Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για ανεξέλεγκτη έξαρση του κορωνοϊού το Σεπτέμβριο - Εισήγηση για μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους - Στους 255 οι νεκροί

Ανησυχία για ανεξέλεγκτη έξαρση του κορωνοϊού το Σεπτέμβριο -  Εισήγηση για μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους - Στους 255 οι νεκροί
Πιο πιθανό να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες
(upd7) Στο κόκκινο είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει και να βιώσουμε μια ανεξέλεγκτη έξαρση των κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες ημέρες έως και την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές καθώς θα φανεί αν απέδωσαν τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 15Αύγουστου και το πώς διαμορφώνεται η επιδημία στην χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας και απευθύνουν έκκληση κυρίως στους νέους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το τι θα συμβεί με το άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα καθοριστεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία έως την 1η Σεπτεμβρίου, την ώρα που επισημαίνεται πως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα κρίνει και τι θα συμβεί το φθινόπωρο.
Είναι προφανές πως εάν οι αριθμοί των μολύνσεων παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά του ιού.
Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού φτάνουν τους 254, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους πέντε ακόμα συνάνθρωποι μας.
«Ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων» εκτίμησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων δήλωσε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο φάσεις.
«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα. Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους», είπε, συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Το καμπανάκι έκρουσε και για τους διασωληνωμένους: «Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60», επεσήμανε.

Εισήγηση για μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα.
«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.
Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά.
«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.

Πιο πιθανό να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες

Ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο μαραθώνιων συζητήσεων στο υπουργείο Παιδείας, Υγείας, στην Βουλή αλλά και σε χιλιάδες σπίτια, όπου μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.
Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.
Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού.
Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Στα 259 τα νέα κρούσματα - 6 νεκροί 

Συνολικά 259 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα 27/8 ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.531, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 1.975 (20,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.271 (44,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 11 (31,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 45,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 254 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 89 (35%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες (Στην καταμέτρηση δεν έχει ενσωματωθεί ο θάνατος 92χρονης στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με τον οποίο ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 255).
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 903.432 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.103 (1,12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image

Πέτσας: Μικρή πτώση του δείκτη Rt στο 0,85

Τη θέση ότι παρατηρείται μικρή πτώση στον δείκτη Rt στο 0,85 διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος, στη σημερινή Έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό για το διάστημα 20 έως 26 Αυγούστου.
Ο κ.Πέτσας είπε ότι στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. αυξήθηκε σε 31 από 23,4.
«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.
Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών.
Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των test που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα.
Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Εν τω μεταξύ, έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.
Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν βάσει των σημερινών περιοριστικών μέτρων και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί αυτοί να αλλάξουν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Δύσκολη η κατάσταση έως τα τέλη Αυγούστου – Τότε θα δούμε που είμαστε

Δεν θα πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα, νέα μέτρα αλλά να εφαρμόζουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είπε ο κ.Σύψας
Την εκτίμηση πως η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Αυγούστού διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σύψας είπε ότι «τώρα θα δούμε την επήρεια του Δεκαπενταύγουστου που είχαμε την μεγάλη έξοδο των αδειούχων».
«Στο τέλος του μήνα θα έχουμε τους αριθμούς της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα και νέα μέτρα, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν» ανέφερε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότεροι μαθητές στην τάξη.

Δερμιτζάκης (καθηγητής Γενετικής): Παραμένουν υψηλά τα κρούσματα – Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα των σχολείων


Τη θέση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν  υψηλά στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι τα κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα παρά τις διακυμάνσεις, φαίνεται να βρίσκονται περίπου στον ίδιο αριθμό.
«Η πρώτη εκτίμηση από το 293, δεν είναι ότι πρέπει να ανησυχούμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα.
Είναι ότι απλώς δεν μειώθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες και ότι η μείωση που είδαμε ήταν περισσότερο τυχαία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.
Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ωστόσο όσο φτάνουμε στο 15νθήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενδέχεται να έχουμε ουσιαστικά την κορύφωση και αυτό είναι ας πούμε καλό» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα το σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που έχουν μια ελεγχόμενη συμπεριφορά.
Στο ερώτημα γιατί δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ο κ.Δερμιτζάκης ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίσει η κάθε χώρα έχουν να κάνουν με τους χώρους που υπάρχουν, με το μέγεθος τον τάξεων αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
«Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάτσουμε όλοι σπίτι.
Να βάλουμε όλοι μάσκες και να μην μεταδίδουμε καθόλου, αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό.
Ούτε είναι ρεαλιστικό τα παιδιά να φοράνε συνέχεια μάσκα», τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης