Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και στον διάλογο

Δένδιας: Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και στον διάλογο
"Tο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια", τόνισε ο Ν. Δένδιας
Για επιτυχία της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας και όχι μόνο της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο.
«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, μετά το άτυπο Σύμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ χθες στο Βερολίνο.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς.
Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Αυτό συμφωνήθηκε».
Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων  ανέφερε πως «το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια.
Και τα όρια είναι εμφανή: Τα όρια είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και σημείωσε ότι «αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της ΕΕ, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά σαφή γλώσσα», κάτι που εκτίμησε ότι μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο αυτό μπορεί να διευθετηθεί.
Κληθείς να σχολιάσει την προσέγγιση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, σύμφωνα με τον οποίο θα  πρέπει να αποσυρθούν τα πλοία, μετά θα πρέπει να μιλήσουμε και να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «ο Heiko ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, και είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό.
Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου.
Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας».
Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό.
Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε.
Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές.
Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο».
Ακόμη, σε ερώτηση για το πόσο τρομακτική είναι η κατάσταση και αν θεωρεί ότι ο Erdogan είναι διατεθειμένος να ακούσει τώρα, αν λάβει ένα πιο ισχυρό μήνυμα, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαι εγώ, ή η Ελλάδα, ή κάποιος άλλος που θα υπαγορεύσει στον Πρόεδρο Erdogan τι θα πρέπει να κάνει προς το συμφέρον της Τουρκίας, των Τούρκων πολιτών και της τουρκικής κοινωνίας.
Αυτό που θα έλεγα είναι ότι ελπίζω να δω στην περιοχή μια κοινή κατανόηση μεταξύ κρατών και εθνών.
Και η Ελλάδα είναι απόλυτα διατεθειμένη να το κάνει.
Εναπόκειται στον Πρόεδρο Erdogan να επιλέξει».
Τέλος, ερωτηθείς για το τι εκτιμά πως πρέπει να γίνει τελικά και εάν η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  κάπου, π.χ. στη Στοκχόλμη  και να συνομιλήσει με την Τουρκία, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να βρεθεί μία λύση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε «μπορούμε να το κάνουμε και αυτό.
Αλλά θα πρέπει να έχουμε όρους αναφοράς», που δεν είναι άλλοι από «το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», συμπληρώνοντας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «επειδή έχουμε ζητήματα με την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης