Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρα μαντάτα για την ΕΚΤ από το μέτωπο του πληθωρισμού - Προς νέα αύξηση του PEPP

Μαύρα μαντάτα για την ΕΚΤ από το μέτωπο του πληθωρισμού - Προς νέα αύξηση του PEPP
Η βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης δεν αποτελεί απλώς ένα προσωρινό σοκ
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η πτώση του πληθωρισμού, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο πληθωρισμός πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2016, εξέλιξη η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλέον στήριξη, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα των τιμών, η οποία βρίσκεται κάτω από τον στόχο για διάστημα άνω των επτά ετών.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υποχώρησε και ο υποκείμενος πληθωρισμός, καταδεικνύοντας ότι η βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης δεν αποτελεί απλώς ένα προσωρινό σοκ.
«Δεν υπάρχει διέξοδος από τις αποπληθωριστικές συνέπειες της κρίσης, τουλάχιστον για τα επόμενα τρίμηνα», σχολιάζει στο ReutersoFrederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management.
«Επιμένουμε στην άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο», τονίζει.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.
Πιθανή αύξηση του PEPP εκτιμάται πριν τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν «βουτιά» 7,8%.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4%, ενώ σε ετήσια 0,2%.
Σύμφωνα με το Reuters, oι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.
Η τελευταία φορά που οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν σε ετήσια βάση ήταν τον Μάιο του 2016 (-0,1%).
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%).
Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 7,8% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια της πτώσης τους κατά 8,4% τον Ιούλιο. Οι τιμές των μη βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν επίσης κατά 0,1% μετά την αύξησή τους κατά 1,6% τον Ιούλιο.
Ο δομικός πληθωρισμός - που δεν υπολογίζει τις άστατες τιμές ενέργειας όπως και τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων - μειώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση από 1,3% τον Ιούλιο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή του στο 1,1%.
Αν δεν ληφθούν υπόψη ούτε οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,4% από 1,2% τον Ιούλιο.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης