Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια της χρεοκοπίας το πρώην πλούσιο Κουβέιτ, ασύμφορο το πετρέλαιο στα 40 δολάρια

Στα όρια της χρεοκοπίας το πρώην πλούσιο Κουβέιτ, ασύμφορο το πετρέλαιο στα 40 δολάρια
Ο Υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ, Barak Al-Sheetan, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπήρχαν αρκετά μετρητά για να πληρωθούν οι κρατικοί μισθοί μετά τον Οκτώβριο
Όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ, Anas Al-Saleh προδειοποιούσε το 2016 ότι ήρθε η ώρα να μειωθούν οι δαπάνες και να προετοιμαστεί η χώρα για μια εποχή μετά το πετρέλαιο, γελοιοποιήθηκε από έναν πληθυσμό που μεγάλωσε με μια φαινομενικά ατελείωτη ροή πετροδολαρίων.
Τέσσερα χρόνια μετά, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας δημιουργεί βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αραβικών κρατών του Κόλπου.
Η διάδοχος του Al-Saleh, Mariam Al-Aqeel, προχώρησε τον Ιανουάριο σε αναδιάρθρωση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα που είναι η μοναδική μεγαλύτερη πληγή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Όμως, ο αντικαταστάτης της, Barak Al-Sheetan, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπήρχαν αρκετά μετρητά για να πληρωθούν οι κρατικοί μισθοί μετά τον Οκτώβριο.
Η αργή προσαρμογή των μεγάλων δαπανών καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο πέφτουν, έχουν προκαλέσει μια νέα συζήτηση για το μέλλον των εθνών που για δεκαετίες ζούσαν με τα έσοδα από το πετρέλαιο αναφέρουν οι αναλυτές.
«Θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα συνειδητοποιήσουμε ότι ξοδέψαμε όλες τις αποταμιεύσεις μας, όχι επειδή δεν ελέγξαμε το τραπεζικό μας λογαριασμό, αλλά επειδή το κοιτάξαμε και είπαμε, είναι πιθανώς μια δυσλειτουργία της τράπεζας και στη συνέχεια αγοράσαμε το τελευταίο Rolex», δήλωσε ο Fawaz Al-Sirri, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας εταιρείας πολιτικών και χρηματοοικονομικών επικοινωνιών στο Bensirri.

Ελεύθερη πτώση

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κουβέιτ φέτος αναμένεται να μειωθούν στα μισά σχεδόν του 2014
Image

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια είναι ακόμα πολύ χαμηλά.
Η πανδημία του κορωνοϊού και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απειλούν να κρατήσουν τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα επί μακρόν.
Ήδη η Σαουδική Αραβία περιορίζει την κοινωνική της πολιτική και επιβάλλει φόρους.
Το Μπαχρέιν και το Ομάν, όπου τα αποθέματα είναι λιγότερο άφθονα, δανείζονται και ζητούν υποστήριξη από πλουσιότερους γείτονες.
Τα ΗΑΕ διαφοροποιήθηκαν με την άνοδο του Ντουμπάι ως κόμβου εφοδιασμού και χρηματοδότησης.
Στο Κουβέιτ, ωστόσο, μια διαφωνία μεταξύ του εκλεγμένου κοινοβουλίου και μιας κυβέρνησης της οποίας ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον εμίρη οδήγησε σε αδιέξοδο πολιτικής.
Οι νομοθέτες έχουν αποτρέψει τα σχέδια για ανακατανομή κρατικών εσόδων και έχουν μπλοκάρει προτάσεις για έκδοση χρέους.
Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία της, αφήνοντας την αδυναμία να δημιουργήσει ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού που αναμένεται να φθάσει σχεδόν στα 46 δισ. δολάρια φέτος.
Είναι μια σταδιακή παρακμή για το Κουβέιτ, το οποίο στη δεκαετία του 1970 ήταν από τα πιο δυναμικά κράτη του Κόλπου.
Στη συνέχεια, η συντριβή του ανεπίσημου χρηματιστηρίου το 1982 συγκλόνισε την οικονομία του Κουβέιτ και συνέπεσε με την αστάθεια από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.
Το Κουβέιτ ξεκίνησε να ξαναχτίζεται μετά την επίθεση του Σαντάμ Χουσεΐν που οδήγησε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991.
Χρειάστηκαν χρόνια για να ρέει ξανά ελεύθερα το πετρέλαιο.
Ωστόσο, εξακολουθεί να βασίζεται στους υδρογονάνθρακες για το 90% των εσόδων του.
Το κράτος απασχολεί το 80% του εργατικού δυναμικού, οι οποίοι κερδίζουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Τα οφέλη για τη στέγαση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα μπορούν να ανέρχονται συνολικά σε 2.000 δολάρια το μήνα για μια μέση οικογένεια.
Οι μισθοί και οι επιδοτήσεις απορροφούν τα τρία τέταρτα των δαπανών από το κράτος, το οποίο οδηγεί στο έβδομο χρόνο συνεχόμενου ελλείμματος από την πτώση του πετρελαίου του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης