Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση για σχέδιο που φαίνονταν ότι καταργούσε υπερωρίες και υπερεργασία

Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση για σχέδιο που φαίνονταν ότι καταργούσε υπερωρίες και υπερεργασία
Αντικαθίστανται η διάταξη με ωριαία αμειβόμενη εργασία μιας μέρας για το διάστημα της καραντίνας
Ένα σχέδιο προκάλεσε κόκκινο συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όπου σε υπό κατάρτιση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έδειχνε ότι καταργείται ο νόμος για τις αμειβόμενες υπερωρίες εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονταν σε καραντίνα και καλούνταν να δουλέψουν υπερωριακά το χρόνο που έμειναν σπίτι.
Ουσιαστικά επρόκειτο για σχέδιο ΠΝΠ, στο οποίο εντοπίστηκαν οι ασάφειες και αντικαθίσταται μετά τις αντιδράσεις, που προκάλεσαν σε νομικού και κόμματα.
Η συγκεκριμένη διάταξη την οποία είχε παρουσιάσει το BN στις 31 Αυγούστου ΔΕΣ ΕΔΩ  (https://bankingnews.gr/index.php?id=515461) ανέφερε ότι:
«1. Ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε καραντίνα  επτά  ή δεκατεσσάρων  ημερών, μπορεί να καθορίσει με απόφαση του την εξ αποστάσεως εργασία.
Η απασχόληση του μπορεί να φτάνει τις 3 ώρες επιπλέον κατά την διάρκεια των άλλων εργάσιμων ημερών και πρέπει να εξαντληθεί εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της καραντίνας του εργαζόμενου και όχι πέραν από τις 31/12/2020, μέχρι της συμπλήρωσης του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που παρέμεινε κατ’ οίκον.
2. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του ανωτέρω εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.
Ο χρόνος αναπλήρωσης δε λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζόμενου με σύμβαση μερικής απασχόλησης.
Ο εργαζόμενος δε δικαιούται, κατά το χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία» .
Η τροποποιημένη διάταξη θα προβλέπει πως οι μισές ημέρες της καραντίνας θα επιβαρύνουν τον εργοδότη, ο οποίος πληρώνει έτσι κι αλλιώς μισθό και εισφορές) και οι άλλες μισές τον εργαζόμενο που υποχρεώνεται να αναπληρώσει με υπερωρίες την καραντίνα, οι οποίες όμως δε θα υπερβαίνουν τη μία ώρα ημερησίως.
Δηλαδή 20 μέρες δεν θα δουλέψει, αυτές θα αντικατασταθούν με 180 αμειβόμενες ώρες (μία κάθε μέρα).
Στο θέμα παρενέβει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος ο οποίος με ενημερωτικό έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς με μια τέτοια διάταξη:
1. Μέχρι σήμερα, η πρακτική ήταν ο περιστασιακός χειρισμός εκ μέρους του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του θέματος.
Από περιστατικά που μου αναφέρθηκαν, προέκυψε η εκ μέρους του ΕΟΔΥ χορήγηση άδειας ασθενείας.
Αυτό με καθυστέρηση.
Ξαφνικά, η περιστασιακή αυτή πρακτική του ΕΟΔΥ καταργείται.
Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. Ιταλία κλπ., όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στη χώρα μας υιοθετείται άλλη πρακτική.
2. Το σχέδιο της διάταξης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τεχνικής φύσεως αλλά και ουσιαστικού εργατικού δικαίου.
Έτσι, πέραν από την τεχνική λογιστική γραφειοκρατία που θα προκύψει, ως προς το ουσιαστικό εργατικό δίκαιο, καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης.
Ήδη ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης.
Επίσης, η οποιαδήποτε υπέρβαση του νομίμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει διατυπώσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέραν από το όριο του νόμου.
Εν προκειμένω, με τη διάταξη δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο στον εργοδότη, αφού αυτός μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο πέραν των 40 ωρών, 3 ώρες, με βάση τη διάταξη, αλλά και επιπλέον αυτού, υπερεργασιακά και υπερωριακά, δηλαδή για απίστευτα εξοντωτικό ωράριο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης