Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα «Abenomics» πέτυχαν τον σκοπό τους – Προσωρινή πολιτική αβεβαιότητα στην Ιαπωνία

Fitch: Τα «Abenomics» πέτυχαν τον σκοπό τους – Προσωρινή πολιτική αβεβαιότητα στην Ιαπωνία
Σχόλιο της Fitch Ratings μετά την παραίτηση του Shinzo Abe
Η παραίτηση του Shinzo Abe γεμίζει με αβεβαιότητα προσωρινά την Ιαπωνία («Α-», αρνητικό outlook), έως ότου ξεκαθαριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει ο αντικαταστάτης του, σχολιάζει η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, τα «Abenomics» -προσέγγιση τριών πυλώνων: τη δημοσιονομική ευελιξία, προσαρμοστική νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- του παραιτηθέντα πρωθυπουργού πέτυχαν τον σκοπό τους, δηλαδή αποκατέστησαν την αύξηση του ΑΕΠ και την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού -μέχρι το σοκ του κορωνοϊού.
«Ωστόσο, καθώς τα Abenomics φέρουν το όνομα του πρωθυπουργού Shinzo Abe, ένας νέος ηγέτης μπορεί να θέλει να σφραγίσει το δικό του σήμα στην πολιτική.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος η μετάβαση της ηγεσίας να οδηγήσει σε μια περίοδο παράλυσης και αβεβαιότητας, όπως συνέβη πριν από το 2012.
Βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής κατά το επόμενο έτος.
Υπάρχουν διαφορετικές παρατάξεις εντός του LDP, οι οποίες μπορεί να υποστηρίζουν εναλλακτικές προσεγγίσεις πολιτικής, αλλά κατά την άποψή μας, αυτές είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τη μορφή και τον στόχο των προγραμμάτων δαπανών από την ευρύτερη στρατηγική για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μεσοπρόθεσμη ενοποίηση χρέους.
Η εκτίμησή μας σχετικά με το κατά πόσον οι πολιτικές θα θέσουν τον δείκτη χρέους της σε καθοδική πορεία μόλις υποχωρήσει η πανδημία, θα παραμείνει ένα σημαντικό ζήτημα για την αξιολόγηση της Ιαπωνίας.
Οι τρέχουσες προβλέψεις μας δείχνουν δημοσιονομικά ελλείμματα το 2020 και το 2021 14,3% και 10,9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. (…)
Τα πολύ χαμηλά επιτόκια διευκολύνουν την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βάρος του χρέους, αλλά κατά την άποψή μας, ο υψηλότερος λόγος δημόσιου χρέους αυξάνει την ευπάθεια σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες ή άλλα σοκ», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης