Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι δύο αυξήσεις της AVE σε διάστημα 5 μηνών και η κίνηση ματ βασικού μετόχου με ανάληψη δανεισμού

Οι δύο αυξήσεις της AVE σε διάστημα 5 μηνών και η κίνηση ματ βασικού μετόχου με ανάληψη δανεισμού
Μεγάλη ένεση ρευστότητας από τους βασικούς μετόχους σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν αισθητά τη διάρθρωση του ισολογισμού
Σε διάστημα μόλις 5 μηνών οι βασικοί μέτοχοι της AVE (πρώην Audio Visual) έχουν βάλει δύο φορές το χέρι στην τσέπη μέσω αντίστοιχων αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ με μία ακόμη κίνηση μέσα στο ίδιο διάστημα, η εισηγμένη θα απαλλαγεί από δάνεια προς την Πειραιώς με τρέχουσα αξία 15,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναλάβει βασικός μέτοχος.
Να σημειωθεί πως οι βασικοί μέτοχοι της AVE, δε χρηματοδοτούν για πρώτη φορά την εισηγμένη.
Στα 15 χρόνια που έχει παρουσία η εταιρεία στο ΧΑ, έχουν βάλει περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα κεφάλαια που βάζουν φέτος και το δάνειο), ενώ ο αριθμός των μετοχών,  έναντι του αριθμού που είχε αρχικά εισαχθεί, έχει αυξηθεί κατά 11 φορές περίπου.
Με την τελευταία αύξηση μάλιστα οι βασικοί μέτοχοι αγοράζουν ακριβά τις μετοχές, αφού η αύξηση έγινε στο 1 ευρώ ανά μετοχή με την χρηματιστηριακή τιμή να είναι κάτω από 0,20 ευρώ, ενώ η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει στα 0,30 ευρώ.
Παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις, η εισηγμένη δεν είχε καταφέρει να βελτιώσει τη διάρθρωση του ισολογισμού.
Ίσως τώρα να έχει αυτή την ευκαιρία καθώς σύμφωνα με τον ισολογισμό 2019, η συνολική καθαρή θέση του ομίλου ήταν θετική κατά μόλις 1 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο έγινε αύξηση 8 εκατ. ευρώ και σήμερα (1/9) μπαίνουν τα νέα κομμάτια από την νέα αύξηση των 6,5 εκατ. ευρώ.
Αθροιστικά λοιπόν τα χρήματα που έχουν μπει ανέρχονται σε 14,5 εκατ. ευρώ και επομένως θα ενισχυθεί ισόποσα η καθαρή θέση (χωρίς να υπολογίζεται το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Η κίνηση όμως που αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τον ισολογισμό είναι η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης (27/5/2020) η οποία αναφέρει πως οι μέτοχοι αποφάσισαν τη χορήγηση ειδικής άδειας με ισχύ έξι μηνών, για την κατάρτιση των κάτωθι συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη:
(α) σύμβασης στερητικής αναδοχής χρέους, στην οποία θα συμβάλλονται (i) η Εταιρεία υπό την ιδιότητα του αρχικού οφειλέτη, (ii) η κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «DOSON INVESTMENTS COMPANY LIMITED» υπό την ιδιότητα του νέου οφειλέτη και (iii) η ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» υπό την ιδιότητα του δανειστή, για μακροπρόθεσμα δάνεια της Εταιρείας ύψους 14.870.137,00 ευρώ και
(β) σύμβασης στερητικής αναδοχής χρέους, στην οποία θα συμβάλλονται (i) η Εταιρεία υπό την ιδιότητα του αρχικού οφειλέτη, (ii) η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «DOSON ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» υπό την ιδιότητα του νέου οφειλέτη και (iii) η ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» υπό την ιδιότητα του δανειστή, για ομολογιακά δάνεια εκδόσεως της Εταιρείας ύψους 8.010.706,00 ευρώ.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών, εφόσον ολοκληρωθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα είναι η διαγραφή δανειακής υποχρέωσης σε τραπεζικό ίδρυμα τρέχουσας αξίας 15,78 εκατ. ευρώ εις όφελος των αποτελεσμάτων και της καθαρής θέσης του Ομίλου.
Αυτό σημαίνει πως στα αποτελέσματα χρήσης 2020, τα ίδια κεφάλαια θα είναι βελτιωμένα με τα ποσά της αύξησης και της διαγραφής της τραπεζικής υποχρέωσης.
Συνολικά δηλαδή κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στο τέλος του 2019, τα μακροπρόθεσμα δάνεια ανέρχονταν σε 70,6 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 26,6 εκατ. ευρώ.
Τονίζεται πως σήμερα μπαίνουν προς διαπραγμάτευση 6,5 εκατ. νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ (έγινε μείωση μετοχικού κεφαλαίου με αντίστοιχη μείωση ονομαστικής αξίας από 0,30 ευρώ σε 0,04 ευρώ).
Λόγω της εισαγωγής  το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται πλέον στο ποσό των 6.631.757,72 ευρώ διαιρούμενο σε 165.793.943 άυλες μετοχές εκ των οποίων 136.014.137 αφορούν κοινές μετοχές, ενώ 29.779.806 αφορούν προνομιούχες άνευ ψήφου μη εισηγμένες μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,04 έκαστη, αλλά με δικαίωμα μετατροπής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης