράμει.
Κι αυτό γιατί για να εμπλακεί κάποιες σε πολεμικές ενέργειες, θα πρέπει να έχει λόγους για να το κάνει. Να προασπίσει κυριαρχικά δικαιώματα, να προασπίσει οικονομικά συμφέροντα...

Ίσες αποστάσεις από ΝΑΤΟ

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις, αποφεύγοντας να λάβει σαφή θέση στην ελληνοτουρκική κρίση.
«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος.
Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια.
Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο όπου παρίσταται.
«Είμαι προσωπικά τακτικά σε επαφή με την Άγκυρα και την Αθήνα.
Μίλησα πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.
«Συνεχίζουμε να παρέχουμε στο ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι Σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης