Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα δεδομένα φέρνει η πανδημία στον έλεγχο των τραπεζών - Τι σχεδιάζει η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών;

Νέα δεδομένα φέρνει η πανδημία στον έλεγχο των τραπεζών - Τι σχεδιάζει η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών;
Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τραπεζών προτίθεται να εξετάσει εξονυχιστικά η EBA καθώς η πανδημία άλλαξε δραματικά τα δεδομένα ελέγχων
Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τραπεζών προτίθεται να εξετάσει εξονυχιστικά η EBA καθώς η πανδημία άλλαξε δραματικά τα δεδομένα ελέγχων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βεβαιότητα για τους ελέγχους που αφορούν κεφαλαιακά αποθέματα, συστήματα εγγυήσεων καταθέσεων ρουτίνες που σχετίζονται με συνλειτουργία άλλων οικονομικών φορέων όπως τα Υπουργεία Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται σε όλα αυτά στις τράπεζες με διασυνοριακές συναλλαγές.
Πόσο λοιπόν ασφαλή μπορούν να θεωρηθούν τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα με τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας που έχει επιβάλει η πανδημία;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών η πανδημία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον τρόπο παρακολούθησης των ενεργειών σε ότι αφορά τις επιτροπές για θέματα εξυγίανσης των τραπεζών.
Οι θεσμοί θεωρούν πως η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να επηρεάσει ευαίσθητες ρουτίνες παρακολούθησης δεδομένων στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όσον αφορά την αποτελεσματική λήψη μέτρων σε ότι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα σε θέματα εξυγίανσης.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θεωρεί ότι οι επιτροπές που ασχολούνται με θέματα εξυγίανσης των τραπεζών πρέπει να αφιερώνουν τακτικά χρόνο στην αξιολόγηση της  καταλληλότητας  ρυθμίσεων και  διαδικασιών  για την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών.
Αυτοί οι παράγοντες και η διατήρηση των στοιχείων επείγουσας επαφής πρέπει να αναθεωρηθεί για να αντικατοπτρίζει την αύξανόμενη εξ αποστάσεως εργασία των μελών των επιτροπών.
Οι επιτροπές  πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον με θέματα όπως η έγκαιρη κυκλοφορία των χρονοδιαγραμμάτων των κοινών αποφάσεων και των εγγράφων των συνεδριάσεων αποδίδοντας σημασία στη  διατήρηση αποτελεσματικής λειτουργίας.
Το 2019, η ΕΑΤ παρατήρησε ότι οι αρχές εξυγίανσης και εποπτείας ήταν οι πιο ενεργές σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους σε επιτροπές. Θεωρείται ότι,  από εδώ και  εμπρός, και για να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια είναι περιεκτικά, θέματα που αφορούν τα υπουργεία οικονομικών και τις διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται  με σχήματα εγγυήσεων καταθέσεων θα πρεπει να αποτελέσουν ένα ευρύτερο στοιχείο των διαβουλεύσεων που θα έχουν οι επιτροπές.
Οι αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης και την αξιολόγηση φερεγγυότητας των τραπεζών , καθώς και αποφάσεις για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις ελήφθησαν εντός  της απαιτούμενης περιόδου τεσσάρων μηνών που προβλέπεται στην οδηγία.
Δεν κατατέθηκαν κοινές αποφάσεις για συζήτηση σχετικά με την άρση των εμποδίων σε καμία από τις 12 επιτροπές  που παρακολουθούν παρόμοια θέματα. Αναμένεται ότι το εύρος της πολιτικής των αρχών εξυγίανσης θα διευρυνθεί και αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων.
Οι τομείς που απαιτούν προσοχή στο μέλλον περιλαμβάνουν τη λειτουργία του εργαλείου εγγύησης (σ.σ.των καταθέσεων) τον καθορισμό και σχεδιασμό της  ρευστότητας και χρηματοδότησης σε ανάλυση,  και σε επιχειρησιακή συνέχεια.
 Η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σκοπιμότητας της προτιμώμενων στρατηγικών εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων στο τρέχον πανδημικό περιβάλλον πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των επιτροπών το 2020/2021. Θα πρέπει να διασφαλιστεί  πως τα εργαλεία για μια διάσωση bailin θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και γρήγορα  προκειμένου να σταθεροποιηθούν όμιλοι που βρίσκονται κάτω από εξαιρετικό stress .
Απαιτείται διάλογος με τις δομές της αγοράς για να διασφαλιστεί και η σωστή λειτουργία στις αγορές μετοχών.
 Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σκοπεύει να παρακολουθήσει το βαθμό στον οποίο οι εποπτικές αρχές, τα υπουργεία οικονομικών και οι διαχειριστές των σχημάτων εγγύησης καταθέσεων εμπλέκονται ενεργά σε σχέση με το ρόλο που διατηρούν.
Επιπρόσθετα, όλα οι επιτροπές θα κληθούν να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση σχεδίων εξυγίανσης για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης