Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο επίκεντρο Μητσοτάκη το πακέτο ΔΕΘ και τα ελληνοτουρκικά – Οι παρατηρήσεις συνεργατών, οι κρυφές δημοσκοπήσεις και ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Στο επίκεντρο Μητσοτάκη το πακέτο ΔΕΘ και τα ελληνοτουρκικά – Οι παρατηρήσεις συνεργατών, οι κρυφές δημοσκοπήσεις και ο δύσκολος Σεπτέμβριος
Πέραν όμως, από το εσωτερικό μέτωπο τα ελληνικουρκικά παραμένει η μεγάλη «παρανυχίδα» της κυβέρνησης η οποία ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πληγή στη χώρα.
Τους δύσκολους γρίφους της επόμενης μέρας σε ελληνοτουρκικά, ελληνική οικονομία και κοινωνία προσπαθεί να λύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έπιασαν αυτή τη εβδομάδα δουλειά για να τρέξουν τις εκκρεμότητες που άφησαν πριν τον Αύγουστο και κυρίως να προετοιμάσουν την άνοδο του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που, πλέον, λόγω κορονοιού θα είναι λειψή αλλά θα διατηρήσει τον συμβολικό χαρακτήρα που έχει διαχρονικά ως βήμα για εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, επιτελικά στελέχη όπως ο Αλέξης Πατέλης, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης προετοιμάζουν το πακέτο των εξαγγελιών που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία που θα κάνει στις 12 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ.
Γι’ αυτό το λόγο, οι επιφορτισμένοι υπουργοί με την επιτροπή Πισσαρίδη και την εκτελεστική επιτροπή Σκυλακάκη, ετοίμασαν ο καθένας ξεχωριστά μία λίστα με τις πιο θετικές και επικοινωνιακές δράσεις από την μεγάλη λίστα που είχαν συντάξει για την εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Από αυτές θα γίνει μία επιλογή για να καταρτιστεί το πακέτο Μητσοτάκη για την φετινή ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε, το πακέτο θα έχει θετικά μέτρα όπως μειώσεις και κατάργηση φόρων, μειώσεις εισφορών και πλαφονάρισμα των εισφορών υγείας στους εργαζομένους ενώ θα επαναλάβει την ψήφιση (που θα έρθει σε λίγες μέρες) του νέου πακέτου στήριξης των εργοδοτών, των εργαζόμενων και των ανέργων που επλήγησαν με την πανδημία του κορωνοιού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι ο δύσκολος Σεπτέμβριος 2020 που έρχεται θα έχει άμεση απήχηση στην ελληνική οικονομία και αγορά εργασίας. Και αυτό ήδη έχει φανεί από συνεχείς μετρήσεις που διενεργούν εταιρείες συνεργαζόμενες με την κυβέρνηση. Αν και ο
Αύγουστος δεν ενδείκνυται για το σχηματισμό καθαρής εικόνας, αυτός ο Αύγουστος ήταν πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους.
Το συμπέρασμα, ωστόσο, το οποίο θα παγιώθεί και τον Σεπτέμβριο είναι το εξής:
Υπάρχει φθορά της κυβέρνησης η οποία είναι αναμενόμενη με δεδομένο το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.
Το παρήγορο, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει απολύτως τίποτα από την φθορά του κυβερνώντος κόμματος και, μάλιστα, βρισκόμενος σε ένα εσωκομματικό εμφύλιο τα ποσοστά του παραμένουν χαμηλά και στάσιμα. Επομένως για την ώρα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά η φθορά μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις το επόμενο διάστημα εάν δεν υπάρξουν θεαματικές κινήσεις της κυβέρνησης.
Στο μυαλό του Πρωθυπουργού, υπάρχουν και πολλές εισηγήσεις οι οποίες έχουν ως τελική λύση την προσφυγή στις κάλπες.
Μέχρι τώρα, όμως, ο Πρωθυπουργός τις αποφεύγει έχοντας στο μυαλό του ότι μια καλή προετοιμασία, μεταρρυθμίσεις και ένα συνεκτικό
εθνικό σχέδιο με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έφερε ο ιός. Το μόνο παρήγορο, αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κύριος αντίπαλός του Πρωθυπουργού είναι η ίδια η κυβέρνησή
του και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πλέον δεν διαθέτει κανένα ισχυρό έρεισμα όχι μόνο στην παράταξή του αλλά και στην κοινωνία.
Μετά την επαναφορά – με ειδικό καθεστώς- του Νίκου Κοτζιά, θέλησε να φέρει εκ νέου στο κόμμα και την Λούκα Κατσέλη η οποία, ωστόσο, δεν εμπιστεύεται πλέον την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή της.
Οπότε, το πολιτικό σκηνικό για τον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει για την ώρα βατό και διαχειρίσιμο πλήρως.
Πέραν όμως, από το εσωτερικό μέτωπο τα ελληνικουρκικά παραμένει η μεγάλη «παρανυχίδα» της κυβέρνησης η οποία ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πληγή στη χώρα.
Οι τελευταίες εξελίξεις από το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν θέλει να επιβάλλει άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία καθώς πλήττονται σοβαρά τα συμφέροντα μεγάλων χωρών της Ε.Ε όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας κ.α. Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ εμφανίζεται να μην είναι και τόσο θετικά διακείμενος απέναντι στις ελληνικές θέσεις.
Τον «πρόδωσε» όχι μόνο το μικρόφωνο που έμεινε ανοικτό αλλά και η επιχειρηματολογία του ότι πρέπει να δοθεί σοβαρή ευκαιρία στην Τουρκία για διάλογο… Δηλαδή, μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία η Ε.Ε απαντάει με το «θα δούμε».
Επίσης, η εμπλοκή Τραμπ και τα τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη-Ερντογάν χειροτέρεψαν την τουρκική προκλητικότητα που ανακοίνωσε άσκηση με πραγματικά πυρά.
Αυτό σημαίνει ότι κανένας από τους μεγάλους ηγέτες δεν θέλησε να «στριμώξει» την Τουρκία και να υποστηρίξει την χώρα μας εκτός από την Γαλλία.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, οδηγούμαστε μεσοπρόθεσμα σε μία κατάσταση διαλόγου με το πιστόλι στο κρόταφο και με μόνη λύση την προσφυγή στην Χάγη εάν και εφόσον η Τουρκία εξαρχής δεχτεί την δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Από εδώ και πέρα το «παιχνίδι» θα παιχθεί στην διαμόρφωση συμμαχιών μέχρι την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο όπου εκεί θα αποφασιστούν εάν υπάρξουν κυρώσεις ή όχι κατά της
Τουρκίας.
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει διαμορφώσει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έχει αυξήσει στα 12 ν. μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και στην περιοχή της Κρήτης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης