Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στήριξη 150 εκατ. ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στήριξη 150 εκατ. ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό
Στήριξη 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Την οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα 1/9 στον αύλειο χώρο της Περιφέρειας.
Από τη συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά περίπου 7.500 - 8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό, με χρηματικό ποσό που θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και θα φτάνει το ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
Οι πληγέντες επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα στο www.ependyseis.gr από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 και για διάστημα ενός μήνα, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση ώστε η οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί στις αρχές του 2021.
«Δίνουμε ένα ισχυρό όπλο στις επιχειρήσεις της περιοχής μας, παρέχουμε στοχευμένα δημόσια στήριξη, διασφαλίζοντας ότι στην αγορά θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί.
Ουσιαστικά ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους, τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό και έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης, αυτή είναι «η πρώτη δράση τέτοιου είδους που υλοποιείται στη χώρα».
Πρόσθεσε πως σχεδιάστηκε από κοινού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης - Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ), ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα 150 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε είναι πόροι αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι σημαντικό ότι η δράση έχει γρήγορη υλοποίηση, γιατί οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες και είναι άμεσες.
Τα κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως αντικειμενικά και δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε σκιά ως προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ακόμη πως «στόχος είναι η δράση αυτή να αποτελέσει πιλότο και να υλοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα από όλες τις περιφέρειες».
Υπογράμμισε, δε, πως «τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε όσα όπλα διαθέτουμε στην κρίσιμη μάχη της οικονομίας.
Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι αποφασιστικοί, αποτελεσματικοί και κυρίως γρήγοροι στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης - Αναπτυξιακή Ενωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ) Θωμάς - Φωκίων Αλγιανάκογλου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την έγκριση του προγράμματος που θα βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις».
Τις προϋποθέσεις του προγράμματος ανακοίνωσε ο διευθυντής του ΚΕΠΑ, Σπύρος Σκοτίδας, ο οποίος μίλησε για «μεγάλο στοίχημα που θα κερδηθεί» ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εγκριθούν οι οικονομικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων.
Όπως είπε ο κ. Σκοτίδας, στη συγκεκριμένη δράση συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, εκτός της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και αλιείας.
Τα τρία κριτήρια που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι: πόσους εργαζόμενους είχε η επιχείρηση το 2019, η σχέση κερδών με τον κύκλο εργασιών για το 2019 και πόση μείωση είχε ο τζίρος της επιχείρησης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης