Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Παραιτήθηκε για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός Abe – Οι πιθανοί διάδοχοι

Ιαπωνία: Παραιτήθηκε για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός Abe – Οι πιθανοί διάδοχοι
Ο Abe θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα έως ότου να οριστεί ο διάδοχος του
Την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα της Ιαπωνίας λόγω προβλημάτων υγείας ανακοίνωσε και επίσημα ο Shinzo Abe, πυροδοτώντας μια σειρά από σενάρια για το ποιος θα τον διαδεχθεί στο «τιμόνι» της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.
Ο Abe, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καθώς ήταν στην εξουσία από το 2012, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του – πάσχει από ελκώδη κολίτιδα.
«Η κατάσταση της υγείας μου άρχισε να επιδεινώνεται από τα μέσα του περασμένου μήνα.
Αποφάσισα να παραιτηθώ λόγω της ασθένειας μου και της θεραπείας που αυτή απαιτεί.
Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση.
Αλλά δεν θα έπρεπε να είμαι πρωθυπουργός, αν δεν μπορώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ» ανέφερε ο Abe σηματοδοτώντας το τέλος μιας πολιτικής εποχής για την Ιαπωνία.
Πάντως, ο Abe υπογράμμισε πως θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η επόμενη κίνηση είναι να γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να οριστεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Abe στην προεδρία του κόμματος, το οποίο θα είναι και αυτό που εκτιμάται ότι θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
Σε όλο αυτό το διάστημα ο Abe και το υπουργικό του συμβούλιο θα εξακολουθήσουν να έχουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του Abe θα διατηρήσει την εξουσία έως το Σεπτέμβριο του 2021, όταν και η λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.


Οι πιθανοί διάδοχοι

Ως πιθανοί διάδοχοι του Abe, εμφανίζονται ο Taro Aso, 79 ετών και νυν υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα της διακυβέρνησης Abe.
Άλλωστε ο Aso είχε εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος το 2008, από την οποία όμως και αποχώρησε μετά την ιστορική ήττα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις εκλογές του 2009.
Πιθανός υποψήφιος είναι και ο πρώην υπ. Άμυνας της Ιαπωνίας, ο 63χρονος Shigeru Ishiba, ο οποίος αν και κατατάσσεται ψηλά στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης για το πρωθυπουργικό αξίωμα, δεν απολαμβάνει της ίδιας καλής αντιμετώπισης από τους βουλευτές του κόμματος.
Σημειώνεται πως ο Ishiba έχει διαχειριστεί και τα χαρτοφυλάκια της γεωργίας και της αναβίωσης των τοπικών οικονομιών.
Μάλιστα είχε επικρατήσει του Abe στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του  κόμματος το 2012, αλλά έχασε στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Επιπλέον ακούγεται το όνομα του Fumio Kishida, 63 ετών, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας από το 2012 έως το 2017 και ο οποίος θεωρείται ως ο υποψήφιος που προτιμά για διάδοχο του ο Abe καθώς και του υπουργού Άμυνας, Taro Kono, ο οποίος έχει στηρίξει τις βασικές πολιτικές επιλογές του Abe.
Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι και η 59χρονη Seiko Noda, η οποία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
Έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών της Ιαπωνίας, έχει υπάρξει επικριτική απέναντι στον Abe αλλά δεν κατάφερε να επικρατήσει του Abe στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης