Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τί σηματοδοτεί η παραίτηση Abe, πρωθυπουργού της Ιαπωνίας για τις αγορές

Τί σηματοδοτεί η παραίτηση Abe, πρωθυπουργού της Ιαπωνίας για τις αγορές
Τί σηματοδοτεί η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe για τα διαθνή χρηματιστήρια
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe είναι απίθανο να σηματοδοτήσει το τέλος της πολτικής των   λεγόμενες πολιτικές τόνωσης του Abenomics, ανέφεραν οι αναλυτές στο CNBC.
Ο Abe, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας καθώς ήταν στην εξουσία από το 2012, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του – πάσχει από ελκώδη κολίτιδα.
«Η κατάσταση της υγείας μου άρχισε να επιδεινώνεται από τα μέσα του περασμένου μήνα.

 Abenomics: Μια μικτή κληρονομιά

Από το 2012, o Abe επιδίωξε να αναζωογονήσει την οικονομία της Ιαπωνίας μέσω ενός πακέτου πολιτικής που ονομάζεται Abenomics.
Όπως είπε η οικονομική αυτή πολιτική είχε επιτύχει στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και έθεσε τέλος στα 20 χρόνια αποπληθωρισμού.
Τώρα, παρά τα σχέδια αναχώρησης του Abe, οι αναλυτές αναμένουν τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών της χώρας.
«Το πλαίσιο Abenomics και η νομισματική πολιτική της Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητα» δήλωσε ο Peter McCallum, στρατηγικός στρατηγικών της Mizuho International.
«Βλέπουμε λίγο περαιτέρω ανοδική πορεία για το Nikkei 225, και δεν θα συμβούλευα την πώληση ιαπωνικών ομολόγων σε αυτά τα νέα, αν και η αδυναμία στα (ιαπωνικά κρατικά ομόλογα) μπορεί να συνεχιστεί έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρωθυπουργός».
«Με μια μεγάλη προσπάθεια που απομένει για να βγει η Ιαπωνία από την ύφεση λόγω της πανδημίας του  Covid-19, αυτή είναι προφανώς μια δύσκολη στιγμή για αλλαγή στον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, προειδοποιούμε για τις σκέψεις ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια ακόμη χαλαρότερη πολιτική από την Τράπεζα της Ιαπωνίας» αναφέρει η ING.
«Η πολιτική των Abenomics για τη μαζική δημοσιονομική, νομισματική στήριξη και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις "μπορεί να μην έχει επιτύχει όλους τους στόχους της, αλλά δεν ήταν ούτε μια απολύτως αποτυχία, και η Ιαπωνία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο υπό την ηγεσία του Abe», συνεχίζει η INGl.
Οι επικριτές των οικονομικών πολιτικών του Abe υποστηρίζουν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός απέτυχε να πραγματοποιήσει διαρκείς αλλαγές σε μια οικονομία που υποβαθμίζεται από τη χαμηλή παραγωγικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού.

Πολιτικές «ακόμα στον αέρα»

Η παραίτησή του Abe θα πυροδοτήσει έναν ηγετικό αγώνα στο LDP, με τον νικητή να εκλεγεί επίσημα στο κοινοβούλιο.
Ο διάδοχος του Abe θα υπηρετήσει για το υπόλοιπο της θητείας του, με τις επόμενες γενικές εκλογές της χώρας να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ή πριν από τον Οκτώβριο του 2021.
«Δεν ξέρουμε ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Abe τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκάθαρα οι πολιτικές συνεχίζονται», δήλωσε ο Martin Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Fujitsu.
«Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι το είδος των Abenomics που είχαμε, με πολύ, πολύ ισχυρή ποσοτική νομισματική χαλάρωση, με χαλαρή δημοσιονομική πολιτική - ακόμη και μια μεγάλη ώθηση της δημοσιονομικής πολιτικής - και πολύ μικρές, μικροσκοπικές μικρές μικρο μεταρρυθμίσεις σχεδόν (με) 100% πιθανότητα να συνεχιστεί », πρόσθεσε.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλο ανασχηματισμό ή σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κάτι που θα μπορούσε επίσης να αποτελεί κίνδυνο.
Έτσι, θα υπάρξει συνέχεια από αυτήν την πλευρά (αλλά) πολιτικά, δεν το ξέρουμε», είπε ο Schulz.
«Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μικρές», δήλωσε ο Tom Learmouth, οικονομολόγος της Ιαπωνίας στην Capital Economics, σε αντίδραση στην απόφαση του Abe να παραιτηθεί.
Συμφώνησε ότι τα Abenomics είναι «πιθανό να τερματιστούν μόνο κατ’ όνομα», δομένου ότι ο διάδοχός του Abe αναμένεται να προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του LDP.
«Και δεδομένης της αδύναμης και κατακερματισμένης αντιπολίτευσης, ο διάδοχός του ως ηγέτης του LDP και πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία στις επόμενες γενικές εκλογές».

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/abenomics%20over.jpg?itok=875eP4YE
Πάντως, ο Abe υπογράμμισε πως θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η επόμενη κίνηση είναι να γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να οριστεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Abe στην προεδρία του κόμματος, το οποίο θα είναι και αυτό που εκτιμάται ότι θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
Σε όλο αυτό το διάστημα ο Abe και το υπουργικό του συμβούλιο θα εξακολουθήσουν να έχουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του Abe θα διατηρήσει την εξουσία έως το Σεπτέμβριο του 2021, όταν και η λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.


Οι πιθανοί διάδοχοι

Ως πιθανοί διάδοχοι του Abe, εμφανίζονται ο Taro Aso, 79 ετών και νυν υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα της διακυβέρνησης Abe.
Άλλωστε ο Aso είχε εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος το 2008, από την οποία όμως και αποχώρησε μετά την ιστορική ήττα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις εκλογές του 2009.
Πιθανός υποψήφιος είναι και ο πρώην υπ. Άμυνας της Ιαπωνίας, ο 63χρονος Shigeru Ishiba, ο οποίος αν και κατατάσσεται ψηλά στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης για το πρωθυπουργικό αξίωμα, δεν απολαμβάνει της ίδιας καλής αντιμετώπισης από τους βουλευτές του κόμματος.
Σημειώνεται πως ο Ishiba έχει διαχειριστεί και τα χαρτοφυλάκια της γεωργίας και της αναβίωσης των τοπικών οικονομιών.
Μάλιστα είχε επικρατήσει του Abe στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του  κόμματος το 2012, αλλά έχασε στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Επιπλέον ακούγεται το όνομα του Fumio Kishida, 63 ετών, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας από το 2012 έως το 2017 και ο οποίος θεωρείται ως ο υποψήφιος που προτιμά για διάδοχο του ο Abe καθώς και του υπουργού Άμυνας, Taro Kono, ο οποίος έχει στηρίξει τις βασικές πολιτικές επιλογές του Abe.
Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι και η 59χρονη Seiko Noda, η οποία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
Έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών της Ιαπωνίας, έχει υπάρξει επικριτική απέναντι στον Abe αλλά δεν κατάφερε να επικρατήσει του Abe στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος το 2018.

www.bankingnews.gr www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης