Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ιδιότυπη ομηρία η εθελούσια στην Alpha Bank - Ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει τις συνταξιοδοτήσεις

tags :
Σε ιδιότυπη ομηρία η εθελούσια στην Alpha Bank - Ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει τις συνταξιοδοτήσεις
Σε ιδιότυπη ομηρία η εθελούσια στην Alpha Bank
Σε ιδιότυπη ομηρία από τον e-ΕΦΚΑ βρίσκονται εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι της Alpha Bank και της πρώην Εμπορικής τράπεζας που επέλεξαν πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης και παρά το γεγονός ότι έχει περάσει διάστημα 1 έτους, το ταμείο δεν καταβάλλει τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει τις τροποποιήσεις του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με τις οποίες –όπως προβλέπεται στα καταστατικά του ΤΑΕΠΕΤΕ (επικουρικό και εφάπαξ), για τους μεν υπαλλήλους της πρώην Εμπορικής απαιτείται για συνταξιοδότηση μέχρι τις 28-2-20 η συμπλήρωση του 30ου έτους, για τους δε υπαλλήλους της Alpha τα 29,5 έτη.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όσοι είχαν συμπληρώσει 25ετία στις 12/5/16 μπορούσαν να φύγουν με πλήρη σύνταξη.
Όπως σημειώνει στο ΒΝ ο πρόεδρος των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Γιώργος Κωσταντινόπουλος ο νόμο 4670/28.2.2020 (Βρούτση)  έδινε μια δίκαιη λύση στα μεγάλα προβλήματα διαχωρισμού και αποκλεισμών, που μεταξύ των άλλων δεινών, επέβαλε ο απαράδεκτος νόμος 4387/12.5.2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Συγκεκριμένα είχε δοθεί σε όλους η καθαρή εντύπωση (αν όχι αβεβαιότητα), ότι με τον τρόπο που είχε διατυπωθεί το άρθρο 2 του συγκεκριμένου νόμου 4670, οι απαιτήσεις ωρίμανσης προσυνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως ορίζονταν από το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, αποκτούσαν ισχύ για τους δικαιούχους στις 28/2/2020 και όχι στις 12/5/2016.
Με την σχεδόν κατά 4 έτη επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης εκατοντάδες συνάδελφοι της τ. Εμπορικής (και άλλοι τόσοι της τ. Πίστεως) θεμελίωναν δικαίωμα και θα μπορούσαν να σκεφτούν το ενδεχόμενο αποχώρησης με συνταξιοδότηση.
Με επιστολή του ο ΕΦΚΑ για εφαρμογή του νόμου με τις νέες ρυθμίσεις,  δεν αποδέχεται τις τροποποιήσεις με το επιχείρημα ότι «δεν επιτρέπεται η αόριστη παραπομπή σε άλλες διατάξεις οι οποίες πρέπει να αναφέρονται ρητά και συγκεκριμένα και οι παρεκκλίσεις από πάγιες ή πρόσφατες διατάξεις χωρίς αποχρώντα λόγο».
Να σημειωθεί ότι στην Alpha Bank συνεχίζεται «σιωπηρά» η εθελούσια, αλλά με τους όρους του σχεδίου του 2018 και όχι του βελτιωμένου που έγινε το 2019.
Image
Image


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης