Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απαξίωση στο ΧΑ -0,08% στις 633 μον. με ενίσχυση του τζίρου λόγω MSCI – Οικονομία, Τουρκία και κορωνοϊός θολώνουν την ορατότητα

Απαξίωση στο ΧΑ -0,08% στις 633 μον. με ενίσχυση του τζίρου λόγω MSCI – Οικονομία, Τουρκία και κορωνοϊός θολώνουν την ορατότητα
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας, με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα
(upd16)Σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 633 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και τις 641 μονάδες υψηλό ημέρας καθώς εξακολουθούν να προβληματίζουν οι δυσοίωνες προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας, τα ελληνοτουρκικά αλλά το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, οι τράπεζες μετά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη πλησίον του +3% έκλεισαν όλες με απώλειες ειδικότερα η Εθνική -3,35% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν Sarantis +3%, ΔΕΗ +1,47%, Τιτάνας +1,25%.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι στις δημοπρασίες ενισχύθηκε ο τζίρος ειδικότερα σε μετοχές των μη τραπεζικών blue chips, όπως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo αλλά και της Alpha Bank λόγω και των αλλαγών στους δείκτες MSCI, σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που είχε γίνει στις 20 Αυγούστου οι οποίες σημειώνεται ότι δεν είχαν ελληνικό ενδιαφέρον.
Στα ελληνοτουρκικά, στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την πεπατημένη: εκκλήσεις για τερματισμό των μονομερών ενεργειών και αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να αρχίσει ο διάλογος, αλλά και… απειλές για κυρώσεις.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, βλέποντας αυτή τη… διστακτικότητα των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Γι' αυτό άλλωστε και διατηρεί το θερμόμετρο στα ύψη, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας και διατηρώντας στο στόχαστρο του τη Γαλλία, καθώς είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.
Το θρίλερ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Οι επιλογές των Ευρωπαίων για κυρώσεις στοχεύουν την τουρκική οικονομία και περιλαμβάνουν μέτρα για εμπάργκο σε πωλήσεις, εξαγωγές και προμήθειες υλικών σχετικά με την ενέργεια, την τεχνολογία και την άμυνα, απαγόρευση δανεισμού της Τουρκίας από τις κρατικές τράπεζες της Ε.Ε., απαγόρευση των ταξιδιών με την Τουρκία και μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται στην Άγκυρα.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος στο Ιόνιο Πέλαγος από 6 στα 12 ναυτικά μίλια και επίσης κάτι αντίστοιχο σχεδιάζει και στην Κρήτη.
Όμως στο Αιγαίο Πέλαγος εδώ και 30 χρόνια η επέκταση των χωρικών υδάτων θεωρείται από τους τούρκους Casus Belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Από την άλλη, έντονος παραμένει ο προβληματισμός από το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Αύγουστο ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πότε τελικά και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα
Στις τράπεζες, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική -3,35% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,87%, Eurobank -0,76% και Alpha Bank -0,43%..
Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του Ελλάκτωρα και αύριο 1/9 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα δημοσιεύσουν η Eurobank και η Fourlis.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,09% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ πωλήσεις καταγράφονται στο ιταλικό 10ετές στο 1,10% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 148 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,15% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,12%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +2,97%...αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ +3,31%, Ελλάκτωρα +3,17%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,86% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,12% . 
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική  -3,35% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,42% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με οριακή πτώση -0,08% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,08% στις 633 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,60 μονάδες και χαμηλό 633,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,8 εκατ. ευρώ και όγκου 2,36 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 3,42 εκατ. ευρώ , η Motor Oil 44,3 χιλ. τεμάχια αξίας 521,5 χθιλ. ευρώ και η Jumbo 50,6 χιλ. τεμάχια αξίας 736 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 325 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες

Εγκληματικό λάθος η διάλυση της MIG

Κάποιοι – προφανώς όχι η διοίκηση της MIG και όχι η Πειραιώς απεργάζονται την διάλυση της Marfin Investment Group ως εταιρία συμμετοχών.
Το βασικό επιχείρημα ορισμένων – προσέξτε ορισμένων - funds που βολιδοσκοπούν τις εταιρίες – θυγατρικές της MIG είναι ένα.
Θα αποκτήσουν την MIG αγοράζοντας τα δάνεια και εν συνεχεία θα πωλήσουν τις θυγατρικές αποπληρώνοντας τα δάνεια των θυγατρικών στις τράπεζες και ότι κερδίσουν από το τίμημα κάθε θυγατρικής εταιρίας.
Ο στόχος ορισμένων funds είναι λοιπόν όχι απλά ο διαμελισμός αλλά να κλείσουν την MIG, να ακυρώσουν την holding, να την οδηγήσουν σε παύση λειτουργίας.
Αυτό θα ήταν μεγάλο, ιστορικό λάθος, θα ήταν ανήθικη πράξη στην μνήμη του Ανδρέα Βγενόπουλου και θα ήταν λάθος επιλογή επιχειρηματικά.
Το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται η MIG για να υπάρξουν οι θυγατρικές, μπορεί να αντιστραφεί.
Η MIG είναι εταιρία συμμετοχών και δημιουργήθηκε με ένα στόχο να αποκτήσει συμμετοχές σε διάφορες εταιρίες που έχουν ενεργό ρόλο στην εθνική οικονομία.
Κατηγόρησαν τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο ότι αγόρασε ορισμένες εταιρίες ακριβά ή σε λάθος χρόνο.
Η ουσία όμως είναι ότι αποδεικνύεται ότι όλες οι εταιρίες που κατέχει η MIG είναι φιλέτα, οι καλύτερες τις οποίες τις βολιδοσκοπούν και άλλες εταιρίες.
Η Marfin Investment Group, δεν υπάρχει για να συντηρεί την διοίκηση της όπως αναφέρουν ορισμένοι αλλά να συντονίζει τις θυγατρικές εταιρίες που κατ΄ ουσία είναι η Vivartia και η Attica Συμμετοχών.
Υπάρχουν πάντως σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένοι θα ήθελαν να οδηγήσουν σε παύση λειτουργίας την MIG και αυτό θα ήταν λάθος, θα ήταν εγκληματικό λάθος.

Τραπεζικά νέα

Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών και παρά το κόστος σε κεφάλαια τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα το ένα μετά το άλλο προχωρούν τις διαδικασίες.
Οι καθαρότεροι ισολογισμοί κάτω από οποιοδήποτε κόστος αποτελεί προϋπόθεση για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν τις εργασίες τους.
Από την άλλη πλευρά η σκόπελος των stress tests είναι μπροστά τους και το μεγάλο ερωτηματικό που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι μόνον τα ελληνικά πιστοποιητικά ιδρύματα, είναι τι παραδοχές θα αποφασίσει η EBA για το δυσμενές σενάριο όταν οι χειρότερες παραδοχές για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών οικονομικών αποτελούν πια γεγονός.
Οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν την άσκηση με βάση τα στοιχεία που θα διαθέτουν στις 31.12.20.
Τις τιτλοποιήσεις ετοιμάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα  διενεργώντας όλα όσα χρειάζονται για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων το έδαφος σε ότι αφορά τα  stress tests που θα διενεργηθούν το 2021
Στην προηγούμενη άσκηση για το adverse scenario η EBA είχε ορίσει το πανευρωπαϊκό όριο του κεφαλαιακού δείκτη για το stress scenario στο 5,5% ενώ στην παρούσα φάση αξιοσημείωτο είναι πως θα υπολογιστεί το stress scenario σε επίπεδο ύφεσης όταν ήδη η πραγματική εικόνα είναι οδυνηρή και η πρόβλεψη τουλάχιστον για τη χώρα μας μιλάει  για ύφεση 9%-10% και θεωρείται απολύτως ρεαλιστική.
Παράλληλα , αντίστοιχα μεγάλα είναι τα υφεσιακά μεγέθη και για τις λοιπές ευρωπαϊκές οικονομίας.
Σε ότι μας αφορά η πορεία του ΑΕΠ αλλά και οι τιμές των ακινήτων είναι οι δύο μεταβλητές που επηρεάζουν περισσότερο τις Ελληνικές τράπεζες.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις τιμές των ακινήτων αυτές επηρεάζουν πολύ τα ενεργητικά των τραπεζών καθώς οι τράπεζες διαθέτουν μεγάλο απόθεμα ακινήτων είτε λόγω επένδυσης είτε λόγω ενεχύρων.
Οι τράπεζες πάντως προχωρούν με ρυθμούς πολύ γρήγορους τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων τους.

Η επικαιρότητα

Με ένα ακόμα μεγάλο κύμα μολύνσεων από την επιδημία του κορωνοϊού είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης καθώς ο ιός εξακολουθεί να κινείται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.
Αν και πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει πως ο ιός εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, στην Ινδία η επιδημία χτυπά πραγματικά «κόκκινο» καθώς μετά το νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ που καταγράφηκε το Σάββατο 29/8 και χθες 30/8 καταγράφηκαν περισσότερα από 78.000 κρούσματα ενώ επεκτατική είναι η πορεία του ιού και στη Λατινική Αμερική όπου εντοπίζονται νέες μεγάλες εστίες, σε Κολομβία και Αργεντινή.
Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει στα 6 εκατομμύρια τη στιγμή που έξαρση αναφέρεται στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το δεύτερο κύμα που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενώ επίκειται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Παρά τις εξάρσεις που καταγράφονται παγκοσμίως, ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας φαίνεται να σταθεροποιείται αφού από τα μέσα Ιουλίου καταγράφονται κάθε τέσσερις ημέρες ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 847.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν 25,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε πάνω από 16,6 εκατομμύρια.
Eπίσης, ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε τον Αύγουστο στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πότε τελικά και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.
Πάντως, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στους ειδικούς επιστήμονες, καθώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για περισσότερα από 400 κρούσματα την ημέρα, αλλά τις τελευταίες 2 ημέρες αναφέρθηκαν και μειωμένοι αριθμοί μολύνσεων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος παραμένει και για αυτό συνιστούν από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων τονίζοντας πως κάθε άλλο παρά εφησυχασμός θα πρέπει να επικρατεί.
Παράλληλα, τονίζουν ότι εφόσον τις επόμενες ημέρες διαπιστωθεί ότι οι μολύνσεις αυξάνονται, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέα μέτρα, όπως η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αν δηλαδή η αρχή θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα μετατεθεί για τις 14/9, καθώς οι απόψεις των επιστημόνων φαίνεται να διίστανται.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα Δευτέρα 31/8, καθώς το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με την ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων και να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 1/9.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.134, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 265.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 31/8 οι ασιατικές αγορές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, παρά την επιβράδυνση σε μηνιαία βάση, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.
Ειδικότερα η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις επικείμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η δέσμευση του Jerome Powell για διατήρηση του πληθωρισμού στο 2% κατά μέσο όρο, έδωσε ώθηση στις αγορές την περασμένη εβδομάδα.
Στην Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI για τον βιομηχανικό τομέα της Κίνας υποχώρησε στις 51 μονάδες τον Αύγουστο, από την τιμή των 51,1 μονάδων που είχε τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσίας (NBS).
Ωστόσο ο δείκτης αναπτύχθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,21%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,24%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -,0,96% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -1,17%

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό πρόσημα γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιταλίας στο β΄τρίμηνο του 2020, με την πτώση να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω του πλήγματος που επέφερε το lockdown στην οικονομική δραστηριότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Το ΑΕΠ β΄τριμήνου αναθεωρήθηκε στο -12,8% σε τριμηνιαία βάση, από -12,4% που ήταν η αρχική μέτρηση.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -17,7% από 17,3% προηγουμένως, όπως ανακοίνωσε η ISTAT.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,35% ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία υποχωρεί στο -1,4%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P στο -0,15% και ο Nasdaq στο +0,45% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,21% (20,40 δολ.)

Απώλειες στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές, παρά τα αρχικά κέρδη ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1405 ευρώ, με πτώση -3,35% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5546 ευρώ, με πτώση -0,43%, με όγκο 13,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 856 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2070 ευρώ, με πτώση -1,87% με όγκο 767 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 527 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4022 ευρώ, με πτώση -0,76% με όγκο 11,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5110 ευρώ, με πτώση -0,97% και με κεφαλαιοποίηση 228 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1750 ευρώ, με πτώση -2,34% και όγκο 34 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,06 ευρώ, με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ενίσχυση των συναλλαγών λόγω MSCI

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ενίσχυση των συναλλαγών λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI, σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που είχε γίνει στις 20 Αυγούστου οι οποίες σημειώνεται ότι δεν είχαν ελληνικό ενδιαφέρον.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, ΔΕΗ, Τιτάνας, Aegean
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,33 ευρώ με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση στα 8,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,0080 ευρώ, με άνοδο +1,47% και αποτίμηση 930 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,68 ευρώ, με πτώση -0,19% και αποτίμηση 2,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 938 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,11 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,75 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,89 ευρώ με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,55 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,99 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0518 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,09%, με την Ιταλία στο 1,10% - Πωλήσεις στην Νότια Ευρώπη

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ειδικά σήμερα δεν ακολουθούν την τάση στην Νότια Ευρώπη όπου σημειώνονται επιλεκτικές πωλήσεις με άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,09% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,10%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,13% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% με απόδοση αγοράς 0,90% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,74 και μέση απόδοση 1,08% με απόδοση αγοράς 1,09% και απόδοση πώλησης 1,06%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,50 μονάδες βάσης και 1,30% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης από 149 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,48% ή 148 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,06%

Πωλήσεις καταγράφηκαν σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 31 Αυγούστου 2020 στο 1,10%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/8/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,88%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης