Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Business Plan και Covid-19 στη νέα συνάντηση Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC την ερχόμενη Τρίτη 1/9 -

Business Plan και Covid-19 στη νέα συνάντηση Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC την ερχόμενη Τρίτη 1/9 -
Την πρώτη τους συνάντηση μετά τα δεδομένα που δημιούργησε στην ασφαλιστική αγορά η πανδημία θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του υποψήφιου αγοραστή (CVC)
Την πρώτη τους συνάντηση μετά τα δεδομένα που δημιούργησε στην ασφαλιστική αγορά η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του υποψήφιου αγοραστή (CVC), προκειμένου να παρουσιαστούν τα στοιχεία και το business plan της εταιρίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, η συνάντηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να υπάρξει επικαιροποίηση του business plan στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού, αλλά και να παρουσιαστούν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εταιρίας.
Πάντως, όπως έγραψε την Πέμπτη 27/8 το ΒΝ, ΔΕΣ ΕΔΩ (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=514994), η Εθνική Τράπεζα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της μέχρι τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι το τίμημα της CVC δεν υπερβαίνει τα 480 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις του πωλητή.
Η κεφαλαιακή αξία της εταιρίας παραμένει στο 1,2 δις ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο του έτους, εν μέσω του πρώτου κύματος κορονοϊού, η παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής αυξήθηκε κατά 1,2%, τα προ φόρων κέρδη ανέβηκαν από τα 2,3 στα 2,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 80,6 εκατ. ευρώ (στα 982 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας οι επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19, επίδρασαν αρνητικά και στην κερδοφορία της εταιρίας, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων κατά το α’ εξάμηνο του 2020 να ανέλθουν σε 17,5 εκ ευρώ έναντι 25,5 εκ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Θετική επίσης παραμένει και η κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρίας, με ή χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιδρούν στις εξελίξεις, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα προσπάθεια πώλησης της εταιρείας.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου που μιλά για τυχάρπαστους «νεογιάπηδες» που δεν αντιλαμβάνονται καν τις έννοιες εμπιστοσύνη, ασφάλεια και αφοσίωση.
Η πώληση σε ένα επιθετικό hedge fund θα σημάνει νομοτελειακά αύξηση των ασφαλίστρων, υποβάθμιση των υπηρεσιών μας λόγω της μείωσης του προσωπικού και αφανισμό του εταιρικού δικτύου πωλήσεων. 
Η τακτική, απλή: Μεγιστοποίηση του κέρδους του hedge fund σε ελάχιστο διάστημα (μέσος χρόνος επένδυσης 5-7 χρόνια).
Μετά αποεπένδυση και ξανά ξεπούλημα σε κάποιον άλλον «σωτήρα».  

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews:

Η Εθνική τράπεζα θα πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική έως το τέλος του 2020.
Μπορεί η τράπεζα να έστειλε επιστολή στην DGComp και απάντηση να μην πήρε αλλά στην πράξη το χρονικό πλαίσιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει τεθεί.
Έως τέλος του 2020 θα πρέπει η Εθνική τράπεζα να έχει πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική.
Το ζήτημα εδώ είναι ότι υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος το CVC, το οποίο προ κορωνοιού είχε υποβάλλει προσφορά 480 εκατ ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας είχε κρίνει την προσφορά ως μη συμφέρουσα και το ερώτημα που εγείρεται είναι τι θα συμβεί εάν το CVC μειώσει το τίμημα εκ νέου επικαλούμενο την ύφεση στην ελληνική οικονομία;
Τι θα συμβεί εάν αντί για 480 εκατ ευρώ προσφέρει 430 ή 410 ή και 390 εκατ  ευρώ;
Πως η Εθνική θα επικυρώσει μια προσφορά που μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτή που απέρριψε;
Πως η Εθνική θα καλύψει την διαφορά άπαξ και έχει λάβει ήδη προβλέψεις 500 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική;
 Τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά φαίνεται ότι η πιθανότητα νέας παράτασης έχει ελαχιστοποιηθεί έως μηδενιστεί.
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Η διοίκηση Μυλωνά έως τώρα έχει λάβει τις ορθές αποφάσεις και διαχειριστεί την κατάσταση με υπευθυνότητα.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν το CVC υποβάλλει προσφορά χαμηλότερη της προηγούμενης;
Το ερώτημα αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε τίθεται τυχαία.
Όμως από την άλλη εάν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα η Εθνική δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες κινήσεις.
Να σημειωθεί πάντως ότι κανείς δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την διοίκηση γιατί η Ασφαλιστική πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή.
Όποιος το κάνει απλά θα λαϊκίζει, δεν θα γνωρίζει ή σκοπίμως θα αγνοεί τα πραγματικά γεγονότα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonisvasilopoulos1@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης