Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το δεύτερο κύμα πανδημίας ανησυχεί επενδυτές και επιχειρήσεις – Χαμηλώνουν οι προσδοκίες από τον τουρισμό

Το δεύτερο κύμα πανδημίας ανησυχεί επενδυτές και επιχειρήσεις – Χαμηλώνουν οι προσδοκίες από τον τουρισμό
Οι λιγότερες τουριστικές αφίξεις βάζουν χαμηλότερα των πήχη των εσόδων αρκετών εταιρειών

Το δεύτερο κύμα πανδημίας φοβάται η αγορά και η αύξηση των κρουσμάτων στις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς, προσγειώνοντας τις εκτιμήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η αύξηση των κρουσμάτων έχει μειώσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού και τα τουριστικά έσοδα δείχνουν ήδη χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων.
Οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αναμένεται να πληγούν σημαντικά.
Το δεύτερο κύμα πλήττει τις αεροπορικές εταιρείες καθώς από τη μία η πορεία των τουριστικών εσόδων δεν είναι η αναμενόμενη ενώ από την άλλη η κυβέρνηση λαμβάνει περιοριστικά μέτρα, όπως τα πρόσφατα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και αφορά τις ακυρώσεις πτήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας.
Το ίδιο ισχύει και για τις ναυτιλιακές εταιρείες και όπως φαίνεται οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων δε θα μπορέσουν να καλύψουν την απώλεια των εσόδων από τις χαμηλές πληρότητες, οι οποίες καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Οι αναλυτές επίσης ανησυχούν για την επίδραση που θα έχει η μείωση της τουριστικής κίνησης στα αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών.
Η Optima Bank για παράδειγμα σχολιάζει για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των ΕΛΠΕ, πως το παγκόσμιο περιβάλλον διύλισης και η κρίσιμη για το τρίτο τρίμηνο τουριστική κίνηση, η οποία δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν  μας προετοιμάζει για ένα σκληρό τρίτο τρίμηνο.
Η Paperpack η οποία στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε μείωση πωλήσεων 7,74% και μείωση κερδών στα 1,038 εκατ. ευρώ από 1,172 εκατ. ευρώ σημειώνει πως εξ αιτίας του COVID-19 ιδιαίτερα σε περίπτωση επέλασης δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναμένεται περεταίρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για αξιόπιστες και αντικειμενικές προβλέψεις σχετικά με το δεύτερο εξάμηνο της χρήσεως.
Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα που επέφερε διεθνώς η πανδημία, θα επιλυθούν συνολικά από την διεθνή κοινότητα και η εταιρεία θα επανέλθει στην κανονικότητα και την αναπτυξιακή της πορεία.
Υπενθυμίζεται πως ήδη, από τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως η Frigoglass, έχει επηρεαστεί σημαντικά, αλλά και η Πετρόπουλος και η Μοτοδυναμική.
Ο κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων, ο οποίος καταγράφει στο τρίτο τρίμηνο το σημαντικότερο μέρος των εσόδων του και των κερδών του, αναμένεται επίσης να επηρεαστεί σημαντικά.
Ήδη η Autohellas έχει αναφέρει πως θα καταφέρει να βγάλει κέρδη το 2020 αλλά αυτά θα είναι λίγα καθώς η Ελλάδα θα έχει το 20-30% των αφίξεων τουριστών που είχε το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το πρώτο κύμα πολλές εισηγμένες πήραν σκληρά μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τα κόστη τους και να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ταμειακές ανάγκες.
Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν και οι περικοπές στα επενδυτικά πλάνα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης