Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των Saxo Bank και Berenberg για τη συνεδρίαση στις 10/9

Ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των Saxo Bank και Berenberg για τη συνεδρίαση στις 10/9
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου
Στην άποψη ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση ώστε να ελέγξει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ευρωζώνη, συγκλίνουν οι αναλυτές μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2016, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλέον στήριξη, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα των τιμών, η οποία βρίσκεται κάτω από τον στόχο για διάστημα άνω των επτά ετών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν «βουτιά» 7,8%.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4%, ενώ σε ετήσια 0,2%.
«Τα σημερινά στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για τον Ιούνιο» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Saxo Bank.
«Ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου και θα αναγκάσει το διοικητικό συμβούλιο να υιοθετήσει μια πιο ήπια (dovish) στάση για να κατευνάσει τις ανησυχίες  των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρεται επίσης.
Από την πλευρά του, ο Florian Hense από τη Berenberg είπε ότι «δεδομένης της πρόσφατης μεταβλητότητας στα στοιχεία, η ΕΚΤ ενδεχομένως να επιλέξει να εξετάσει τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις» στην επόμενη συνεδρίαση.
Η τράπεζα μπορεί επίσης να τονίσει ότι «έχει ήδη δώσει ένα άνευ προηγουμένου κίνητρο εν μέσω της πανδημίας και ότι μέρος των πολιτικών της λειτουργεί με καθυστέρηση.
Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι μην είναι αρκετό».

Τα στοιχεία της Eurostat

Σύμφωνα με τα στοχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν τον Αύγουστο, έναντι των προσδοκιών της αγοράς για μια μικρή άνοδο, κυρίως εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των τιμών ενέργειας.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στις ευρωζώνη μειώθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση και 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% σε ετήσια βάση.
Την τελευταία φορά που οι τιμές καταναλωτή είχαν υποχωρήσει (σε ετήσια βάση) στην ευρωζώνη, ήταν τον Μάιο του 2016, όταν είχαν υποχωρήσει 0,1%.
Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 7,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από την πτώση 8,4% τον Ιούλιο.
Οι τιμές των μη βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν επίσης, κατά 0,1%, μετά από την αύξηση 1,6% τον Ιούλιο.
Χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των φρέσκων τροφίμων (ο δομικός πληθωρισμός) οι τιμές μειώθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 0,6% σε ετήσια βάση.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 1,1% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης