Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάσκες παντού και νέα μέτρα εάν ξεφύγει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα – Κρίσιμα 24ωρα, σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Στους 259 οι νεκροί

tags :
Μάσκες παντού και νέα μέτρα εάν ξεφύγει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα – Κρίσιμα 24ωρα, σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Στους 259 οι νεκροί
Ποια σενάρια εξετάζονται για το άνοιγμα των σχολείων
(upd4) Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία πάντως έχει λάβει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις καθώς σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται τόσο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων όσο και οι διασωληνωμένοι.
Ο Αύγουστος, με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό που με τη σειρά τους έφεραν μια μεγάλη αύξηση στις μετακινήσεις, ήταν ο μήνας που η επιδημία «εκτοξεύτηκε» στην Ελλάδα, καθώς από τον μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων που καταγραφόταν τον Ιούλιο, φτάσαμε να μετράμε 230 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα.
Επιπλέον, από τις αρχές του μήνα έως και σήμερα 28/8 έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι ασθενών, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 259.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν οι πολίτες δεν δείξουν προσοχή και δεν τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσουμε τα 500 κρούσματα την ημέρα και ενώ υπάρχουν μοντέλα που κάνουν λόγο ακόμα και για 2.000 μολύνσεις ημερησίως τους επόμενους μήνες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, όλοι – ειδικοί και κυβέρνηση – περιμένουν να δουν πως θα κυλήσουν τα επόμενα 24ωρα και πως θα κλείσει ο Αύγουστος, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα και να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί την περίοδο του 15Αύγουστου, απέδωσαν ή όχι.
Εφόσον, τα νέα δεν είναι θετικά και εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα.
Ανάμεσα σε αυτά που προτείνονται είναι το κλείσιμο των καταστημάτων, των μπαρ και των εστιατορίων, τα μεσάνυχτα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως αυτό της τμηματικής έναρξης της σχολικής χρονιάς, με την αρχή να γίνεται στις 7/9 για τα δημοτικά και στις 14/9 για γυμνάσια και λύκεια.
Όλα αυτά τα σενάρια σχετικά με τα μέτρα καθώς και όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού θα εξεταστούν κατά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα Παρασκευή 28/8 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τους λοιμωξιολόγους και τον υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά ενώ για τις 18:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη και η ενημέρωση των πολιτών από τους Σ. Τσιόδρα (τον αντικαθιστά ο Γκίκας Μαγιορκίνης) – Ν. Χαρδαλιά.
Στην ενημέρωση αυτή, παρούσα θα είναι και η υφ.Εργασίας, Δόμνα Μηχαηλίδου, η οποία θα παρουσιάσει μια αυστηρότερη δέσμη μέτρων για τη λειτουργία των δομών που φιλοξενούν ηλικιωμένους, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν αναφερθεί πολλά θύματα από τέτοιες δομές.
 
Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
 
Αν και τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις δεδομένων και των ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υποστήριξε ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο φάσεις.
«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα.
Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους» είπε ο κ.Μαγιορκίνης, τη στιγμή που ο τροποςεπιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο μαραθώνιων συζητήσεων στα συναρμόδια υπουργεία.
Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.
Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού.
Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.
Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού.
Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Στους 259 οι νεκροί


Στους 259 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες Πέμπτη 27/8 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 259 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.531, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 1.975 (20,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.271 (44,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 11 (31,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 45,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Από τους 256 νεκρούς, οι 90 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 903.432 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10.103 (1,12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image

Πέτσας: Μικρή πτώση του δείκτη Rt στο 0,85

Τη θέση ότι παρατηρείται μικρή πτώση στον δείκτη Rt στο 0,85 διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος, στη σημερινή Έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό για το διάστημα 20 έως 26 Αυγούστου.
Ο κ.Πέτσας είπε ότι στη σημερινή Έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. αυξήθηκε σε 31 από 23,4.
«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Στον δείκτη θανάτων λόγω κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.
Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών.
Ταυτόχρονα, αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των test που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικά, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται 18.740 τεστ ανά ημέρα.
Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Εν τω μεταξύ, έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.
Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν βάσει των σημερινών περιοριστικών μέτρων και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί αυτοί να αλλάξουν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης