Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αρχές Σεπτεμβρίου ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ από τη ΡΑΕ

tags :
Αρχές Σεπτεμβρίου ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ από τη ΡΑΕ
Στόχος η έγκαιρη έγκριση του Κανονισμού, ενόψει του πρώτου κύκλου τον Οκτώβριο υποβολής αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού
Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τη ΡΑΕ ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, με σκοπό να διευθετηθεί έγκαιρα η βασικότερη ρυθμιστική εκκρεμότητα για την εφαρμογή του νέου απλοποιημένου πρώτου σταδίου αδειοδότησης καινούριων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κανονισμός αναμένεται να υποβληθεί στο ΥΠΕΝ μέσα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έγκριση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την «πρεμιέρα» του νέου αδειοδοτικού καθεστώτος τον Οκτώβριο, με τη διενέργεια του πρώτου κύκλου ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού.
Με δεδομένο ότι ο κύκλος θα «τρέξει» από τη 1η έως τις 10 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τον οποίο θεσπίσθηκε η Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, στόχος είναι η εν λόγω διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Κι αυτό για να δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα, ώστε να προετοιμασθούν οι υποψήφιοι επενδυτές πριν ανοίξει η νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΡΑΕ για την υποβολή των αιτήσεων.

Τι θα περιλαμβάνει ο Κανονισμός

Εξάλλου, με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο Κανονισμός θα εξειδικεύει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα, καθώς και τον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων. Επίσης, θα περιγράφει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και της εξέτασης αντιρρήσεων κατά των υποβαλλόμενων αιτήσεων.
Παράλληλα, θα καθορίζει τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των οροσήμων που έχουν θεσπισθεί και τα οποία, αν δεν πληρούνται, οδηγούν σε αυτοδίκαια παύση της Βεβαίωσης. Για αυτές τις περιπτώσεις, θα προσδιορίζει τη διαδικασία καταχώρησης της αυτοδίκαιης παύσης, καθώς και τη «φόρμουλα» για ανάκληση της Βεβαίωσης.
Επιπλέον, θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να τροποποιούνται ή να μεταβιβάζονται οι Βεβαιώσεις, περιλαμβάνοντας παράλληλα τα κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησης σε περίπτωση αδυναμίας διευθέτησης της εδαφικής επικάλυψης.

Στα τέλη Ιουνίου οι πρώτες Βεβαιώσεις Παραγωγού

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες Βεβαιώσεις Παραγωγού εκδόθηκαν στις 22 Ιουνίου. Υπό το νέο αδειοδοτικό καθεστώς θα εξεταστούν επίσης οι αιτήσεις για Άδεια Παραγωγής που είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018, μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019.
Προϋπόθεση ήταν οι επενδυτές να επιβεβαιώσουν και να επικαιροποιήσουν τα αιτήματά τους, κάτι που συνέβη στο 90% των περιπτώσεων. Ως αποτέλεσμα, ο επιτυχής έλεγχος αυτών των αιτήσεων θα οδηγήσει στην έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ, έναντι της άδειας παραγωγής του προγενέστερου καθεστώτος.
Η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού αποτελεί το πρώτο τμήμα ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα αναμορφώσει πλήρως την αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα ΑΠΕ. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος στα δυο χρόνια, από επτά χρόνια που διαμορφώνεται -κατά μέσο- όρο σήμερα.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης