Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά - Νέο καθεστώς υπερωριών, ψηφιακό ωράριο και κάρτα εργαζόμενου, Εργάνη ΙΙ και νέο συνδικαλιστικό νόμο

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά - Νέο καθεστώς υπερωριών, ψηφιακό ωράριο και κάρτα εργαζόμενου, Εργάνη ΙΙ και νέο συνδικαλιστικό νόμο
Θα υπάρξουν και ώριμες προθέσεις που θα ενοχλήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες θα «ταρακουνήσουν» το ιδιαίτερα προστατευτικό πλαίσιο που καλύπτει έναν συνδικαλιστή…
Μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η επιτροπή Πισσαρίδη η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και αρκετά ευέλικτο πλαίσιο στην αγορά εργασίας και ευθυγραμμιστεί με αυτό που υπάρχει στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιτροπή Πισσαρίδη έχει ξεκινήσει τις προτάσεις της με τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα και ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε».
Μάλιστα, υπάρχει μία πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο η οποία δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε να διατηρήσει μία ευελιξία και στο τρόπο χορήγησης των υπερωριών αλλά και στον τρόπο αποζημίωσής τους.
Με άλλα λόγια, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία αυτή που ήθελε αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου άδειας πέραν της κανονικής ή να μειώσει το ωράριο της εργασίας του τις επόμενες μέρες.
Δηλαδή, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιολόγησε νομικά την ευελιξία του ωραρίου, της χρήσης και της αποζημίωσης των υπερωριών θεωρώντας την ως δικαίωμα του εργοδότη.
Πάνω σε αυτήν την δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Πισσαρίδη θέλει να αλλάξει το καθεστώς των υπερωριών ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο.  
Η θεαματική αυτή διάταξη για τις υπερωρίες, που θα αλλάξει την αγορά εργασίας θα έρθει μαζί με άλλες διατάξεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί –και θα παρουσιαστούν σε μελλοντικό νομοσχέδιο- όπως το ψηφιακό ωράριο στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει ενταχθούν στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ II και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του ψηφιακού ωραρίου.
Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο.
Μαζί με το ψηφιακό ωράριο και το νέο καθεστώς των υπερωριών, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζομένου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αλλά και τη διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες.
Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους σε τράπεζες αλλά και σε σούπερ μάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021.
Τέλος, η επιτροπή Πισσαρίδη θέλει να εντάξει σε νομοσχέδιο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλες τις αρχαιρεσίες και κρίσιμες αποφάσεις (απεργία κτλ) καθώς και τις εργασιακές σχέσεις του συνδικαλιστή με τον εργοδότη.
Ωστόσο, θα υπάρξουν και ώριμες προθέσεις που θα ενοχλήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες θα «ταρακουνήσουν» το ιδιαίτερα προστατευτικό πλαίσιο που καλύπτει έναν συνδικαλιστή…
Για το νέο συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν ξεχωριστές διαβουλεύσεις και θεωρείται πολύ δύσκολο το νομοθετικό έργο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης