Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Maduro ζητά από ΕΕ κα ΟΗΕ να στείλουν παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές

Βενεζουέλα: Ο Maduro ζητά από ΕΕ κα ΟΗΕ να στείλουν παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ζητά από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να στείλουν παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές
Κάλεσμα στον ΟΗΕ και την ΕΕ για αποστολή παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 2020 απεύθυνε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας
«Σας ενημερώνουμε ότι χθες (Τρίτη) στείλαμε στον (γενικό γραμματέα του ΟΗΕ) Antonio Guterres και τον (επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας) Josep Borrell επιστολή (…) επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση στον ΟΗΕ και την ΕΕ να συμμετάσχουν ως παρατηρητές» στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza στο Twitter.
Η πρόσκληση αυτή έγινε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έδωσε χάρη σε περίπου 100 διαφωνούντες, ανάμεσά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και συνεργάτες του Jouan Guaido, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
Στο μεταξύ ο δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία Henrique Capriles δήλωσε χθες 2/9 ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα πρέπει να σταματήσει «να παίζει την κυβέρνηση» και να αρχίσει να επικεντρώνεται στις εκλογές, σε μια σπάνια δημόσια επίκριση της παράλληλης κυβέρνησης του Guaido.
Τον Guaido έχουν αναγνωρίσει περίπου 50 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, όμως ο Maduro παραμένει στην εξουσία, ενώ η κυβέρνηση του αντιπάλου του απομονώνεται ολοένα και περισσότερο.
Ο Capriles και ο επίσης βουλευτής της αντιπολίτευσης Stalin Gonzalez συζητούν με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις βουλευτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο Guaido στηρίζει το μποϊκοτάζ των εκλογών, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.
«Δεν μπορούμε να παίζουμε την κυβέρνηση στο διαδίκτυο», σχολίασε ο Capriles όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είτε είσαι κυβέρνηση είτε είσαι αντιπολίτευση.
Δεν μπορείς να είσαι και τα δύο».
Η δήλωσή του αυτή αποτελεί την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση της απόφασης του Guaido το 2019 να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Ο Capriles πρόσθεσε εξάλλου ότι συζητά με την κυβέρνηση Maduro για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών και τόνισε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να διασφαλίσει βασικούς όρους για την ψηφοφορία.
«Καλώ τη χώρα να κινητοποιηθεί και να πολεμήσει», δήλωσε.
«Δεν θα παραιτηθούμε, δεν θα παραδώσουμε την Εθνοσυνέλευση στον Maduro».
Με τις βουλευτικές εκλογές θα ανανεωθεί η σύνθεση του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού στη Βενεζουέλα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης