Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Αργεντινή κέρδισε χρόνο με την αναδιάρθρωση, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

H Αργεντινή κέρδισε χρόνο με την αναδιάρθρωση, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η «διόρθωση» των δημοσιονομικών, πριν τελειώσει και πάλι το οξυγόνο
Η Αργεντινή κέρδισε χρόνο με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, ύψους 65 δισ. δολ. ωστόσο οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η «διόρθωση» των δημοσιονομικών, πριν τελειώσει και πάλι το οξυγόνο.
Όπως ανακοίνωσε η Αργεντινή, έχει προχωρήσει στη αναδιάρθρωση του 99% των επιλέξιμων ομολόγων της συμφωνίας, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων εντάχθηκαν σε αυτή, γεγονός που αποτελεί μία μεγάλη νίκη για τη χώρα, που βρέθηκε αντιμέτωπη με την ύφεση και τη χρεοκοπία.
Η χώρα έχει επίσης μετατρέψει 8 δισ. δολάρια σε τοπικό χρέος σε δολάρια, μέσω εθελοντικών swaps και βρίσκεται κοντά στη γραμμή τερματισμού για να αναδιαρθρώσει πάνω από 40 δισ. δολάρια σε δάνεια υπό το εγχώριο δίκαιο.
«Συνολικά, αυτές οι συμφωνίες θα προσφέρουν στην κυβέρνηση λίγη ανακούφιση καθώς αντιμετωπίζει την καταστροφική επίπτωση από την κρίση του κορωνοϊού», , σημειώνει ο Nikhil Sanghani της Capital Economics σε σημείωμα μετά τη συμφωνία για την αναδιάρθωση του χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το χρέος της Αργεντινής σε δολάρια παραμένει υψηλό και ο κίνδυνος μιας άλλης χρεοκοπίας θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με τα αδύναμα αποθεματικά, τις πιέσεις στο πέσο και τον επίμονο πληθωρισμό.
«Η ουσία είναι ότι το δημόσιο χρέος της Αργεντινής δεν αποτελεί πλέον βραχυπρόθεσμη ανησυχία.
Ωστόσο, είναι πιθανό να επιστρέψει μέσα σε λίγα χρόνια», προειδοποιεί ο αναλυτής.
Στην κορυφή της ατζέντας είναι η ανταλλαγή χρεών σε δολάρια υπό το εγχώριο δίκαιο, η διευθέτηση των αναδιαρθρώσεων χρέους των επαρχιών και η προσοχή στην διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για χρέους ύψους 57 δισ. δολ.
Η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη αυτόν τον μήνα να καταρτίσει τον προϋπολογισμό της για το 2021, ο οποίος  θα δώσει μία δέα για το σχέδιό της να «αναστήσει» την οικονομία που ενδέχεται να συρρικνωθεί περίπου 12,5% φέτος, καταγράφοντας το τρίτο συνεχές έτος της ύφεσης.
«Εναπόκειται στην Αργεντινή και στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αναζωογονεί την ανάπτυξη και αυτό θα είναι δύσκολο», σημειώνει  ο Eric Baurmeister, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley Investment Management και επικεφαλής της ομάδας χρέους των αναδυόμενων αγορών.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής της JP Morgan, εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο οικονομικό πρόγραμμα, οι αποδόσεις των νέων κρατικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν στις 4 Σεπτεμβρίου, θα αυξηθούν.
«Οι αποδόσεις θα είναι υψηλές και τα ομόλογα θα μείνουν εκτός αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει.
Η απόδοση κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων αναμένεται στο 10%-12%.
Η Αργεντινή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι πιστωτές αποδέχτηκαν «μαζικά» την πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους 65 δισ. δολαρίων και ως εκ τούτου η χώρα απέφυγε μία ακόμη άτακτη χρεοκοπία και μια πολυετή νομική διαμάχη στα διεθνή δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Μάιο, η Αργεντινή αθέτησε πληρωμή ομολόγου για 9η φορά στην ιστορία της.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Martín Guzmán, το 93,55% των ομολογιούχων αποδέχτηκε την πρόταση και η χώρα θα γλιτώσει 37,7 δισεκ. δολάρια σε ορίζοντα 10 ετών.
«Η πρόταση κέρδισε τη μαζική αποδοχή των πιστωτών μας λόγω του διαλόγου που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία ήρθε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών -συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Ashmore Group και Fidelity Investments.
Η χώρα και οι πιστωτές διαφωνούσαν για το ζήτημα του μεγέθους της αναβολής που θα έπαιρνε η αποπληρωμή του χρέους, τη νομική γλώσσα στα συμβόλαια των ομολόγων, τον τρόπο πληρωμής του τόκου στους τίτλους που θα εκδίδονταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του ποσού του «κουρέματος» στο αρχικό κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης