Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (low)» η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «BBB (low)» η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς
Η DBRS Morningstar δεν μεταβάλλει στην αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς 
Σε «BBB (low)» επιβεβαίωσε η DBRS Morningstar την αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της τράπεζας Πειραιώς, τα οποία εκδόθηκαν (10 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος της τράπεζας (Global Covered Bonds Programme).
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχουν εκδοθεί τέσσερις σειρές συνολικής αξίας 4 δισεκ. ευρώ, επισημαίνει ο καναδικός οίκος.
Τον Ιούλιο, υπενθυμίζεται, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε αξιολόγηση ήδη από τον καναδικό οίκο DBRS, για το senior ομόλογο της τιτλοποίησης του Phoenix 2 δισεκ. ευρώ.
Η βαθμολογία διαμορφώθηκε στο BB- δηλαδή στην ελάχιστη που έχει προσδιοριστεί για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να παράσχει κρατική ενίσχυση.
Μάλιστα η αξιολόγηση θεωρείται πολύ ικανοποιητική και αφορά έκδοση κύριου ομολόγου seniro bond 900 εκατ. ευρώ για το οποίο η τράπεζα Πειραιώς θα λάβει κρατική εγγύηση.
Η τράπεζα έχει επιταχύνει και προετοιμάζει το ισολογισμό του μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουλίου 2020.
Η τράπεζα επιταχύνει τους χρόνους της ώστε μέχρι το τέλος του 2020 - ή το πολύ στις αρχές του 2021 να εντάξει στον Ηρακλή τα 7 δισ. ευρώ NPEs μέσω των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega.
Το project της τράπεζας ονομάζεται Lyra και και προβλέπει το hive down την αναδιοργάνωση δηλαδή που απαιτείται για να μην χτυπήσει ο αναβαλλόμενος φόρος και με τη δημιουργία εταιρίας που θα μεταφερθούν τα 7 δισ. των κόκκινων δανείων που διαμορφώνουν τα παραπάνω δύο χαρτοφυλάκια.
Προκειμένου δηλαδή να αποτραπεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, που σήμερα ελέγχει το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η Πειραιώς θα ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας και της δημιουργίας εταιρείας holding κατά τα πρότυπα της Eurobank.
H εταιρία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελεί την Piraeus Holding
Το χαρτοφυλάκιο Phoenix διαθέτει 2 δισ. ευρώ στεγαστικά, ενώ το Vega αφορά 4 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρα και 1 δισ ευρώ στεγαστικά.
Με βάση τις τρέχουσες ταχύτητες εκτιμάται πως η τράπεζα θα είναι σε θέση να λάβει μη δεσμευτικές προσφορές περί τον Αύγουστο του 2020 ενώ δεσμευτικές προσφορές πριν το τέλος του έτους.
Η επίσπευση περίπου 7 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων το 2020 αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης